Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Rocznik: 2008 Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 219 Skąd: Warszawa Bielany
Wysłany: 2009-06-05, 14:39
KaS602 napisał/a:
, choc benzyny spalaja troche mniej niz etanolu.
Hmmm - Meksykanie dla K4M 16V 103KM podają ok. 13,7 miasto/19,7 droga/16,4 średnia l/100km - więc po przejściu na czystą benzynę spalanie spadnie do wartości "normalnych", czy - z racjji zmian - będzie gdzieś "pośrodku"?
Ewentualnie źle zidentyfikowałem paliwo - i Logany tyle żlopią ichniej "niebieskiej" - 88 oktanów?
Borys
Ostatnio zmieniony przez borys68 2009-06-05, 14:58, w całości zmieniany 1 raz
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-06-05, 14:51
Bylo to gdzies w innym temacie. Dane z meksykanskiej strony dla silnika 1.6 16V HI-Flex.
poza miastem: 15,9 km/l benzyny - 10,7 km/l alkoholu
w miscie: 10,9 km/l benzyny - 7,6 km/l alkoholu
Nie ma się co dziwić - zwyczaj podawania sprawności (MPG) zamiast zużycia paliwa jest co prawda głównie anglosaski, ale jak widać zdarza się również w innych krajach, używających systemu metrycznego.
5% etanolu do paliwa to mało?!
na 50l paliwa to pół litra spirytusu. Dla przykładu ojciec mówił mi, że kiedyś jak były problemy z gaźnikiem wlewało się do paliwa setkę spirytusu, na jego przeczyszczenie, a samo dolanie miało znaczący wpływ na osiągi.
Myślę że pół litra to już naprawdę konkretna ilość alkoholu w paliwie (uwaga jest taka że duża ilość może to prowadzić m.in. do przegrzewania- temp. spalania etanolu dużo wyższa niż paliwa)
no więc jeśli etanol jest bardziej wydajnym paliwem to chyba normalne że spala się go mniej (bo jeździ się na niższych obrotach przy wykorzystywaniu mniejszej procentowo ilości mocy - tyle samo mocy ale mniej w stosunku do max).
Przepraszam, mój błąd jasne że 2,5l...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum