To już chyba raczej wina nie tyle samego cennika (a zwłaszcza cen), co właśnie jego stosowania - i dlatego warto jednak dalej nękać, celem wyklarowania i ujednolicenia interpretacji. Nawet gdyby miało się to wiązać z jakąś niewielką podwyżką - osobiście bardziej by mi zależało na jasności (bo wtedy maleją szanse na naciągnięcie), niż na 50 zł w jedną bądź drugą stronę...
Za to informacja o bonach jest rzecz jasna bardzo cenna - i to jest dopiero sprawa do nękania. Dzięki.
W kwestii formalnej: chyba raczej "przestanie nas uwalniać od ASO"?... <; Bo to jakby coś zupełnie innego niż sugerujesz...
A tak naprawdę chodzi o coś jeszcze innego - KE argumentuje tylko, że po prostu nie ma potrzeby specjalnej dyrektywy i wystarczy stosować zwykłe przepisy o nieograniczeniu konkurencji, żeby efekt był taki sam.
(Słuszność tego twierdzenia i efekty GVO to już oczywiście tematy na inne dyskusje).
Nie wiem o czym tu piszecie... Bony jakies dostawalem, ale sie nimi nie przejmowalem. Cena przegladu byla zawsze taka jak w broszurce, najwyzej probowali mnie naciagac na rozmaite dodatkowe uslugi niezamawiane przezemnie...
Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4MPI
Rocznik: 2006
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2009-03-20, 12:31
niestety w okresie kryzysu rynek motoryzacyjny dostal bardzo mocno po 4 literach wiec nie liczcie na jakiekolwiek dodatkowe znizki czy promocje w serwisach
_________________ Części samochodowe - Logan i nie tylko , PW lub gg 13601321
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-03-20, 14:46
centercar napisał/a:
niestety w okresie kryzysu rynek motoryzacyjny dostal bardzo mocno po 4 literach wiec nie liczcie na jakiekolwiek dodatkowe znizki czy promocje w serwisach
Mylisz się. Jak nie będą dawać zniżek czy promocji to jeszcze bardziej dostaną po dupie, ponieważ pójdę tam gdzie mi dadzą zniżki.
A z aso jest bardzo dziwnie - jak pojechałem wymienić olej i filtr po 2k pan w serwisie poinformował mnie o koszcie 330zł i zapytał czy Sandero kupowałem w ich salonie. Na odpowiedź tak pan się uśmiechnął.
Dostałem kawę i trochę czasu na arkusze maturalne z francuskiego, po czym przy odbiorze dowiedziałem się że jako że samochód kupiłem u nich to miałem zapłacić 193 albo 203 zł (nie pamiętam dokładnie)...
Poinformował mnie również, że zawszę w serwisie Renault TANDEM Będzin mogę liczyć na zniżki.
CO WY Z TYM KRYZYSEM W BRANŻY MOTORYZACYJNEJ.
Ludzie przecież problemem nie jest to że ludzie nie kupują samochodów, a wręcz przeciwnie - ograniczenie produkcji spowodowało problem z wyprodukowaniem potrzebnej ilości samochodów - dobrym przykładem jest tu np Dacia, która o 15% podniosła produkcję na 2009..., dealer przy mnie odprawił kolesia na dwa Masterplany, które chciał kupić za gotówkę, a za oknami salon Skody właśnie dokańcza drugie w tym roku zamówinie na ~30-40samochodów...
W Polsce nie ma kryzysu w salonach. Ludzi pełno jest. Jeśli Dacia nie wprowadzi wersji MCV 4-5 miejscowej z homologacją ciężarową to dużo osób pójdzie kupić Skodę bez VAT niż Dacię z VAT.
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Czy ktoś miał w ręce bon serwisowy na drugi przegląd (okresowy, dla benzyny 30 tys. km / 2 lata) i mógłby powiedzieć, co na nim było? Tylko cena samego przeglądu, czy także wymienianych części (świece + filtr powietrza)?
EDIT:
Dzięki, chociaż dalej nie do końca jest jasne - skoro bon był na 450 zł, a wg ulotki przegląd i części powinny kosztować 490 (310+115+65)...
Ja pytałem, bo wg aktualnego oficjalnego cennika ASO Renault - http://local.renault.pl/cennik_uslug/index.php - wychodzi ok 540 zł (podrożały właśnie świece i filtr powietrza: na 160 i 70 zł), natomiast w samym serwisie powiedzieli, że będzie 680 (!). No i teraz sobie koresponduje z RP... Na razie doszliśmy do tego, że powinno być jednak te 540 i nastąpiła pomyłka - że niby mam 16v <; Wychodzi jednak na to, że powinienem się jednak upierać przy bonie.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-05-07, 20:17, w całości zmieniany 4 razy
Przepraszam, że się wtrącam, ale to nic nowego - taki cennik był już dawno. Oczywiście dotyczy wszystkich modeli Dacii (chyba, że nie we wszystkich ASO). Ja sprawdzałem kilka małopolskich ASO i przynajmniej od marca to funkcjonuje. Zresztą na forum było to poruszane.
Przede mną przegląd po 20 000. Cennika, który podał laisar tutaj: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1564 nie moge obejrzeć, bo otrzymuje komunikat antywirusowy ze próbuję obejrzeć witrynę dokonującą ataków :) Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć ile ta przyjemność musi kosztować?
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-06-04, 21:02
kelevra napisał/a:
Przede mną przegląd po 20 000. Cennika, który podał laisar tutaj: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1564 nie moge obejrzeć, bo otrzymuje komunikat antywirusowy ze próbuję obejrzeć witrynę dokonującą ataków :) Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć ile ta przyjemność musi kosztować?
Dostałem kawę i trochę czasu na arkusze maturalne z francuskiego, po czym przy odbiorze dowiedziałem się że jako że samochód kupiłem u nich to miałem zapłacić 193 albo 203 zł (nie pamiętam dokładnie)...
Jak ci wlali tanszy olej to zaplaciles praktycznie normalna cene i masz radoche :) 330 to cena z kosmosu. Od takiej ceny tez bym chetnie dawal rabaty zwlaszcza kolesiowi ktory przyjezdza po 2k zamiast 30k... Conajmniej 100 zl i tak zarobili...
Natomiast byłem dziś osobiście w ASO i podobno właśnie dzisiaj nastąpiła zmiana cenników - ulotek jak na razie brak, ale w Dacii podobno bez zmian.
Po drugie, w zakładach "Renault Warszawa" na Puławskiej w Alejach (gdzie się w końcu umówiłem na przegląd, bo dziś mi właśnie stuknęło 30 tys.) robią przeglądy wg cennika bez bonów.
Na Lewinowskiej nie pytałem, bo mam trochę daleko, za to na Wrocławskiej chcieli ode mnie najpierw 680 zł, po kontakcie z RP spuścili do wersji z tego internetowego cennika z pierwszego akapitu, czyli 540 zł.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-06-08, 09:59, w całości zmieniany 1 raz
Witam cennika nie ma na stronie przeze mnie wkurzylem sie i napisalem do renault-dacia Polska i usuneli cennik
Przedstawiam rozmowe @ z nimi oraz odpowiedz
Witam serdecznie
Chciałem się zapytac o cennik usług serwisowych za auta Dacia Logan 1,5 dci
A mianowicie chodzi mi o przegląd po 20 tys km w sklad przeglądu wchodzi wymiana oleju Panstwo napisali w oficjalnym cenniku ze koszt to 415zl.
No i tu zaczyna się problem bo serwisy zycza sobie 800zl czyli 2 krotnie wiecej.
Ja rozumiem ze może troszke odbiegac cena od normy ale bez przesady nie o 100% po to Chyba Panstwo robili cenni na waszej stronie aby klienci byli zorientowaniile co i ile kosztuje.
Dziwi mnie tylko fakt ze ceny usług serwisowych w serwisach SA takie same jak Renault.
A przeciez to Dacia a nie Renault co się dosc często słyszy w salonach
Nie sadzicie ze jest to praktyka monopolistyczna oraz można to nazwac zmowa cen dilerow-serwisow. Skoro w oficjalnym cenniku jest co innego napisane.
Nie jestem odosobnionym klientem i posiadaczem samochod Dacia ale pisze Jako przedstawiciel KLUBU DACIA POLSKA.
Nikt z Panstwa nie zaglada na ta strone ale ta strona oficjalnie posługujecie się na waszej stronie zyby inni mogli wejsc i zajrzec na nia i się dowiedziec na rozne tematy.
Auta Dacia sprzedaja się coraz lepiej i nie powinno się tak traktowac klientow jak robia to serwisy – za Panstwa przyzwoleniem.
Z poważaniem
Forumowicz
Klub Dacia Polska
Szanowny Panie
W nawiązaniu do Pańskiego maila chciałabym poinformować, że Dacia Polska jest importerem samochodów nowych. Nie zajmujemy się serwisowaniem samochodów. Serwisy jako indywidualne jednostki gospodarcze ustalają ceny świadczonych przez siebie usług zgodnie z zasadami wolnego rynku. Ceny w poszczególnych serwisach mogą się różnić. Nie jesteśmy zatem w stanie wpłynąć na cenniki ASO, działamy na zasadzie partnerstwa, jednak Klient ma możliwość korzystania z usług Autoryzowanych Serwisów Dacia w całej Polsce, nie musi być to jeden serwis w pobliżu Pańskiego miejsca zamieszkania. Nie sądzę również, aby można było mówić o zmowie cenowej, gdyż korzystanie z usług serwisów autoryzowanych nie jest koniecznością ani nakazaem ze strony producenta, jest to jedynie zalecenie. Klient ma prawo wyboru, korzystanie z oryginalnych części wiąże się z większymi kosztami, daje jednak pewność wyższej jakości i pozwala zachować uprawnienia wynikające z gwarancji. Cennik usług serwisowych, o którym Pan wspomina ma charakter cen proponowanych, nie stanowią one oferty w rozumieniu kodeksu cywilnego i mogą być one wyższe w zależności od specyfiki rynku lokalnego.
Witam
Czyli wy wrzucacie cenik niewiadomo skad wzięty – a serwisy wrzucaja swoje ceny. Cyt” Nie jesteśmy zatem w stanie wpłynąć na cenniki ASO”
W takim bądź razie nie rozumiem dlaczego tak WY zanizacie a zawyza a siebie serwis w cennikach.
Chciałbym zaznaczyc ze serwisy Zasze wkładają oryginalne czesci bo na nich maja lepsza przebitke cenowa co wiecie Wy
Oraz klienci.
Pytanie jeszcze jedno czy istnieje możliwość korzystania z innych serwisow oprocz ASO aby nie stracic gwarancji. Oraz aby nie przepłacać w serwisach.
Chciałbym nadmienic ze jest to dosc dziwna sprawa jeśli w waszym cenniku roznia się ceny serwisowania w zależności od miast.
W cenniku macie ze w Łodzkim koszt wynosi 415zl a w Mazowieckim znalazłem po 385 zl.
I takim bądź razie nie zrozumiala jest dla mnie kwota ta które serwisy proponuja – bo jeśli Wy glowny importer podajecie ceny w cenniku to obliczacie ze to będzie się opłacało serwisom. A w rzeczywistości jest na odwrot jak kupiliśmy nowe auto to teraz trzeba plakac i placic jak sobie narzuca ceny.
A jeśli chodzi o roboczo godzine to nie przesadzajmy ze będzie ona się roznic cenowo miedzy miejscowościami nawet o ponad 200% czy np. cene za olej do auta nalewanej z beczki zycza sobie 60zl za litr a w sklepie wychodzi 30zl litr oni kupuja w hurtowni i smiem wątpić ze nie placa wiecej niż 15zl za litr. Wszystkie ceny SA znacznie zawyżane w serwisach.
To wy glowny importer możecie cos z tym zrobic bo My klienci tego oczekujemy i to Wy możecie narzucic im serwisa ceny przeglądów gwarancyjnych. I Wtedy wszyscy będą zadowoleni i nikt nie będzie miał pretensji do nikogo.
Pozdrawiam
Z poważaniem
Forumowicz
Klub Dacia Polska
Szanowny Panie,
W nawiązaniu do Pana maila chciałabym prosić o przesłanie faktury za przegląd, ewentualnej dokumentacji naprawczej, jeśli była po przeglądzie. Proszę również o dane serwisu Renault, w którym wykonywał Pan przegląd, a także o dane auta. Konkretne informacje pozwolą nam na weryfikację i ewentualne dalsze zajęcie się sprawą, jeśli oczywiście Pan tego oczekuje. Chciałabym również zaznaczyć, że cennik usług serwisowych został usunięty ze strony internetowej Dacii, więc nie może już stanowić porównania cen między tym co, podkreślam raz jeszcze, jedynie sugeruje importer, a rzeczywistą ceną jaką przedstawia serwis Renault.
Odnośnie Pana zapytania dotyczącego możliwości wykonywania przeglądów poza Autoryzowaną Siecią Partnerów, precyzuje to książka gwarancyjna, w której Producent wyraźnie zaleca wykonywanie czynności serwisowych w sieci Dacii.
Witam serdecznie
Nawiązując do pisma od Panstwa chciałem powiedziec ze po przedstawieniu problemu na stronie internetowej Dacia Klub Polska i cenach za usługę otrzymałem telefon z serwisu który zapewnil mnie ze zostanie przegląd wykonany w cenie „sugerowanej przez Panstwa”
Zlikwidowaniem cennika usług serwisowych nie pomogliście Panstwo w zadnym wypadku a nawet zaszkodziliście bo teraz nie będzie punktu odniesienia i nas uczciwych klientow którzy wydali spora sume pieniędzy na zakup nowego auta będą naciągać.
Jeśli już umieszczacie cennik to napiszcie ze od kwoty np. 100zl do kwoty 130zl cena powinna obejmowac przegląd. To powinno wam zależeć na tym abyśmy My klienci byli zadowoleni i chcieli do was wrócić. Ja kupuje tylko nowe auta w mojej rodzinie tez jeśli się przeniesiemy gdzie indziej to stracicie klientow i wasz zarobek.W mojej rodzinie kupiliśmy w ostatnim roku 4 renault i 1 dacie. Nie jest to malo. Ziarnko do ziarnka i……
Nasza prosba jako Dacia Klub Polska jest aby cennik był bo to zawsze daje punkt odniesienia do nieuczciwych serwisow.
Nie chodzi tu abyśmy się wyklucali ale doszli do porozumienia.
Serdecznie Pozdrawiam
Dacia Klub Polska
Szanowny Panie,
W nawiązaniu do Pana maila chciałabym prosić o przesłanie faktury za przegląd, ewentualnej dokumentacji naprawczej, jeśli była po przeglądzie. Proszę również o dane serwisu Renault, w którym wykonywał Pan przegląd, a także o dane auta. Konkretne informacje pozwolą nam na weryfikację i ewentualne dalsze zajęcie się sprawą, jeśli oczywiście Pan tego oczekuje. Chciałabym również zaznaczyć, że cennik usług serwisowych został usunięty ze strony internetowej Dacii, więc nie może już stanowić porównania cen między tym co, podkreślam raz jeszcze, jedynie sugeruje importer, a rzeczywistą ceną jaką przedstawia serwis Renault.
Odnośnie Pana zapytania dotyczącego możliwości wykonywania przeglądów poza Autoryzowaną Siecią Partnerów, precyzuje to książka gwarancyjna, w której Producent wyraźnie zaleca wykonywanie czynności serwisowych w sieci Dacii.
Troszke czytania jest ;)
No i mniej wicej przeczytaliscie jak to wyglada w gruncie zeczy to chamstwo Bo robocizna nie rozni sie az tak powinni napisac od do ile kosztuje przeglad w zaleznosci od rynku-regionu i po problemie ale nie az takie roznice bo to chamstwo i bandytyzm na pozadnych ludziach-klientach !!!
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum