i jeszcze jedno pytanko bo zawsze mnie to zastanawiało, mianowicie czy wiecie może w którym miejscu jest zamontowany turbobubulator na przekładni trójkonblankowej od lewego monowachacza przy myśliwcu rebelianckim?:P
@jan: Nie jestem w stanie podać takiej uszeregowanej listy - zbyt wiele jest wspaniałych dzieł, które w jednych kategoriach górują nad innymi, a miewają braki na innych odcinkach... Ale mogę podać listę alfabetyczną tego, co dziś wieczór przychodzi mi na myśl, jako najlepsze z najlepszych - niestety, bez opowiadań i pojedynczych odcinków seriali, bo lista byłaby jeszcze dłuższa, a już z tej nie jestem w stanie nic wyciąć:
* Adams: cykl Autostopem przez galaktykę
* Card: cykl Ender
* Clark: cykl Odyseja kosmiczna
* Donaldson: cykl Covenant
* Dukaj: Inne pieśni
* Heinlein: Obcy w obcym kraju
* Hogan: Najazd z przeszłości
* Lucas: Gwiezdne Wojny
* Simmons: cykl Hyperion
* Lem: Fiasko
* Roddenberry etc: Star Trek + TNG + DS9
* Straczyński: Babylon 5
* Tolkien: Silmarilion + Władca pierścieni
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2007-11-19, 07:48
vandergaart napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
"Stalker" - Strugaccy
Za moich czasów to się nazywało "Piknik na skraju drogi" :)
Masz rację. Zamieniłem tytuł książki braci S. i filmu Tarkowskiego...
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
1. S.Lem "Solaris"
2. Strugaccy "Piknik na skraju drogi"
3. P. K. Dick "Człowiek z Wysokiego Zamku"
4. T. Tołstoj "Kyś"
5. S. Lem "Kongres futurologiczny"
6. S. Lem "Maska"
A Lem do ekranizacji szczęścia nie miał:-(
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2007-11-20, 10:25
Ekranizacje wg prozy Dicka za Wikipedia: Łowca androidów (1982, Blade Runner) - na podstawie powieści Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?.
Pamięć absolutna (1990, Total Recall) - na podstawie opowiadania Przypomnimy to panu hurtowo.
Confessions d'un Barjo (1992) - na podstawie powieści Confessions of a Crap Artist.
Tajemnica Syriusza (1995, Screamers) - na podstawie opowiadania Druga odmiana.
Impostor - Test na człowieczeństwo (2002) - na podstawie opowiadania pod tytułem (Impostor).
Raport mniejszości (2002, Minority Report) - na podstawie opowiadania pod tym samym tytułem.
Zapłata (2003, Paycheck) - na podstawie opowiadania pod tym samym tytułem. IMDB
Przez ciemne zwierciadło (2006, A Scanner Darkly) - na podstawie powieści pod tym samym tytułem.
Next (2007, Next) - na podstawie opowiadania The Golden Man.
Ekranizacje wg Lema, za Wikipedia :
Milcząca Gwiazda (Der Schweigende Stern 1960) - reż. Kurt Maetzig ( NRD, Polska). Na podstawie powieści Astronauci;
Wycieczka w kosmos (1961) - reż. Krzysztof Dębowski ( Polska). Film animowany na podstawie oryginalnego scenariusza[22];
Bezludna planeta (1962) - reż. Krzysztof Dębowski ( Polska). Film animowany na podstawie oryginalnego scenariusza;
Pułapka (1962) - reż. Krzysztof Dębowski ( Polska). Film animowany na podstawie oryginalnego scenariusza[23];
Ikaria XB 1 (Ikarie XB 1 1963) - reż. Jindrich Polák ( Czechosłowacja). Na podstawie powieści Obłok Magellana, aczkolwiek nie jest to wspomniane w napisach końcowych;
Profesor Zazul (1965) - reż. Marek Nowicki, Jerzy Stawicki ( Polska). Na podstawie opowiadania III - Ze wspomnień Ijona Tichego;
Przyjaciel (1965) - reż. Marek Nowicki , Jerzy Stawicki ( Polska). Na podstawie opowiadania o tym samym tytule ze zbioru Inwazja z Aldebarana;
Przekładaniec (1968) - reż. Andrzej Wajda ( Polska). Na podstawie opowiadania Czy pan istnieje Mr Jones?, ale ze specjalnie napisanym scenariuszem;
Thirty-Minute Theatre: Roly Poly - reż. Michael Hart ( Wielka Brytania). Scenariusz odcinka serii dramatycznej na podstawie opowiadania Czy pan istnieje Mr Jones? [24];
Solaris (Solyaris, Соля́рис 1972) - reż. Nikołaj Nirenburg ( ZSRR). Dwuczęściowy film TV, na podstawie powieści o tym samym tytule;
Solaris (Solyaris, Соля́рис 1972) - reż. Andriej Tarkowski ( ZSRR). Na podstawie powieści o tym samym tytule;
Opowieści o pilocie Pirxie (Pirx pilóta kalandjai 1972) - reż. András Rajnai ( Węgry). Serial, na podstawie zbioru opowiadań o tym samym tytule;
Śledztwo (1973) - reż. Marek Piestrak ( Polska). Na podstawie powieści o tym samym tytule;
Test pilota Pirxa (Дознание пилота Пиркса) (1978) - reż. Marek Piestrak ( Polska, ZSRR - obecnie Estonia i Ukraina). Na podstawie opowiadania Rozprawa z Opowieści o pilocie Pirxie;
Szpital przemienienia (1978) - reż. Edward Żebrowski ( Polska). Na podstawie powieści o tym samym tytule;
Victim of the Brain (1988) - reż. Piet Hoenderos ( Holandia). W filmie wykorzystano m.in. opowiadanie ze zbioru Cyberiada: Wyprawa siódma, czyli o tym jak własna doskonałość Trurla do złego przywiodła;
Marianengraben (1994) - reż. Achim Bornhak ( Niemcy). Na podstawie oryginalnego scenariusza;
Śledztwo (1997) - reż. Waldemar Krzystek ( Polska). Teatr Telewizji na podstawie powieści o tym samym tytule;
Solaris (2002) - reż. Steven Soderbergh ( Stany Zjednoczone). Na podstawie powieści o tym samym tytule;
Ijon Tichy: Raumpilot (2007) - reż. Randa Chahoup, Dennis Jacobsen ( Niemcy). Sześcioodcinkowy miniserial na podstawie niektórych opowiadań z Dzienników gwiazdowych.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum