Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2009-09-07, 07:48
Zakupiłem już owy AutoŚWIAT i zauważyłem kilka błędów/pomyłek.
Cytat:
Auto nie odniosło spektakularnego sukcesu, zwłaszcza na rynkach zachodnich, ale nawet bez tego sprzedawało (i sprzedaje się) na tyle dobrze, że firma oprócz oferowanego na początku sedana zdecydowała się wprowadzić do oferty (w 2007 r.) również kombi, a niedawno także użytkowego vana i pikapa.
Redaktorze, Dacia odniosła spektakularny sukces. I na Zachodzie sprzedaje się lepiej niż na Wschodzie :)
Na stronie 43 pomyliły im się zdjęcia i Logana FL opisali jako wersję przedliftingową, a Logana '05 jako poliftingowego :)
Wątpliwości wzbudziło także zdanie o wykorzystaniu platformy Clio III, a silników i układu jezdnego z Clio II, ale stwierdziłem, że autor ma po części rację. Po części, bo silniki występowały i w Clio II, i w Clio III.
Jak na AŚ, to bardzo rzeczowy artykuł! Podkreślają jego zalety, nawet go nie gnoją za "trzeszczące plastiki". Widać, że zmienia się postrzeganie Dacii w prasie.
Jeszcze klilka błądów:
1-Regulacja kierownicy - niedostępna w autach z przed liftu
2-Podwyższone koszty w dieslach koło dwumasowe - Dacia go nie posiada
ogulnie artykół spoko
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2009-09-07, 09:28
Podejrzewam że PR (bo mówimy o Public Relations) jest szczęśliwe, że w ogóle piszą o Dacii, a oni nie muszą im za to płacić :) Widać, że redaktorzy się starali, ale kilka gaf popełnili, bo nie doczytali ;)
Faktycznie, zadziwiająco - zwłaszcza jak na AutoSzmatę <; - pozytywny artykuł. Ciekawe czy błędy to zwyczajna niestaranność redakcji, czy może... samiwiecieco d; (teorie spiskowe pozdrawiają).
Mamy szczęście że artykuł pisał nowy redaktor bo gdyby artykuł pisali moi ulubieni redaktorzy ( ci od VW - regularni czytelnicy AŚ widzą którzy) to nie było by tak różowo, suchej nitki by nie zastawili na Daci.
no wiadomo o kogo chodzi
a co do artykułu to, pomimo wpadek ;) nawet spoko. Mnie do Daćki przekonywać już nie trzeba (już pod koniec poaździerznika/na początku listopada do mnie przyjedzie) ale ktoś kto się jeszcze waha na pewno po takim artykule przestanie i czym prędzej pobiegnie do dilera zamówić ;)
Fajny artykuł i wielkie dzięki za skany Seal
Kombi, czyli MCV wszedł w 2006 roku. Coś o tym wiem bo w kwietniu kupiłem Clio II, a już kilka miesięcy później zajadle plułem sobie w brodę widząc pierwsze samochody i czytając artykuły...
A co do samego magazynu, to podejrzewam, że wystarczyłoby aby RP dawało co miesiąc dużą reklamę w AŚ i już złego słowa by nie napisali o koncernie i jego autach w obawie przed utratą reklamodawcy
Ale to nie chodzi żeby pisali tylko dobrze. Mnie bardziej zależy na suchych faktach typu to jest zrobione tak i tak a to tak i tak i dlatego jest trwałe/szybko się psuje. Tym się kierowałem przy zakupie, dlatego też przeglądałem przed zakupem forum... A opinie w stylu "plastiki słabej jakości" mnie nie przekonują, poza tym "widziały gały co brały" A taki tekst o samochodach używanych jest, w tym przypadku, jak reklama Dacii
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-09-08, 09:09
Ten fragment godny jest oddzielnego zacytowania:
" Muszę zweryfikować obecnie swoją opinię o tym samochodzie (w tej kwestii nie byłem odosobniony) i docenić jego niewątpliwe zalety." Podpisano: red. Wojciech Denisiuk. Samokrytycyzm u dziennikarzy to rzadka rzecz
Mnie wkurzyła jedna rzecz. Niby chwalą się wielkim archiwum, a specyfikacje poszczególnych wersji wyposażeniowych podają bezsensowne. Chyba, że zamiast Ambiance miało być Laureate....
Wtryskiwacze w dieslach i łożyska kół to jak w większości samochodów francuskich będą wymagać wymiany tak gdzieś po około 70-80 tyś. km.
"Problemów nie sprawi ograniczona do minimum instalacja elektryczna i elektronika."
Sprzeciwie sie tej opinii. Instalacje elektryczna jednak sprawia trochę kłopotów, przynajmniej w pierwszych Loganach. "W czasie eksploatacji wraz ze zwiększającym się przebiegiem mogą pojawiać się awarie oświetlenia np. kabiny pasażerskiej, kłopoty z psującym się włącznikiem światła cofania, i coraz częściej przepalającymi się żarówkami reflektorów. Należy wówczas skontrolować stan wszelkich kostek, złączy instalacji elektrycznych, i styków masowych."
"Podstawowy motor 1.4/75 KM (...) wymaga regulacji luzu zaworowego i wymiany paska rozrządu co 90 tyś.km." Mnie się coś wydawalo, że w tym silniku jest juz hydrauliczna regulacja luzów, a nie mechaniczna jak np. w Polonezie....
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Ostatnio zmieniony przez ian 2009-09-08, 10:45, w całości zmieniany 6 razy
Nie wiem co Wam tak kopary opadaja, jak ja kupowalem Logana 2 lata temu, to akurat w Auto-Swiecie byl identyczny artykul o Loganie w uzywanych - jakis taksówkarz z Wawy mial przejechane 100 tys. km (1,4 + LPG), no i tez tam raczej same pochwaly byly. Także pozytywne opinie o Loganie to nie jest jakaś specjalna nowość.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Nie wiem co Wam tak kopary opadaja, jak ja kupowalem Logana 2 lata temu, to akurat w Auto-Swiecie byl identyczny artykul o Loganie w uzywanych - jakis taksówkarz z Wawy mial przejechane 100 tys. km (1,4 + LPG), no i tez tam raczej same pochwaly byly. Także pozytywne opinie o Loganie to nie jest jakaś specjalna nowość.
Mnie też ten artykuł (mam gdzieś ten numer AŚ) był pomocny przy podjęciu decyzji o zakupie Dacii
Dobra, dobra wyszło wesoło, ale faktem jest, że teraz już nie kupuję AŚ (czyli w tym przypadkowym cytacie tkwi prawda). Mój kontakt z tym dziełem sprowadza się do przeglądnięcia w sklepie (nie daję im nic zarobić) ewentualnie do przeczytania skanów na naszym forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum