Marka: Dacia
Model: Logan MCV oraz MCV II
Silnik: 1,6 MPI oraz TCe 90 E-R
Rocznik: 2009 oraz 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2009 Posty: 196 Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2009-07-04, 00:02
Jeżeli martwe dusze powodują problem techniczny (np. brak miejsca na serwerze lub podobne) to trzeba usuwać - pod warunkiem łatwej możliwości ponownej rejestracji z tymi samymi danymi. Jeśli problemu technicznego nie ma - to ja też nie widzę problemu. Komu one - te dusze - przeszkadzają.
Pewien problem techniczny jest - wydajność serwera i bazy danych jest ograniczona (wielkość miejsca jest akurat mało ważna). Co prawda na razie raczej daleko nam chyba do jej testowania, ale zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć (;
No i jakoś osobiście uważam, że należy po prostu utrzymywać jakieś minimum porządku (np nie wozić cały rok w bagażniku łańcuchów śniegowych...).
Po usunięcia użytkownika wszelkie jego dane znikają, więc absolutnie są dostępne do ponownej rejestracji - nie ma żadnych ograniczeń.
Ponowna rejestracja też nie jest chyba jakoś specjalnie uciążliwa, ale doświadczenie uczy raczej, że po np roku nikt już zazwyczaj po prostu nie wraca...
Marka: Dacia
Model: Logan MCV oraz MCV II
Silnik: 1,6 MPI oraz TCe 90 E-R
Rocznik: 2009 oraz 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2009 Posty: 196 Skąd: okolice Poznania
1/ A jeżeli "martwa dusza" napisała jakieś wiadomości na forum? jak będą one później prezentowane, jeżeli zabraknie "właściciela"?
2/ A teraz jeżeli ktoś zarejestruje się jako "była martwa dusza" (piękne określenie ), wówczas co się stanie? On zostanie właścicielem poprzednich wiadomości?
(...)wydajność serwera i bazy danych jest ograniczona (..)
Z tym się zgodzę. Aczkolwiek to nie dotyczy tego forum. Masz zaledwie 500 użytkowników na forum, a najwięcej użytkowników tj. 44 było obecnych 2007-12-09. Baza danych MySql na której stoi phpBB jest na tyle wydajna że z powodzeniem obsługiwała by 100 razy tylu użytkowników ilu jest teraz. Kwestia tego czy usuniesz 50 czy 100 użytkowników jest tu jedynie kosmetyczna.
laisar napisał/a:
(...)Co prawda na razie raczej daleko nam chyba do jej testowania, ale zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć (; (...)
Z punktu administratora innego forum nie ma znaczenia czy teraz zajmiesz się usuwaniem nieaktywnych użytkowników, czy kiedy ich liczba wzrośnie. I tak jest od tego odpowiedni formularz z filtrami w panelu admina, a jeżeli takiego nie ma w phpBB to zawsze można naskrobać ręcznie skrypt do bazy.
Dodatkowo, jeżeli tak bardzo zależy Ci na prewencji co do wydajności bazy, włącz opcję cache, jeżeli takowa opcja jest w phpBB(w skrypcie który ja obsługuję jest).
Ogólnie, jak już pisałem, dla mnie najważniejszy jest argument porządkowy. Mało kto wraca po więcej niż, powiedzmy, roku, a jeśli już nawet - to z kolei i tak nie pamięta hasła, a emaila zmienił, więc w efekcie zakłada nowe konto... Wydaje mi się bezsensownym, żeby spośród np 1000 użytkowników połowa była martwa na wieki wieków.
(A potem admin wysyła jakieś masowe zawiadomienie emailowe, a serwer pocztowy dostaje setki zwrotów i błędów, emaile krążą i krążą. Oczywiście to tycia-tycia kropelka wobec rozmiarów i przepustowości całej Sieci - ale dlaczego nie można by po prostu starać się utrzymywać choćby ociupiny porządku?...).
Tak naprawdę okres mógłby być właściwie dowolny, byle określony (no i nie np 10 lat d: tylko jakiś realny).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-09-14, 22:27, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-11-29, 20:00 Weryfikacja ilości zarejestrowanych uczestników
Weryfikacja ilości zarejestrowanych uczestników - chodzi mi ot że na chwilą obecną mamy około 1406 zarejestrowanych użytkowników, udzielających się forumowiczów jest pięćdziesiąt może sto, a reszta to osoby które zarejestrowały się i odwiedziły forum raz, dwa razy i na tym zaprzestały historii z naszym gronem, są też osoby które były aktywne kiedyś, ale jak sprzedały auto to zapomniały o naszym towarzystwie no i są też osoby które najprawdopodobniej mają swoje święto 1 listopada. No i w związku z tym przydała by się weryfikacja osób/użytkowników na forum, mój pomysł polega na tym, że osoba która nie logowała się na forum powiedzmy 6 miesięcy, to jej konto traci ważność. W takim przypadku mieli byśmy jakieś rozeznanie kto jeszcze z nami jest.
może niekoniecznie od razu odstrzał ale najpierw coś w rodzaju "poczekalni" z jednoczesnym automatycznym wysłaniem pytania/prośby o potwierdzenie dalszego członkostwa w Klubie... dopiero potem... goodbye ,
Ale po przeczytaniu w/w tematu mogę ze spokojnym sercem powiedzieć, że poza odbyciu dyskusji, to nic się nie wydarzyło w tym temacie. Bo jak porównam listę którą Laisar sporządziłeś w 2009-06-28, 19:49 i listy użytkowników obecnych to np: Pablo nie logował się od 2008-04-08, 22:11 i dalej istnieje. Czytając ten w/w wątek który podałeś istnieje narzędzie które może automatycznie robić takiej korekty i nie męczyć Admin. takimi czynnościami, a użytkownik mógł by się tak naprawdę dowiedzieć ilu nas jest realnie zrzeszonych i zgromadzonych na dłuży czas, niż jeden login.
Nie, automat nie istnieje - dane osoby kasuje ręcznie admin, aczkolwiek wspomagany narzędziem pt "Masowe usuwanie użytkowników". Powiedzmy więc, że jest to "pół-automat" (;
Co do meritum: w dyskusji ustaliliśmy, że na pewno będą usuwani niezalogowani przez dłuższy czas oraz bez postów (oba warunki jednocześnie) - i to się okresowo dzieje. (Plus konta od dawna nieaktywowane, jakieś roboty itp dziwolągi).
Natomiast kwestia usuwania osób po prostu niezalogowanych przez dłuższy czas, bez względu na liczbę postów, pozostała w niejakim zawieszeniu - w każdym razie ja wciąż podtrzymuję zdanie, by robić to po arbitralnie określonym okresie.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-30, 17:48, w całości zmieniany 1 raz
A nie będzie tak, że usunięte konto pójdize do piekła wraz z postami?
Nie ale powstanie bałagan w bazie danych. I będziesz miał posty wysłane przez "nieznanego" użytkownika anonimowego, pod którym to hasłem będą się chować wszyscy usunięci.
Niby to nie przeszkadza za bardzo ale jeśli mieli dużo postów na swoim koncie to będzie głupio na Forum wyglądać.
Ja bym usuwał tylko niepiszących i nielogujących się. Sam dawno temu zalogowałem się na forum Skody i średnio raz na 2 lata tam zaglądam. I cieszę się że mnie nie usunęli.
No, to na wszelki wypadek się loguję
Ale o czym pisać,
Ja poruszając ten temat, nie miałem na myśli klubowiczów którzy nie piszą, tylko tych którzy nie dają znaku zainteresowania/życia forum. A forumowicz który loguje się co jakiś czas daje znak, że jest obecny na forum i wcale nie musi pisać. Wystarczy obecność=login i wiemy kto jest z nami.
Pobawiłem się trochę wyszukiwarkom w spisie użytkowników i wyszło mi, że osoby które były ostatni raz zalogowane przed 2011, to całkiem spora grupa ok. 400 może troszkę więcej użytkowników. Czyli na mój chłopski rozum to ok.30% zarejestrowanych tego forum to "postacie widmo", oczywiście nie zwracając uwagi na ilość postów tylko na ostatnią datę znaku życia/zalogowania się.
Aby skonkretyzować - dostępne są następujące opcje pół-automatyczne (w kwadratowych nawiasach - czas, jaki można ustawić):
1. Usuń użytkowników bez postów
Z wyjątkiem użytkowników zarejestrowanych przez ostatnie [1-365] dni.
2. Nieaktywnych
Nigdy nie zalogowanych, z wyjątkiem użytkowników zarejestrowanych przez ostatnie [1-365] dni
3. Nieaktywowanych
Którzy nie dokonali aktywacji konta, z wyjątkiem użytkowników zarejestrowanych przez ostatnie [1-365] dni
4. Małoaktywnych
Którzy nie odwiedzili forum przez ostatnie [1-365] dni, z wyjątkiem użytkowników zarejestrowanych przez ostatnie [1-365] dni.
5. Małopiszących
Którzy piszą mniej niż 1 post na [1-365] dni, z wyjątkiem użytkowników zarejestrowanych przez ostatnie [1-365] dni
6. Małoaktywnych, bez postów
Którzy nie napisali żadnego postu i nie logowali sie przez ostatnie [1-365] dni, z wyjątkiem użytkowników zarejestrowanych przez ostatnie [1-365] dni
Inne pomysły wymagają już ręcznego wyszukiwania i pojedynczego usuwania użytkowników, są więc trudniejsze do regularnego stosowania.
Poprzednio ustaliliśmy, że będziemy kasować użytkowników, którzy nigdy niczego nie napisali i ostatni raz logowali się ponad rok temu - czyli opcja nr 6. Używam jej chyba mniej więcej co kwartał - w tej chwili jest 38 takich osób.
Samowolnie korzystam też co jakiś czas z opcji nr 2 i 3 - bo jeśli ktoś nie dokonał aktywacji konta przez np pół roku czy przez rok od aktywacji ani razu się nie zalogował, to raczej marne szanse, żeby w ogóle jeszcze kiedykolwiek to uczynił...
Obecnie odżyła jak widać zgłoszona już kiedyś propozycja kasowania użytkowników bez względu na liczbę ich postów, jeżeli nie logowali się dłużej niż rok - opcja nr 4. W tej chwili jest dokładnie 200 takich osób.
Można już wystawić ankietę w tej ostatniej sprawie czy potrzebne są jeszcze jakieś wyjaśnienia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum