Temat nie dla rur tylko dla ich zgodności z prawem - to czy szpecą samochód, czy upiększają, czy zwiększają funkcjonalność czy nie, pozostawiam każdemu do oceny, mnie natomiast interesują rury w świetle prawa - jeśli ktoś zna temat, najlepiej z autopsji prosze o wypowiedź.
Osobiście mam ochotę to przyozdobienie mojej daci czymś takim, szczególnie rury w zdłuż progów.
Mam takie, może głupie, pytanie: czy orurowanie służy czemuś innemu niż zmiana wyglądu?
tak jak wspomniałem gusta są różne i o gustach się nie dyskutuje
ale
mogą zabezpieczać przed uszkodzeniami samochodu
mogą posłużyć (chodzi o rury z przodu) jako stelaż do dodatkowych reflektorów
Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 188 Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2009-09-16, 08:48
sami-99 napisał/a:
Co do prawa to kiedyś obiło mi się o uszy, że są niedozwolone.
Jeszcze są dozwolone,choć trwaja przymiarki (unijne) aby je zakazać ze względu na zagrożenie pieszych przy potrąceniu.Jednak żeby jeździć legalnie,rury muszą mieć atest,więc spawarka i sprawne rączki p. Miecia w garażu szwagra to zamało.
Marka: FSO / TOYOTA
Model: Caro i Corolla
Silnik: 1.6GLE i 1.4VVTi
Rocznik: 1992 i 2001
Wysłany: 2009-09-17, 12:54
Ta dyskusja nad legalnością orurowania w aspekcie bezpieczeństwa pieszych trwa już naprawdę wiele lat. Nie wiem czy robiło by mi różnicę być "pyknięty" przez Daćkę z takim orurowaniem przy 50km/h lub przez np BMW 520 bez orurowania ale pędzące zazwyczaj przez miasto w okoliach 90-100km/h (wiadomo że najszybsze są te 20 letnie )
Co do estetyki - ta Daćka wygląda sympatycznie obuta w te rureczki ale wczoraj mijałem Mazdę 323F (tą z chowanymi reflektorami) z podobnym orurowaniem... o ranyyyy, podobnie wymiotną reakcję mam na Matiza z tym ubrankiem.
Mam takie, może głupie, pytanie: czy orurowanie służy czemuś innemu niż zmiana wyglądu?
Owszem.
1/ Chroni karoserią przed otarciami.
2/ Służy jako stelaż do montażu różnych, dziwnych rzeczy
3/ Dobrze zrobiony służy w pewnych przypadkach ochronie konstrukcji nadwozia.
Czyli: raczej w samochodach, które często pracują poza drogami utwardzanymi...
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-29, 21:46
Ja się zastanawiam nad czymś do Stepway'a.
Z racji wyglądu mogłoby to ciekawie dopełnić przód auta. Do tego 2 pokaźne halogeny dalekosiężne. Niestety do Sandero nikt jeszcze tego nie robi, żeby podejrzeć
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Te "kangury" to się mogą przydać w AU, w buszu. U nas powodują to, że zderzak nie spełnia swojej funkcji, i w razie kolizji z, odpukać w "tandetne plastiki" z pieszym, narobią szkody...
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-06, 15:07
A w opisie aukcji stoi:
"Przednie orurowanie posiada certyfikat CE, a zatem spełnia wymogi nowej dyrektywy UE
w sprawie ochrony i bezpieczeństwa pieszych , ważna od 25 maja 2007 roku.
Do każdej ramy dostarczany jest certyfikat CE.
Policja sprawdza certyfikaty na przednie rury, przez co każdy
kierowca może mieć poważne kłopoty z prawem. "
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-06, 15:28
Jeżeli jest to certyfikat homologacji do konkretnego modelu przeprowadzony przez uprawniony urząd to tak:
http://www.cobrapolska.pl..._SUZ_1281EC.pdf
Koszty jakie trzeba ponieść na wykonanie badań homologacyjnych są spore a wykonuje się je na każdy model orurowania. Nie sądzę żeby ten warsztacik homologował choć na jeden z pojazdów z oferty.
Typowa lewizna a'la wąsaty polski cfaniaczek.
A macie może namiary na jakiegoś sprzedawcę orurowania do Duster - może ktoś już kupował (takiego co by miał jednak na pewno wszystkie papiery w porządku)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum