Tak po prostu jest ustalone przez producenta, w MCV też wymiana dopiero po 30 tys., więc pierwszy przegląd po 15 to trochę tak dla picu, bo przecież poziom oleju można sprawdzic samemu. Ważniejsze jest sprawdzenie podwozia (o ile to rzeczywiście zrobią) i okazja do usunięcia jakichś drobnych usterek (ja takich nie miałem
Mnie właśnie czeka niedługo przegląd przy 15 tys. I się zastanawiam czy prosić również o wymianę oleju w serwisie? A wogóle jaki olej jest lany do silników benzynowych? Lepiej jechać na Jerozolimskie czy Puławską w Warszawie?
Olej to lepiej kupić samemu gdzieś w sklepie czy w serwisie powiedzieć by wymienili i oni wleją już swój? Jest to mój pierwszy samochód z salonu wiec nigdy nie miałem doczynienia z ASO ;)
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2009-10-12, 17:44
Szymon!!!
Kup swój olej EXCELLIUM LDX 5W40 i nie pozwól,żeby wymienili swoim olejem.
Serwis używa ELF EVOLUTION 60zł za litr i to jest olej starszej generacji.Jego następcą jest EXCELLIUM.
No właśnie jaki olej jest wlany do mojej nowej daćki ? Byłem pewny że dowiem się tego z książki serwisowej , zresztą tak mówi instrukcja a tam nic. Przecież może będe musiał dolać po jakimś czasie - no ale trzeba wiedzieć co.
Przepraszam zapomniałem , dziękuję koledzy za porady !!!
Ostatnio zmieniony przez Jarosław P 2009-10-12, 22:19, w całości zmieniany 2 razy
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2009-10-16, 11:04
Polak potrafi się znależć w kazdych okolicznościach. I w socjalizmie z ludzką twarzą i kapitalizmie z wilczą mordą. Stąd nasza siła i mocz /tfu- chciałem napisać moc/ pozdr
Rozmawiając na zlocie z mechanikami, doradzali oni w przypadku DCi wymieniać olej częściej niż co 20tyś, a także wymieniać filtr powietrza.
Radzili także częste sprawdzanie oleju, czy czasem poziom oleju się nie podnosi, co podobno jest oznaką przepuszczających wtryskiwaczy (być może było to wcześniej na forum, ale tego nie kojarzę).
A czym się różni olej EXCELLIUM LDX 5W40 od tego z oznaczeniem NF bo widzialem w sklepie ten NF za 138 zl. Filtr oleju tez kupic samemu czy już w serwisie niech swoj zalożą? To będzie moj 1 przeglad przy 15 tys. czy warto jeszcze na coś zwrócić uwage serwisantom?
W tej chwili promocja chyba się skończyła. Z obserwacji wiem że ta promocja pojawia się co jakiś czas (w zbliżonej cenie najniższa była chyba 105zł). Bywam w Selgrosie co tydzień jak się pojawi promocja to dam Ci znać, mogę też kupić jak nie masz karty.
No i pierwsza wymiana oleju już za mną, dokonałem jej w sobotę 14.11.09r. dzień przed "rocznicą" odbioru auta z salonu, przy stanie licznika 8.503 - przegląd serwisowy, Salon i serwis Zdunek, Miałki szlak, Gdańsk.
Olej kupiłem ELF EXCELLIUM LDX 5W40 - 140zł
Faktura za przegląd, filtr i uszczelkę - 120zł
Razem - 260zł - to chyba nie tak źle?
Albo po prostu kupić w ASO. Byłem bardzo zdziwiony, ale całkiem niedawno za filtr Motrio zapłaciłem w ASO 18 zł, a jeszcze wcześniej kupiłem zamiennik Filtron w okolicznym sklepiku i kosztował 20zł.
Bardzo rzadko się to zdarza, ale bywa że w ASO jest taniej
Ostatnio zmieniony przez marekwoj 2009-11-22, 12:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-12-02, 20:43 Półsyntetyk 10w40 w nowym 1,6 benzyna
Dziś w ASO w Wa-wie w Jerozolimskich wymieniono w moim Sandero (benzyna 1,6) po raz pierwszy olej i jak się dowiedziałem na półsyntetyk 10w40. Samochodu nie odebrałem bo nie wyobrażam sobie by silnik (nowy) chodził na takim oleju. Proszę o Wasze opinie w tej sprawie (nie ukrywam, że czas jest ważnym czynnikiem).
Z góry dziękuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum