Wysłany: 2009-11-03, 20:46 co to za wskaźnik i do czego służy?
Ostatnio zapalil mi sie wskaznik a w instrukcji nie potrafie znalesc co to takiego? Znalazlem wszystkie inne a ten jakby sie uparl i nie chcil byc odkryty :) Pomocy
[ Komentarz dodany przez: KaS602: 2009-11-04, 10:27 ] Dodałem opis tematu i pozwoliłem sobie zmienić obrazek na zmniejszony oraz usunąć jego miniaturę.
kontrolka.jpg
Plik ściągnięto 8805 raz(y) 25,67 KB
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-11-04, 23:53, w całości zmieniany 4 razy
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-03, 20:48
Ta kontrolka oznacza usterkę w elektronice wtrysku paliwa, którą wykrył komputer.
Pozostaje podjechać do ASO, aby podłączyli się pod komputer i sprawdzili jaki błąd się pojawił.
Kilku kolegów z forum również posiada sprzęt aby podłączyć się do komputera auta i zdiagnozować błąd.
Ja również taki sprzęt posiadam, ale jestem z Łodzi - zapraszam do Łodzi.
Kolega Yarocz jest z Lublina i ma interfejs aby podpiąć się do auta :
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-03, 21:48
Jerzy napisał/a:
W instrukcj o tej kontrolce piszą tak....
Usterka w elektronice wtrysku paliwa skutkuje właśnie niewłaściwą mieszanką spalania, a tym samym większym spalaniem i tym samym złym oczyszczaniem spalin, ale dokładnie jest to kontrolka informująca o tym że jakiś błąd wykrył nam komputer wtrysku.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2009-11-03, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
U mnie zapalała się ta kontrolka jak zaczął nawalać przekaznik wtryskiwaczy.
Jack wie który to, ma schemat. Warto skorzystać z jego rady i skontaktować się z kolegą z Lublina. Podpięcie do komputera w ASO/u nas/ 180zł. !!!
Marka: Renault
Model: Scenic
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2009-11-06, 23:57
bobk
Nie jestem pewien, (czy akurat w Daćkach jest podobnie) ale u znajomego w Fabi jak pokazła się ta kontrolka to musiał jechać na serwis pod kompa.Okazało się, że padł czujnik temperatury podajże w silniku i konieczna była wymiana-200 PLN.No ale dlaczego tak się stało? Bo tankował "pod kurek", czyli po odskoczeniu pistoletu dystrybutora lał jeszcze i jeszcze..i niechcący wpychał za dużo powietrza...no i pan z ASO powiedział, że skody tak mają...a tuż po nim przyjechała jeszcze jedna Fabia z tym samym problemem :) Biznes się kręci :)
Czy któryś z kolegów miewał juz takie przygody??
Pozdrawiam
Ja mam doświadczenie z thalii ale mam tam diesla i zapaliła mi się jak szwankował zawór EGR.
Za 1 razem w serwisie coś z nim zrobili ale bez wymiany.
Za 2 razem padł na amen wymiana w nieautoryzowanym i około 900 zł poszło.
Objawy niesprawnego zaworu EGR.
Jadąc przy pewnym zakresie obrotów nie działa doładowanie i silnik mułowato przyspiesza pod górkę potrafi zwolnic (to w thalii).
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-11-29, 19:16
El Diablo napisał/a:
bobk
Nie jestem pewien, (czy akurat w Daćkach jest podobnie) ale u znajomego w Fabi jak pokazła się ta kontrolka to musiał jechać na serwis pod kompa.Okazało się, że padł czujnik temperatury podajże w silniku i konieczna była wymiana-200 PLN.No ale dlaczego tak się stało? Bo tankował "pod kurek", czyli po odskoczeniu pistoletu dystrybutora lał jeszcze i jeszcze..i niechcący wpychał za dużo powietrza...no i pan z ASO powiedział, że skody tak mają...a tuż po nim przyjechała jeszcze jedna Fabia z tym samym problemem :) Biznes się kręci :)
Czy któryś z kolegów miewał juz takie przygody??
Pozdrawiam
To wciskanie kitu - jak tankujesz do oporu to powietrze ze zbiornika jest usuwane przez odpowietrznik, tankowałem tak przez kilkanaście lat renówkę i jakoś mi nie padł czujnik, zresztą czujnik temperatury jest w bloku silnika, którędy rzekomo to powietrze miało się wpychać i gdzie???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum