Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-07-20, 05:16
wox napisał/a:
Unitec.
ja nie mam nic przeciwko tym wycieraczkom sam je używam, jedyny minus że trzeba je co pół roku wymieniać a może nawet częściej bo się szybko zużywają, ale i kosztują tyle że można sobie na to pozwolić, ostatnio w promocji 4,99 50 cm
U siebie też chyba będę musiał wymienić przed zimą bo juz coraz gorzej zbierają.
Tak że fabryczne muszą wytrzymać koło roku.
Wypróbuję chyba Norauto - w Astrze najlepsze jakie miałem.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2009
Wysłany: 2009-07-20, 09:26
Beckie napisał/a:
U siebie też chyba będę musiał wymienić przed zimą bo juz coraz gorzej zbierają.
Tak że fabryczne muszą wytrzymać koło roku.
Wypróbuję chyba Norauto - w Astrze najlepsze jakie miałem.
Koło roku? Kurde to mnie po 2,5 miesiącach naprawdę już mocną męczą!
ja nie mam nic przeciwko tym wycieraczkom sam je używam, jedyny minus że trzeba je co pół roku wymieniać a może nawet częściej bo się szybko zużywają, ale i kosztują tyle że można sobie na to pozwolić, ostatnio w promocji 4,99 50 cm
O to mniej więcej mi chodzi. Działają z początku dobrze, ale szybko się zużywają. Fakt - cena rekompensuje częstsze zmiany. Za podobną cenę używam trochę lepszych (Sena) i przy okazji trochę dłuższych (52,5 cm).
Może to nie jest wina samych wycieraczek (piór).
Jeśli często myjesz auto używając programu "woskowanie" (automaty, ręczne samoobsługowe) to każde wycieraczki będą zostawiały smugi i rozmazywały wodę po szybie zamiast ją zbierać.
EDIT:
A po za tym: czy przy myciu szyb lub auta ktoś w ogóle pamięta by przetrzeć pióra Nieraz tyle syfu się ich trzyma, że też mogą nie dać rady.
Ja w 2007r. kupiłem xtra 510 (na listwie tworzywowej - elastyczne - nowy rodzaj docisku) nie zmiemiłem ich od tamtej pory. Poprzednio próbowałem różnych od markowych BOSCH po tanie za 5zł z marketu i efekt ten sam po 1-6 m-cy zaczynały piszczeć.
Co do mocowania to logan ma typowe mocowania i w zestawie z wycieraczkami napewno znajdzie się adapter.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2009
Wysłany: 2009-07-20, 14:07
Beckie napisał/a:
wilanowiak napisał/a:
Może to nie jest wina samych wycieraczek (piór).
Jeśli często myjesz auto używając programu "woskowanie" (automaty, ręczne samoobsługowe) to każde wycieraczki będą zostawiały smugi i rozmazywały wodę po szybie zamiast ją zbierać.
EDIT:
A po za tym: czy przy myciu szyb lub auta ktoś w ogóle pamięta by przetrzeć pióra Nieraz tyle syfu się ich trzyma, że też mogą nie dać rady.
Myłem 2 razy i to bez woskowania bo mam samochód dopiero 2,5 miesiąca!
Co do przecierania piór to rzeczywiście tego nie robiłem bo nie pamiętałem o tym.
Sprawdzę może pomoże :)
Kupiłem wczoraj wycieraczki SENA Flat Premium 007, jedną 550 mm ( 22 cale ) i drugą 525 mm ( 21 cali ) - po 18,99 PLN/sztuka i wczoraj też obie przeszły "chrzest bojowy", w czasie którego bardzo dobrze się spisały. Nie jest to może najekonomiczniejszy ( czyt.: najtańszy ) z prezentowanych na forum zakupów, ale nie chciałem ryzykować zakupu tanich "piórek", z których nie byłbym potem zadowolony.
KaS 602 , mam prośbę powiedz jak zbierają te wycieraczki bezstelarzowe ?
Masz 60 i 45 cm tak ? Jak długo tak użytkujesz , nie cierpi na tym mechanizm wycieraczek ?
Pozdro.
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-11-19, 23:20
Wycieraczki bezstelarzowe zbierają dobrze, aczkolwiek sytuacja jest analogiczna do tych konwencjonalnych - zazwyczaj ich jakość jest proporcjonalna do ceny.
Teraz mam założone 60 i 45 cm. Od samego początku (prawie 3 lata) po stronie kierowcy mam założone pióro o długości 60 cm i nie zauważyłem, by ucierpiał na tym którykolwiek z elementów mechanizmu wycieraczek.
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-11-19, 23:24, w całości zmieniany 2 razy
Dzięki za wyjaśnienie , wypróbuje Twoje rozwiązanie na wiosnę bo teraz mam nowe auto (1,5 miesiąca ) , a poza tym w zimie pióra bardziej się niszczą , pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum