Pierwsze tegoroczne woskowanie mam za sobą. W sobotę było słonecznie i ciepło, więc sami wiecie...Auto jest pięęękne po woskowaniu.
Używam (zawsze) wosków twardych nakładanych ręcznie z puszki. Polerowanie ręczne. Operacja na MCV trwa ok 2 godz.
Polecam staromodną pastę Shell (w szarej puszce). Nakładanie i polerownie czuć potem w plecach ale warto.
Wg mnie do bani są szampony w woskiem, hydrowoski, mleczka w butelkach, woski koloryzujące, pasty lekko ścierne i nano woski.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-03-19, 11:30, w całości zmieniany 1 raz
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2008-02-12, 12:05
Najczesciej myje (w zasadzie oplukuje) samochod tylko za pomoca myjki cisnieniowej bez zadnych detergentow (z daleka wyglada na czysty ). Jak juz mnie najdzie ochota (rzadko to sie zdarza) w pogodny dzien to mycie reczne i silikon - Silocon Glaze (czy jakos tak) Amway'a. Efekt zadowalajacy...
Jak dla mnie woski nie mają sensu za dużo się jeździ i niestety co chwile auto jest brudne :(. Owszem jeśli ktoś nie jeździ dużo to się może opłacać , szczególnie ze auto o wiele ładniej wygląda.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Dzisiaj wymieniałem opony i wypastowałem kołpaki efekt jak po porządnym wosku. Zobaczymy jak długo będą czyste i czy bród będzie spływać razem z wodą. Auto będę pastował pewnie dopiero w kwietniu , bo muszę go wymyć porządnie ( Ręcznie ) a na placu u rodziny jest trochę za mokro i nie chcę im robić błota.
Kupiłem ostatnio w norauto za 10 zł preparat do opon. Po umyciu kół a najlepeiej całego samochodu nalezy nałozyc na zewnetrzna strone opony. Efekt jest bardzo dobry. Koła wyglądaja jakby "wypastowane", sa idealnie czarne, nawet ze zwykłymi kołpakami fajnie kontrastuja. Preparat jest przezroczysty, w spreju, nie brudzi wiec kołpaków. Po umyciu samochodu warto to nałozyc, koszt niewielki a efekt...zajebisty.
Opakowanie wystarczy na 3 mycia, poza tym piszą że ma tez włąsciowsci konserwujące opone ale to akurat pic na wode, chodzi o wygląd
Robię to stale ale używam pianki z Lidla (okresowo w sprzedaży). Dodatkowo po uzyciu tych prepearatów łatwiej się myje opony i mają zawsze wygląd jak nowe.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2008-03-23, 18:09
licek napisał/a:
Kupiłem ostatnio w norauto za 10 zł preparat do opon. Po umyciu kół a najlepeiej całego samochodu nalezy nałozyc na zewnetrzna strone opony. Efekt jest bardzo dobry. Koła wyglądaja jakby "wypastowane", sa idealnie czarne, nawet ze zwykłymi kołpakami fajnie kontrastuja. Preparat jest przezroczysty, w spreju, nie brudzi wiec kołpaków. Po umyciu samochodu warto to nałozyc, koszt niewielki a efekt...zajebisty.
Opakowanie wystarczy na 3 mycia, poza tym piszą że ma tez włąsciowsci konserwujące opone ale to akurat pic na wode, chodzi o wygląd
W woju wystarczało kilka puszek pasty buwi żeby gumy uaza świeciły jak psie jajca...
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2009-11-20, 17:02
Najlepszy wosk jaki stosowałem to był wosk firmy STP. Nie mogę go w sklepie u ,,pana Kazia" kupić bo jest drogi, a nigdzie nie będę jeździł i szukał. Teraz używam wosku na bazie teflonu i dla mnie rewelacja
Tak - twarde woski. Używałem STP (trzeba było uważać na plastiki i szyby bo trudno się czyściło), ostatnio CarJack (jest trochę miękcejszy i można woskować plastiki).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum