Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
AŚ nr.51-52/09 Na wyższym poziomie.
Autor Wiadomość
Seal 

Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2009-12-16, 19:00   AŚ nr.51-52/09 Na wyższym poziomie.

A teraz nasze ukochane Auto Świat wzięło się za testowanie :mrgreen:

AŚ1.jpg
Plik ściągnięto 205 raz(y) 221 KB

AŚ2.jpg
Plik ściągnięto 219 raz(y) 219,05 KB

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2009-12-16, 22:31   

Wydaje mi sie, ze coraz pozytywniej.. moze bez zachwytu ale nie pisza ze dacia jest do dupy ;-) Czy Renault Polska wypozycza tylko diesla ? W wiekszosci testow redakcje otrzymuje wersje dCi.

Chcialem spytac przy okazji o glosnosc diesla vs. benzyna. Benzyne 1.6 slyszalem wlasnymi uszami , nie jest za cicha, zas o dieslu dCi czesto pisza ze jest cichy. Przywyklem do opini ze to benzyna jest cicha a diesel to klekot, moze te z common rail sa cichsze ? Czy Sandero z dieslem jest bardzo cichsze od wersji benzynowej, a moze o kwestia ze diesla krecimy max do 3,5 tys zas benzyne do 5-6 tys ( max ) i stad te roznice. Czytalem watek o wyciszaniu auta... moze jesli kupie uzywane auto warto rozbebeszyc i wyciszyc co sie da matami ?

Łukasz

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2009-12-16, 22:35   

Na prawie wszystkie pytania powinna odpowiedzieć lektura tematu Wytłumienie wnętrza.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2009-12-16, 23:44   

Przejrzalem ten watek o wyciszaniu. Wynika z niego, w moim odczuciu, ze Logan dCi jest cichszy od benzynki gdyz ma mate wygluszajaca komore silnika w standardzie. Czyli teoretycznie montujac mate wygluszjaca komore silnika do benzynki powinno byc rownie ciszej ? Czy to jednak sama jednostka dCi ma przyjemniejszy dla ucha "klekot" od "rasowego pomruku" benzyny ?

Musze gdzies dorwac diesla Sandero do testow ?;-) Ktos z Warszawy moze pomoc ?

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2009-12-17, 00:41   

Dilernie mają chyba diesle do testowania - a dla wrażeń dźwiękowych nie ma raczej znaczenia czy to Logan czy Sandero...

tomi 

Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2009-12-17, 07:30   

mekintosz napisał/a:

Benzyne 1.6 slyszalem wlasnymi uszami , nie jest za cicha, zas o dieslu dCi czesto pisza ze jest cichy.

Według mnie wręcz przeciwnie (chyba że mój disel jest tak głośny). Jak się jeździ codziennie to się do tego dźwięku można przyzwyczaić. Różnicę dobrze słychać jak się przesiądzie z jednego do drugiego (po jeździe weekendowej benzynowym Stepway'em gdy wsiadłem do dizla różnica była znaczna, z czasem się to zaciera).
Przed zakupem jazdę próbną odbyłem najpierw benzyną 1.6 a potem dizlem. Po jęździe dizlem zaczełem się wachać czy kupić dizla (nigdy wcześniej nie jeździłem dizlem). Ale jak napisałem wcześniej można się przyzwyczaić do pracy dizla (i potem to nie przeszkadza, przynajmniej w moim przypadku).

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2009-12-17, 19:36   

Nie twierdzę, że dCi jest cichy, ale jak odbierałem MCV-kę, to różnica była ogromna (kilkadziesiąt minut wcześniej rozstałem się z Fusionem TDCI - to dopiero był traktor ;-) )

straszna_maruda 

Marka: Renault
Model: Megane 2 ph2
Silnik: 1.6
Wysłany: 2009-12-20, 16:50   

Jeśli skrzynia jest taka jak w mcv to skrzynia JEST precyzyjna. Może pan redaktor powinien przejechać się autami z tego segmentu i kilkoma używkami również w tym segmencie. Wtedy wyrobi sobie właściwy punkt odniesienia. Co do wynoszenia na zewnątrz w zakrętach... Kiepski kierowca z łatwością osiągnie punkt po którym robi w gacie a zwala na zawieszenie. Ja mam np dużo "bardziej sprężyste" zawieszenie a z łatwością mogę wprowadzić auto do utraty sterownosci w zakręcie.

Odpowiedz do tematu