Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-16, 22:31
Wydaje mi sie, ze coraz pozytywniej.. moze bez zachwytu ale nie pisza ze dacia jest do dupy Czy Renault Polska wypozycza tylko diesla ? W wiekszosci testow redakcje otrzymuje wersje dCi.
Chcialem spytac przy okazji o glosnosc diesla vs. benzyna. Benzyne 1.6 slyszalem wlasnymi uszami , nie jest za cicha, zas o dieslu dCi czesto pisza ze jest cichy. Przywyklem do opini ze to benzyna jest cicha a diesel to klekot, moze te z common rail sa cichsze ? Czy Sandero z dieslem jest bardzo cichsze od wersji benzynowej, a moze o kwestia ze diesla krecimy max do 3,5 tys zas benzyne do 5-6 tys ( max ) i stad te roznice. Czytalem watek o wyciszaniu auta... moze jesli kupie uzywane auto warto rozbebeszyc i wyciszyc co sie da matami ?
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-16, 23:44
Przejrzalem ten watek o wyciszaniu. Wynika z niego, w moim odczuciu, ze Logan dCi jest cichszy od benzynki gdyz ma mate wygluszajaca komore silnika w standardzie. Czyli teoretycznie montujac mate wygluszjaca komore silnika do benzynki powinno byc rownie ciszej ? Czy to jednak sama jednostka dCi ma przyjemniejszy dla ucha "klekot" od "rasowego pomruku" benzyny ?
Musze gdzies dorwac diesla Sandero do testow ?;-) Ktos z Warszawy moze pomoc ?
Benzyne 1.6 slyszalem wlasnymi uszami , nie jest za cicha, zas o dieslu dCi czesto pisza ze jest cichy.
Według mnie wręcz przeciwnie (chyba że mój disel jest tak głośny). Jak się jeździ codziennie to się do tego dźwięku można przyzwyczaić. Różnicę dobrze słychać jak się przesiądzie z jednego do drugiego (po jeździe weekendowej benzynowym Stepway'em gdy wsiadłem do dizla różnica była znaczna, z czasem się to zaciera).
Przed zakupem jazdę próbną odbyłem najpierw benzyną 1.6 a potem dizlem. Po jęździe dizlem zaczełem się wachać czy kupić dizla (nigdy wcześniej nie jeździłem dizlem). Ale jak napisałem wcześniej można się przyzwyczaić do pracy dizla (i potem to nie przeszkadza, przynajmniej w moim przypadku).
Nie twierdzę, że dCi jest cichy, ale jak odbierałem MCV-kę, to różnica była ogromna (kilkadziesiąt minut wcześniej rozstałem się z Fusionem TDCI - to dopiero był traktor )
Marka: Renault
Model: Megane 2 ph2
Silnik: 1.6 Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 251 Skąd: ETM
Wysłany: 2009-12-20, 16:50
Jeśli skrzynia jest taka jak w mcv to skrzynia JEST precyzyjna. Może pan redaktor powinien przejechać się autami z tego segmentu i kilkoma używkami również w tym segmencie. Wtedy wyrobi sobie właściwy punkt odniesienia. Co do wynoszenia na zewnątrz w zakrętach... Kiepski kierowca z łatwością osiągnie punkt po którym robi w gacie a zwala na zawieszenie. Ja mam np dużo "bardziej sprężyste" zawieszenie a z łatwością mogę wprowadzić auto do utraty sterownosci w zakręcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum