Przedewszystkim - pomyślałbym o czymś takim jak stworzenie mapy userów i czegoś w stylu Assistance - czyli pomoc w naglej potrzebie ;).
Dodatkowo dołożyć dział z plikami typu instrukcje naprawy i inne.
Hmm - Jeszcze coś pomyśle i dam znać jak coś wymyślę :D
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Dodać by można było jeszcze SB na głównej stronie ;)
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Pozdrawia Krystian
Eryku Drogi, a co to jest SB ? Chyba nie Służba Boża. W tej materii cemnym jak tabaka w rogu ;)
Shout Box - czyli coś ala czat na stronie, z resztą SB jest już zamieszczony na forum więc możesz poeksperymentować (na samym dole strony głównej forum)
P.S. Kto pyta nie błądzi, a przynajmniej mniej niż inni
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 129 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-18, 23:14 Re: daciaklub.pl
Kratylos napisał/a:
Jak ma wygłdać strona głowna naszego klubu.
jakie działy zamieścić, jakie opcje funkcjonalności powinna mieć
Witam na nowym miejscu.
Wzorem forum francuskiego i trochę strony holenderskiej proponuję umieścić na stronie dział "tutorial" albo "zrób sam" - na dobry początek mogę napisać instrukcję nt montażu czujnika cofania w MCV - oczywiście ze zdjęciami - SWOIMI (wiem, wiem, jest już kilka innych na sieci).
Przydałby się również jakiś dział z linkami do innych stron - typu "podziel się bookmarkiem" - gdzie będzie można w jednym miejscu zbierać różne linki wraz z krótkim ! (jednozdaniowym) opisem co ciekawego tamże się znajduje - oczywiście na temat.
A na marginesie - dlaczego ":mrgreen:" jest ... żółty ?!
Eryku Drogi, a co to jest SB ? Chyba nie Służba Boża. W tej materii cemnym jak tabaka w rogu ;)
Shout Box - czyli coś ala czat na stronie, z resztą SB jest już zamieszczony na forum więc możesz poeksperymentować (na samym dole strony głównej forum)
P.S. Kto pyta nie błądzi, a przynajmniej mniej niż inni
Wiem - jakoś wcześniej nie zauważyłem.
A co do assistance to przyda się jak wszyscy potracą gwarancje ;)
Pozdrawia Krystian
Marka: Renault
Model: Megane 2 ph2
Silnik: 1.6 Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 251 Skąd: ETM
Wysłany: 2007-09-19, 16:19
Ponieważ pętam się czytelniczo po rożnych forach to:
1) info o modelach; dane techniczne co oczywiste, ale rownież proponuję umieścić zdjęcia (np jakie detale zmienił lifting), zdjęcia silników; wersje wyposażenia i ich kompletacje.
2) zrób to sam ( pomocne byłyby pliki w formacie pdf ze zdjęciami). Można je zrobić w openofficie.
3) oczywiście galerie
4)wiadomości i nowości. I klubowe i daciowe
5)koniecznie linki do zaprzyjaźnionych stron
6) warto bedzie nawiązać współpracę z jakimiś firmami czy sklepami ( upusty dla klubowiczów a zarazem kompetentna obsługa)
Ja rozumiem że to co zaproponowałem jest strasznie ambitne ale za te 5 czy 10 lat będzie jak znalazł szczególnie gdy ludzie będą chcieli kupić jakieś używki.Wtedy sobie lukną i odrazu bedą wiedzieć co kupują.Bo kolejne wersje logana bedą inne i część wiadomości może umknąć w niebyt. I będą pytania o używki. A tak to od razu będzie wiadomo co i jak.
A ja nie wiem czy jest sens powtarzać informacje oficjalne - może lepiej byłoby po prostu zrobić porządną i aktualizowaną bazę linków? I do tego dołożyć naszą twórczość: galerie, "zrób to sam" itp
A ja tak z innej beczki, z racji że kampania wrześniowa jest nieco krótsza niż normalnie mam trochę wolnego czasu i chętnie podłubałbym przy daciaklub.pl jako serwisie www. Pojęcie o tym mam, od dłuższego czasu siedzę w tym temacie a więc nie będzie żadnych problemów ze stworzeniem jakiegoś przyzwoitego layoutu i utrzymania tego wszystkiego Jak uważacie Panie i Panowie. Można zapłacić firmie i zrobią to samo tylko że za grubą kasę, a ja jako że strony www to moje hobby + użytkownik logana, chętnie bym się tym zajął. Proszę o opinię
czekamy na konkretne propozycje ::)
bardzo chetnie cos zobaczymy...
Ok, biorę się za robotę i za dzień, najpóźniej dwa zacznę Wam słać projekty do surowej oceny
[ Dodano: 2007-09-21, 00:00 ]
Jutro, znaczy się już dzisiaj wrzucę na swój serwer pierwsze projekty i podeśle linki.
[ Dodano: 2007-09-21, 21:04 ]
Jest już moja propozycja na stronę główną daciaklub.pl Zrobiłem napis daciaklub.pl + skromna ale estatyczna grafika, treść strony wypełniłem na razie przykładowymi jakimiś tekstami, żeby zobaczyć mniej więcej jak to by wyglądało zapełnione. Do logo strony tam gdzie po lewej jest biały napis daciaklub.pl to po prawej dodalibyśmy logo dacii a w przyszłości może nasze klubowe. Co Wy na to? Ogólnie teraz daję pole do popisu wszystkim którzy chcieliby jakieś zmiany, ja na bieżąco jak będę czytał komentarze, wprowadzę odpowiednie zmiany i wtedy dalej będziemy dyskutować co i jak. Acha i proszę o konkretne wypowiedzi, co Wam się podoba a co nie, co zamienić, na co zwrócić uwagę itd natomiast proszę bez komentarzy "nie podoba się bo nie"
Moze by to jakos poprzerabiac, cos dorzucic, cos wyrzucic i by sie jakos nadawalo?
A moze MartinPŃ zrobilbys swoja stronke wlasnie w takim stylu? Kolorystyke zachowalbys taka jaka zrobiles, ale dodalbys pare elementow z tamtej stronki??
Moze by to jakos poprzerabiac, cos dorzucic, cos wyrzucic i by sie jakos nadawalo?
A moze MartinPŃ zrobilbys swoja stronke wlasnie w takim stylu? Kolorystyke zachowalbys taka jaka zrobiles, ale dodalbys pare elementow z tamtej stronki??
Powiem tak, strona pod adresem http://www.daciaklub.pl/forum/portal.php to nic innego jak praktycznie dalsza część forum, tylko że w nieco innej formie, natomiast przerabianie tego niejako nie ma według mnie sensu ponieważ wszystkie statystyczne sprawy czyli najaktywniejsi użytkownicy, ilość napisanych postów itd. stronka ta pobiera z bazy danych forum czyli tak jak pisałem jest to de facto "przedłużenie" forum, a poza tym będzie miało adres taki jaki ma teraz czyli http://www.daciaklub.pl/forum/portal.php
Co może być natomiast na tej stronie którą ja Wam proponuję i jest na tej "opcjonalnej":
- data, godzina, imieniny
- "najaktywniejsi użytkownicy" - można by zrobić taki ranking i aktualizować go np. co tydzień.
- "newsy" to by musiało być wpisywane ręcznie ale w końcu od czego jest "kopiuj -> wklej"
- generalnie wszystko, tylko żeby nie było importowane z bazy danych forum czyli statystyki itp.
W zasadzie poza tym nie widzę nic sensownego już na tej stronie
Co do zawartości samej strony, może niech każdy dorzuci coś od siebie i wyjdzie z tego menu, które w każdej chwili można zmienić.
MENU:
Strona główna -> na stronie głównej pojawiałyby się artykuły, newsy i "bajery"
Download -> czyli po polsku "ściągnij" -> tapety, wygaszacze ekranu, filmiki z daciami.
Zasady(lub jak kto woli FAQ) -> regulamin klubowy/forumowy moim zdaniem ważna rzecz.
Forum -> parę słów o wcześniejszym forum + adres, natomiast nastawienie odwiedzających na aktualne forum i krótkie przedstawienie zagadnień poruszanych tam(w końcu nie każdy musi się znać)
Linki -> odnośniki do ciekawych stron, możemy je np. podzielić też na kategorie
Adresy -> czyli szybko dostępne adresy do salonów, autoryzowanych serwisów, warsztatów, sklepów z częściami itp.
Historia -> przedstawienie historii marki dacia od powstania do dnia dzisiejszego
O klubie -> kilka słów o klubie, logo, co tygodniowa aktualizacja liczby klubowiczów
Modele -> po wprowadzeniu historycznych faktów czas na prezentację modeli, a więc w tej zakładce pokazywalibyśmy modele oraz ich dane techniczne
Galerie -> fotki naszych aut, ciekawe auta wyszukane w sieci itp.
To na tyle co mi przyszło do głowy, kto się z tym zgadza lub nie proszę o głos, i liczę że jeszcze coś dołożycie od siebie. Ruszanie ze stroną to chwila moment, ale zanim się zdecydujemy na działy i zredagujemy(ktoś z pewnością), minie dużo czasu, a więc Panie i Panowie bierzmy się do roboty.
Marka: Renault
Model: Thalia Alize
Silnik: 1,2 16V RED
Rocznik: 2007
Wysłany: 2007-09-22, 06:54
Aha...
ktoś pisał, że nie ma sensu robić assistansa. Nie zgadzam się !!! W czwartek jechałem do Otwocka i ni cholery nie wiedziałem jak się przedostać przez Wa-wę. Kurnia dwa razy mnie wywalało na jakieś mosty i musiałem potem kombinowac powrót z drugiej strony Wisły. Gdybym miał namiary na Daciowych tubylców to pewnie bym nie błądził i się niespóźnił do szpitala ponad godzinę.
Poza tym ekstremalnie można złapać dwie gumy w trasie i nawet nie wiedzieć gdzie jest wulkan.
A tak wogóle to czy komus nie skończyła sie właśnie gwarancja ?
Oczywiście nie chcemy namiarów na userów na forum tylko Admin ma liste w excelu i podaje na PW tym, którzy się do listy dopiszą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum