z drugiej strony powinni zapytac klienta jaki olej sobie zyczy
No właśnie... Kilka tygodni przed tą wizytą pytałem się w tym serwisie jaki mam olej w silniku i powiedzieli, że syntetyk... wiec poprosiłem teraz "w ciemno" o wymianę sadząc, ze będzie syntetyk.... Nikt nawet się nie zająkną o możliwości wyboru... Niestety "po" zapytałem się jaki mam olej...
Mam wrażenie, że mieli za dużo tego półsyntetyku, albo termin się kończył...
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-12-03, 12:52
Silniki w daciach MCV zalewane były fabrycznie półsyntetykiem. Przy wymianie serwis nalewa semi... chyba, że sobie zażyczysz full...
Nie dogadałeś się z ASO, ale nie szkodzi.
1) pojedź do dowolnej stacji to Ci zaleją fullem za jakieś 100 zł bez filtra,
2) skróć o połowę przebieg do następnej wymiany i zalej fullem jak wyżej.
Poza tym silniki dacii są na tyle proste i niewysilone, czytaj: stare, że jazda na semi... nie zrobi im krzywdy.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2009-12-03, 12:53, w całości zmieniany 1 raz
Mi też tak zalali na pierwszym przeglądzie - 10W40, bo mechanik powiedział, że "5W40 jest za rzadki do tego silnika". Na początku trochę mnie to wkurzyło, ale teraz przynajmniej zawsze parę groszy taniej kosztuje wymiana oleju. Szczególnie, że nie będę pewnie jeździł dłużej Loganem niż 5-7 lat i ok. 100 tys. km, więc jakoś specjalnie chyba tego nie odczuję.
Ktoś tu kiedyś pisał (DUCATI?), że 10w40 od 5W40 różni się tylko minimalną temperaturą pracy, reszta zależy od konkretnego modelu oleju, a i tak muszą jakieś tam wspólne wymagania spełniać. Jeśli by to była prawda, to chyba nie ma problemu.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Ostatnio zmieniony przez psur 2009-12-03, 14:16, w całości zmieniany 1 raz
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-12-03, 15:14
Syntetyk Castrol Magnatec w nie-ASO kosztuje 32 zł/l. + 20zł za filtr Filtron. Łącznie 136 zł na paragonie.
W ogóle odnoszę wrażenie, że z serwisowaniem wozu wg zaleceń producenta, co 30 tys. km na półsyntetyku, jest coś bardzo nie tego.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2009-12-03, 15:18, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-12-03, 23:51
Potworny napisał/a:
Samochodu nie odebrałem bo nie wyobrażam sobie by silnik (nowy) chodził na takim oleju.
Hmmm, serwis chyba jednak zmieni ........ fakturę i to będzie koniec historii.
No może tylko poza uszczupleniem portfela kolegi, a silnikowi ten olej nie zaszkodzi (niewiele lepszy od Polonezowskiego)
To jest kwintesencja mojej przygody Niestety bywam bardzo uparty
Wczoraj, po rozmowie telefonicznej (i po pracy czyli po 17-tej ) pojechałem do ASO bo jednak rozmyślili się w kwestii utraty gwarancji z powodu wlania syntetyku. Chyba specjalnie i dość ostentacyjne na stanowisku roboczym ustawiono 4 butelki litrowe oleju ..... by udowodnić, że zostanie wlany właściwy olej
A tak przy okazji dowiedziałem się, że w mojej daczce, w panelu sterowania są bardzo "ekskluzywne" bo 23 PLN żaróweczki od podświetlenia
-
Nawet, jeżeli na początku był syntetyk w mojej Daczce to i tak po wymianie (18 tys. km) nastąpiła głęboka............ cisza. Nawet moja żona zauważyła, że silnik się mocno wyciszył. Tym bardziej jest mi trudno sobie wyobrazić zmianę po 30 tys. i to na półsynetyk nawet jak silnik jest starej generacji. A tak przy okazji...... przeczytałem, że silnik jest fabrycznie ustawiany (?) na gorsze paliwo to jest 92 oct. Czy to fakt? Bo jeżeli tak to rozumiem brak różnicy po wlaniu paliwa 98 oct i lepszego
KaS602 dzieki za przypomnienie.
Staram się ale to już "wiek nie ten" i trzeba już po preparacik na pamięć do apteki bo w cukierni będę prosił o kilogram sklerotek
Niedługo stuknie 5 tys. km w loganie dci. Zamierzam wymienić olej. Czy mogę wlać taki : CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W40 i później lać już zawsze taki, czy jednak ELF ?
Dodam, że ten castrol jest w bardzo korzystnej cenie (115 zł) za butlę 5 l.
Można wlać każdy, który jest właściwego typu i spełnia wymagane dla danego silnika normy - jeśli zatem tak jest z tym Castrolem, to jak najbardziej można.
jeżeli chodzi o częstość wymiany oleju to mój mechanik powiedział, że jeżeli chce tym autem pojeździć dłużej to najlepiej co 15 tys. wymienić olej... aktualnie jeżdżę na elfie syntetyku, ale przy najbliższej wymianie myślę aby wlać mobila, ewentualnie pomyśle o lotosie, a jeśli ktoś jest z Łodzi i potrzebuje dobrego i niedrogiego mechanika polecam "carmax" na ulicy rewolucji zaraz za sterlinga po lewej stronie;) wszystkie auta u nich robię;)
jeżeli chodzi o częstość wymiany oleju to mój mechanik powiedział, że jeżeli chce tym autem pojeździć dłużej to najlepiej co 15 tys. wymienić olej... aktualnie jeżdżę na elfie syntetyku, ale przy najbliższej wymianie myślę aby wlać mobila, ewentualnie pomyśle o lotosie, a jeśli ktoś jest z Łodzi i potrzebuje dobrego i niedrogiego mechanika polecam "carmax" na ulicy rewolucji zaraz za sterlinga po lewej stronie;) wszystkie auta u nich robię;)
Jeśli można wiedzieć to po jakim czasie i przebiegu pierwszy raz wymieniałeś olej ?
Ja mam pytanie do forumowiczów otóż zalewam Elf 5w30 i się zastanawiam czy mocno on się różni od elfa 5w40 ?? Czy ma to bardzo istotne znaczenie czy zalewam jeden czy drugi??
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2010-02-25, 19:00
Teoretycznie 5W-40 jest lepszy. Im cyfra większa po 5W tym letnia klasa lepkości wyższa. Najprościej pisząc 5W40 mniej traci swoje właściwości smarne w wyższych temp w porównaniu do 5W-30
Witam Wszystkich!
Mam pytanie, kiedy i jaki olej wymienić w skrzyni biegów? Nie chodzi mi o to co piszą w książce serwisowej bo ona tak naprawdę służy tyko po to żeby samochód dotrwał do końca gwarancji a potem płać. W skrzyni biegów po dotarciu znajdują się opiłki żelaza i to raczej nie pomaga w jej eksploatacji. Nie wiem czy korek posiada magnes itd. Proszę o radę!
Przejrzałem ten wątek, ale poszukuję wskazówki jakim olejem zalać silnik dCi mojej emcefały po dotarciu - rozważam zakup Elf Excellium 5W40 (syntetyk) lub Elf Evolution SXR 5W40 (wbrew pozorom to minerał, ale uszlachetniony hydrokrakingiem ). W ASO polecają syntetyk ale gdy zapytałem jaki to powiedzieli że Evolution ...
Kilka forumowiczów używa Evolution ale i o Excellium też było słychać - a z ceny wychodzi że syntetyk tańszy niż ten minerał III grupy. Z drugiej strony ktoś wspominał, że MCV były zalewane półsyntetykiem. Może jakaś podpowiedź od posiadaczy diesli tudzież silnikologów ?
W tym wątku lub innym (przepraszam - nie mam czasu szukać, a tym bardziej jeśli się mylę) stoi, że obydwa oleje to syntetyki, z tą różnica, że evolution już nie jest produkowany (zastąpił go excellium) i ASO po prostu upycha stare zapasy.
Ja tydzień temu na przeglądzie zalałem silnik zakupionym poza ASO excellium (każdy zakup poza ASO będzie opłacalny; wielką łaskę robią wciskając evolution po 43 zł za litr).
Jednak Evolution SXR nie jest syntetykiem ale olejem mineralnym trochę przetworzonym w celu uszlachetnienia metodą hydrokrakingu (stąd nazwa olej hydrosyntetyczny)- w bazie TOTALA nie jest zaliczany do syntetyków ale do olejów "paliwooszczędnych" - na Allegro chodzi o 15 zł drożej niż Excellium 5l (pełny syntetyk) - co może świadczyć o 1. trudno dostępności produktu lub 2. lepszej jakości - sam nie wiem - myślę że jak się już zdecyduję np. na Evolution czy Excellium to warto przez pewien czas przy tym zostać - tylko nie wiem od czego zacząć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum