- Kangoo II Maxi - na razie Express, czyli furgonetka (chociaż również w wersji kombi - 5-os.), ale wersja całkowicie "cywilna" też byłaby bardzo fajna. Tym bardziej, że dzięki zmianie proporcji również wygląd się poprawił (;
No jak to zawsze bywa przed premierą dochodzą różne sprzeczne informacje - ja z kolei słyszałem że ma być dostępna w salonach w czerwcu 2011r, pewnie taka gra marketingowa ze strony producenta żeby przyciągnąć uwagę potencjalnych klientów.
Obecna generacja też jest świetna - mam w domu tylko że hatchbacka:)
akurat testami EURONCAP nigdy się nie przejmowałem - crashtesty są przeprowadzane przez nich w laboratoryjnych, wyidealizowanych warunkach, przy powierzchni czołowej zderzenia 60/40procent, kierunku jazdy idealnym na wprost itd itp.
Ech... One nie służą - i nigdy nie służyły - do oceny, jak się auto zachowuje w trakcie prawdziwego wypadku. One są wyłącznie do jako-takiego porównywania aut ze sobą.
Ok, sam miałem wątpliwą przyjemność przeżyć czołówke w chryslerze voyageru (wg ich crashtrestów tragiczny wynik) a w praktyce to wyglądało tak że astra III się odbiła jak kauczuk od niego i poleciała w pole. przód skasowany ze względu na prędkość, ale kabina nienaruszona - sami wyszliśmy z auta, kierowca miał złamaną ręke i 2 osoby z ogólnymi potłuczeniami
Ale nie o tym mowa, więc wracam do tematu. To bym proponował jako konkurencję dla najtańszego Logana (ok 30tysięcy zł?)
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11377411
Wydaje mi się czy wyposażenie lepsze niż w Logance? Bo nie znam tak na pamięć specyfikacji Dacii
Hmm na z wymiarami to konkretnych danych nie znam, ale ostatnio po drodze wstąpiłem do salonu Dacii żeby porównać ilość miejsca w środku z Sandera (mam hatchbacka, więc myślę że wziąłem pod uwagę odpowiedni model za "przeciwnila") i było bardzo podobnie - tzn miejsca tyle samo, z tym że aveo wyższe i wydaje mi się że większy zakres regulacji fotela (tzn przesuwanie go do przodu/tyłu). No i jeśli ktoś chce to aveo też można wziąsć trzydrzwiowe, ale to mało popularna wersja (aktualnie za 28 490zł)
Wstawiłeś wymiary wersji 3d, tak logicznie myśląc to 5d powinna mieć z tyłu więcej miejsca,bagażnik owszem większy ale nie każdy go potrzebuje poza tym w Dacii ograniczają go np wnikające zawiasy. Długość - chyba nie chcesz powiedzieć, że długośc nadwozia wersji 3d= długości sedana? Przecież to widać na pierwszy rzut oka...
Cena owszem wyższa, ale wyposażenie lepsze jak sam wspomniałeś (fabryczne audia tzn Blaupunkt z CD,MP3 I USB + 4 głośniki - nie wiem jaki producent - gra naprawdę fajnie, przyznam że jak porównywałem plastiki w środku to w aveo po 2008 roku są lepsze - tzn nie mówie że są idealne z najwyższej półki, ale jednak lepsze niżw Dacii.
Po rabacie różnica w cenie wychodzi ok. 1-1,5tys. zł(logan vs aveo sedan) Nie wiem jak w Dacii, ale w chevrolecie zawsze można coś wytargać jakieś kilka stów więcej niż "odgórne" rabaty... Silnik (1.2 16v 84KM) zbiera się lepiej niż 1.4 8V 75km - wiem bo przed kupnem jeżdziłem między salonami Dacia - Chevrolet jjak nakręcony, sprzedawcom się dość długo naprzykrzałem ale i w Dacii i w Chevrolecie wykazywali się cierpliwością, wszystko tłumaczyli, pokazywali itp itd. Z jazdąpróbną nie było żadnego problemu, sami nawet zachęcali żeby się przejechać, wręczali foldery itp.
Reasumując: Dacia -świetne autko, ale Loganka przegrała w rodzinnym głosowaniu (część damska nie zaakceptowała stylistyki, choć dla mnie to żaden argument) Sandero trochę lepiej ale jak już wspomniałem - decyzja była taka że warto dopłacić do Chevroleta. Przyznam szczerze - między innymi dlatego, że w dalszej rodzinie są 3 Aveo i ich obsługa ogranicza się do okresowych przeglądów plus wymiana tego co normalne (filtry,klocki, opony itp)
A do salonu Dacii może jeszcze wrócę za 2-3lata przy kupnie auta dla siebie, kto wie...Choć nowe aveo (od 2011) znów przyciąga uwagę... Tak czy inaczej dalej uważam Dacię konkretne, porządne auto w przystrępnej cenie
Wersja 4d ma taki sam rozstaw osi, tylko zwis z tyłu jest większy. Stare Aveo z tyłu miało 650*, a wysokość z tyłu 910.
Bagażnik jest ważny, bardzo ważny Dlatego ja chcę mieć Logana
Laisar: jak można znaleźć takie zdjęcia, które podlinkowałeś wpoście wyżej?
Ja o nowym, obecnie produkowanym Aveo, Ty o starym - tym sposobem żadne porównania nie mają sensu. O bagażniku już napisałem - nie zawsze jest priorytetem, a polacy to mistrzowie europy w kupowaniu samochodów ponad miarę jeśli chodzi o wielkosć,gabaryty itp. Fotki które wstawił laisar pochodzą ze stronki Auto-Świata (kliknij na fotkę, jak się powiększy to w górnej części ramki pojawia się adres)
Wiem, że dyskutujemy o nowym Aveo. Ale nie miałem informacji o wymiarach nowego, więc podałem stare 4d. Ponieważ nowe od stargo niewiele się różni, wymiary też nie powinny się znacząco zmienić.
Wiem, że fotki pochodzą z Auto-Świata, ale nie wiem jak wyszukać taką fotkę np. dla Fiata Linea, Aveo 4d, Thalii, Kia Venga, Honda City, itp. itd.
Edit: Myślę, że Polacy kupują duże samochody, bo stać ich zwykle na jedno auto, które musi być uniwersalne - i na dojazd do pracy, i na wyjazd z rodziną na wakacje.
Ostatnio zmieniony przez Resident 2010-02-25, 21:02, w całości zmieniany 1 raz
Tam jest z tego co pamiętam dział samochody--> nowe--> i potem chyba jakaś wyszukiwarka, przynajmniej kiedyś tak było, nie wiem jak teraz. Jeżeli uważasz że Aveo T250 (oznaczenie modelu produkowanego od 2008r) niewiele się różni od T200(przed 2008) to widać że nie masz o tym kompletnie pojęcia. Najważniejsze zmiany to
a)zostąpienie silnika 1.2 8v 72km nowym 1.2 16v84KM, A 1.4 8V OPLOWSKIM 1.416V 101km - silniki żwawsze, oszczędniejsze, bardziej ekologiczne
b)zupełnie inne plastiki w środku - tego na fotkach tak nie widać jeszcze, ale jakbyś wsiadł do aua przed i po 2008 to jak ziemia i niebo...chętnych zapraszam na oględziny jak ktoś chce:)
c)stylistyka zupełnie inna - wiem że wygląd to kwestia gustu, ale 99% osób z którymi rozmawiam twierdzi że nowy ejst o wiele przyjemniejszy dla oka i takie też jest moje, skromne zdanie
d)zmieniono kilku poddostawców części (przeanalizowali to, co naprawiali w ramach gwarancji w modelu T200 i podziękowali za współpracę winowajcom)
Nie wqiem, bo nigdy się nie podniecałem suchymi liczbami na papierze tylko sam przymierzam się do auta i próbuje go. A efekt porównania był dla mnie taki, że w Aveo nad głową mam więcej miejsca, co przy wzroście 185cm może mieć znaczenie..Z drugiej strony rozumię np. ojca dwójki małych dzieciaków dla którego z kolei bagażnik jesy istotny... dla każdego coś dobrego :))
bagażnik owszem większy ale nie każdy go potrzebuje
Toteż ja za każdym razem zastrzegam: kwestia priorytetów - skoro jednak omawiamy potencjalną konkurencyjność Aveo wobec Dacii to należy przytoczyć "gołe dane".
Cytat:
Po rabacie różnica w cenie wychodzi ok. 1-1,5
Porównujesz Aveo w promocji do Sandero/Logana w cenie katalogowej - oczywiście, w jednym konkretnym momencie dla danej osoby (tu: dla Ciebie) ma to jakiś sens, ale przyznasz, że ogólnie to jednak trochę bez sensu. Na Dacie też są promocje - i nawet jeśli upusty są znacząco niższe, to różnica i tak jest większa. A poza okresami promocji - tym bardziej.
Silnik: pełna racja - co prawda nie sprawdzałem doświadczalnie, ale z papierowych danych robi lepsze wrażenie (zwłaszcza spalanie...). Tyle że dla mnie to element wyposażenia - więc trafił po prostu do tej kategorii ogólnej.
Mimo mojego pewnie dość widocznego entuzjazmu dla Dacii (; zawsze twierdzę, że jej wybór wcale nie musi być dla każdego najlepszy. Różne są potrzeby różnych ludzi i Dacia oczywiście dalece nie wszystkie je zaspokaja - ale dokładnie to samo można powiedzieć o każdej innej marce i modelu.
Dlatego jeśli ktoś świadomie wybrał coś innego ze względu na jakieś zalety owego produktu - a nie przez domniemane, mityczne niedostatki Dacii - to ja to w pełni popieram i szczerze życzę zadowolenia [:
@Resident: http://www.auto-swiat.pl - Encyklopedia marek - [model[. Ale oczywiście nie wszystkie są - i to czasem nawet te, o których tak w ogóle wiadomo, że się w AŚ pojawiły.
Dla porządku należy jeszcze zauważyć, że zdarzają się rzecz jasna pomyłki i "pomyłki" <: w pomiarach AŚ, ale dla potrzeb dyskusji jest to zawsze jakiś tam punkt odniesienia, przynajmniej w teorii wynikający z jednakowej metodologii...
No to proponuję zakończyć twierdzeniem że wszystko zależy od priorytetów:) Nie wykluczam, że u mnie - gdyby nie sprzeciw damskiej części rodziny- być może też Dacia by się pojawiła, co nieznaczy wcale, że nie pojawi się za jakiś czas. Jak na razie to w Dacii przeszkadza mi tylko jakość plastików, i ewentualne problemy z zaworami po wrzuceniu LPG (ale to tylko regulacja, problem żaden ale zawsze jakiś koszt)
tzn jaka konkretnie jest ta zła/gorsza jakość plastików w Daciach?
W Sandero i Nowym Loganie nic, ale to naprawdę zupełnie nic - na tle konkurencji - nie można im przecież zarzucić... (Twardość to taka sama wada jak zaleta, więc pomijam). Zaprojektowane, wykonane i poskładane są naprawdę bardzo porządnie.
Plastiki to zawsze kryteria subiektywne, ja się kierowałem tym jakie wrażenie na mnie zrobiły po wejściu do auta a było one niezbyt dobre, a co jakiś czas na forum pojawiają się sygnały że coś tam gdzieś stuka/puka, jest anwet osobny temat o tym.
Poza tym już wspomniałem że z Aveo miałem pewne doświadczenie tzn w dalszej rodzinie są 3 egzemplarze z zcego jeden z 2004roku/153tys km i dość dobrze się to trzyma. Dodatkowym argumentem była możliwość montażu LPG (3,6tys.zł więc dość drogo ale zawsze) - wtedy nie tracę gwarancjii producenta, nie wiem jak w dacii - czy w razie problemów odpowiada tylko dealer który mi zamontował LPG? Na razie aveo nie ma gazu, ale w przyszłości jest prawdopodobne że się włoży do niego LPG
Ocena subiektywna - OK, no ale przecież oparta chyba na jakichkolwiek konkretach? A nie: "Nie wiem dlaczego, ale mi się nie podoba" - bo jak z czegoś takiego wyciągnąć wniosek: "jakość jest słaba"???
Ów osobny temat dotyczy wszelkich odgłosów, a akurat same plastiki chyba właściwie nigdy za nie nie odpowiadają - bo to, że stuka o nie np jakiś kabel, to chyba jednak nie ich wina? ((((:
(A nie hałasują, bo z powodów konstrukcyjnych - np formowanie z jednego kawałka - w sumie nie bardzo mają jak... I o to właśnie chodziło w tym projekcie).
LPG jest dostępne w Dacii bez utraty gwarancji - choć kosztuje jeszcze więcej niż w Aveo...
Cięzko mi to wytłumaczyć "naukowo" gdybym miał np przed garazem dacię i aveo na pewno bym pokazał co mam na myśli, niestety nie mam cyfrówki anwet do dyspozycji...
Nie podobają mi się plastiki w Dacii / Plastiki w XXX podobają mi się bardziej niż w Dacii
to nawet jak nie umie odpowiedzieć na pytanie: "A dlaczego?" - nie ma o czym dywagować, bo "uroda" to właśnie ocena w pełni subiektywna.
(Choć oczywiście lepiej, jeśli jednak są jakiekolwiek odpowiedzi: "łagodna krzywizna", "śmiałe proste linie", "przytulna miękkość", "solidna twardość" itp - bo można się wtedy porozumieć).
Jeśli jednak stwierdzenie brzmi:
Jakość plastików w Dacii jest marna / Plastiki w XXX są lepszej jakości niż w Dacii
- to chyba dość zdroworozsądkowo można przyjąć, że ten ktoś ma na myśli jakieś konkretne argumenty ("bo miękkie i się łatwo rysują", "bo źle spasowane", "bo faktura łapie brud", "bo źle wykonane i mają ostre krawędzie"...). Po prostu "jakość" to termin z założenia w jakiś tam sposób "mierzalny", zatem: [quasi]obiektywny.
A już szczególnie ciekawa jest - odmienna - opinia kogoś, kto dotychczas prezentował dość rzeczowe podejście do ocen różnych parametrów... [;
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-02-26, 00:22, w całości zmieniany 1 raz
Wtrącając się w Waszą wymianę Chevrolet kontra Dacia dodam, że osobiście przesiadłem się w tej chwili z 2 letniego Sparka do Sandero. Co prawda Spark to nie klasa Aveo, czy Sandero, ale mogę podzielić się spostrzeżeniami. Przymierzając się do do zakupu Dacii już na początku wsiadając do niej zwróciłem uwagę na plastiki. Stwierdziłem, że pod tym względem zmieniam samochod praktycznie tak samo. W Sparku po 1.5 roku użytkowania zaczęło dawać słychać o sobie siedzenie kierowcy, które miało przez ten czas codziennie dźwigać przez około 30 min. po równej trasie mój ciężar właściwy w postaci 85 kg. Dla mnie olbrzymim plusem w przypadku Sandero jest jego zawieszenie.
Ostatnio zmieniony przez Komisarz Zawada 2010-02-26, 07:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum