teraz pytanie z innej beczki. Czy Dacia mogła by startować w jakimś przetargu na samochody Egzaminujące na nowych kierowców w WORD?? Przecież jak by ludzie by musieli zdawać egzamin w Daci Sandero, to też by musiały by kupować ten model szkoły nauki jazdy, dalej idąc by promowały by markę jeszcze dalej idąc przyszli kierowcy mogli być także kierowcami Dacii przez to by wzrosła by sprzedaż Dacii w Polsce
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-02-25, 21:40
W sumie w zamówieniu publicznym o zakup nowych samochodów są podane kryteria, które myślę że dacia by spełniała tzn minimalne i maksymalne wymiary zewnętrzne, parametry silnika (nie za mocny silnik, co by na elkach nie wariowali:D) cena to wiadomo wielki atut problem może pojawić się w jednym - jeśli osoby fizyczne czekają na odbiór swej jednej, wymarzonej Dacii nawet 3 m-ce to dostarczenie w krótkim terminie kilkudziesięciu/kilkuset egzemplarzy dla jednego klienta mogło by być problemem, a z tego co wiem to każdy kraj ma limitowaną liczbę egzemplarzy w danym roku jaką mogą dostarczyć na dany rynek...Aczkolwiek pomysł godny zastanowienia :))
pojawić się w jednym - jeśli osoby fizyczne czekają na odbiór swej jednej, wymarzonej Dacii nawet 3 m-ce to dostarczenie w krótkim terminie kilkudziesięciu/kilkuset egzemplarzy dla jednego klienta mogło by być problemem, a z tego co wiem to każdy kraj ma limitowaną liczbę egzemplarzy w danym roku jaką mogą dostarczyć na dany rynek...Aczkolwiek pomysł godny zastanowienia :))
myślę że jest to najmniejszy problem dla Dacii, fizyczny Polak może poczekać za samochód, ale jeśli by zamawiano samochody na "L" myślę że by Dacia by się postarała i w miesiąc by samochody sprowadziła, po za tym przetargi(myślę że tak się wyłania samochód w WORD-ach) są wcześniej i jest czas na zamówienie samochodu, rozgłoszenie wieści OSR że samochody czas zmieniać
silnik też mały problem ja zdawałem egzamin na TOYOCIE YARIS 1,33 Dual VVT-i (101 KM) 6 M/T, skąd man wiadomo ze Sandero ma najsilniejszy silnik 1,6 MPI 87 i 1,5 dCi 85
wieza napisał/a:
taki zakup sie planuje i mysle ze nie bylo by problemu zrealizowac to
wieza, GDZIE ??
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2010-02-25, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
ja egzamin zdawałem na Fiacie Grande Punto z 1.2, albo 1.4 z tego co pamiętam tam było coś koło 70KM, także nawet Sandero 1.4MPI się zbytnio nie różni.
Problem jest inny, czy Renault wystawiłoby do przetargu Sandero czy Clio...
Stąd wątpię, że Sandero ma szanse stać się regularną "L". Swoją drogą i dobrze, bo z doświadczenia wiem że używanego Grande Punto bym nie kupił, bo... mnóstwo nie ma wbitych w dowód rejestracyjny, że są przystosowane do nauki jazdy ;/
Marka: Opel
Model: Astra
Silnik: 1.6 CDTI
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 325 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-02-26, 15:30
W Poznaniu byl przetarg osrodka egzaminacyjnego na nowe elki. Wygralo renault z nowym modelem clio. Mogli wystawic do przetargu sandero, a wystawili clio. Skoro clio drozsze to i wiekszy interes dla koncernu przy zamowieniach
Wysłany: 2010-02-26, 17:37
Zdecydowanie lepszy interes:) Tylko - zależnie od kryteriów przetargu - takie podejście jest o tyle ryzykowne, że jeżeli brana będzie pod uwagę przede wszystkim cena, to zamówienie może dostać konkurencja. Ale to do brze ze na elkach pojawiają się coraz częściej inne auta niz Punta:)
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-26, 20:41
Marcin napisał/a:
W Poznaniu byl przetarg osrodka egzaminacyjnego na nowe elki. Wygralo renault z nowym modelem clio. Mogli wystawic do przetargu sandero, a wystawili clio. Skoro clio drozsze to i wiekszy interes dla koncernu przy zamowieniach
Szkoda bo Clio i tak się u nas nieźle sprzedaje. Jakby ktoś w RP pomyślał w dłuższej i szerszej perspektywie to by mieli dobrą darmową reklamę a i sprzedaż mogłaby wzrosnąć oraz ogólna pozycja na rynku w udziale sprzedaży nowych aut.
Może prowadzą etyczny biznes i uważają, że "pieniądze to nie wszystko"? <;
...A może po prostu boją się kanibalizacji?
Oczywiście, może też faktycznie chodzić o "zaspanie"...
...Albo o tymczasowy brak brak mocy produkcyjnych - wolą więc sprzedawać tam (Eu.Zach.), gdzie wymaga to mniej wysiłku? (Ergo - zyski są właśnie większe?).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-02-26, 21:42, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2010-02-27, 12:37
Realizacja takiego dużego zamówienia to nie problem, bo wtedy WORDy miałyby przed zwykłymi klientami priorytet. Kwestia tylko taka, że RP traktuje Dacię nieco... hmmm zaściankowo. Gdyby im naprawdę zależało na tym, żeby ludzie przekonali się do Sandero/Logana, to już jeździłyby jako eLki. Może kiedyś.
Wysłany: 2010-02-27, 17:01
A może RP traktuje Dacię w taki sposób, że jest i będzie bo ma przyciągać dodatkową , bardziej oszczędną w wydatkowaniu piniędzy klientelę, a tam gdzie się tylko da chcą sprzedawać renault z uwagi na większy (w ich przekonaniu) prestiż?
Ze strony RP po nie widać większych starań, ale Kto i z jakich powodów traktuje - to tak naprawdę nie wiadomo... (Może im np centrala każe - i po ptokach d: ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum