Forum przeglądam już jakiś czas, ale dopiero teraz przyszła pora na mój coming-out. :)
Można powiedzieć, że częściowo jestem tu obecny od 2008go, bo tak się składa, że jestem współwłaścicielem tego cuda o wdzięcznym imieniu Krystyna
W tym momencie dostałem maszynę w całkowite posiadanie, więc nadszedł też i czas założenia sobie konta w Daciaklubie.
Niniejszym raz jeszcze witam wszystkich daciowych braci i siostry!
Witaj. Gratuluje odziedziczenia tak wspaniałego zabytku.
Mam tylko pytanie: jak z 1975r masz silnik 1.4? Czyżby jakiś przeszczep.
Gość
Wysłany: 2010-02-25, 17:16
Zgadza się! Silnik jest nowszy, bodajże z 1310 z lat 80tych, ale głowy sobie uciąć nie dam. Skrzynia jest 5 biegowa też wyjęta z tej samej Dacii co i silnik. Poprzedni właściciel kupił kiedyś jakiś drugi egzemplarz na części. Oryginalny silnik 1.3 też dostałem w sumie razem z autem i jest podobno po regeneracji, ale jakoś nie chce mi się sprawdzać, póki 1.4 pod maską hula. :) na autostradzie Bukareszt - Constanza miałem na budziku 140 i czuć było że może więcej, ale drgania w jakie wchodziło zawieszenie skutecznie powstrzymały mnie przed sprawdzeniem.
W sumie autko całe jest kombinowane i oryginalne to jest w nim chyba już tylko podwozie, wnętrze kabiny i część blach wokół silnika, bo budę praktycznie całą poprzedni właściciel wymienił gdzieś koło '91go. mam nawet na to jakąś pożółkłą fakturę z polmozbytu. ;) Dzisiaj pół dnia ustawiałem zapłon i gaźnik przeczyściłem a jak wrócę z pracy zrobię parę kółek po osiedlu i zobaczę, czy hamulce jeszcze działają. Pół roku maszyna stała pod domem i nikt nie miał czasu się nią zająć, ale wiosna się zbliża więc wreszcie doprowadzę ją do stanu używalności.
Ostatnio zmieniony przez Gość 2010-02-25, 17:49, w całości zmieniany 1 raz
Muszę wymienić wszystkie gumowe elementy w przednim zawieszeniu bo się rozpadają. Czy jest możliwość jeszcze gdzieś takie rzeczy kupić, ewentualnie czy są jakieś zamienniki, czy może to są jakieś standardowe rzeczy, które wszędzie można kupić? W temacie zawieszenia jestem totalnie zielony, a chcę wszytko robić sam, żeby się czegoś nauczyć przy okazji. :)
Spróbuj zapytać o te gumy na ul. Przewóz 21 sklep nazywa się FOTA. Nr kontaktowy 602 538 140. Ja u nich kupiłem (ciężko dostępne) drążki kierownicze. Polecam ten sklep.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum