Witam Wszystkich!! Przymieżam się do zakupu Dacii Sandero ,przeglądając forum nie mogłem znajezć stosownego działu z ogolnymi opiniami na temat Sandero -jak się sprawuje jakie sprawia problemy ,czy nie sprawia ... Wszystko co znajduje to już skonkretyzowane tematy a mi chodzi o ogolne czy warto ?? Jaki wybrać silnik?? (myślę o 1.4) proszę o rady ,opinię lub wskazanie odpowiedniego działu lub może atworzyć nowy temat dla osob które zainteresowane są kupnem. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gość 2010-03-02, 11:49, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-03-02, 11:59
Witaj:)
Silnik - zależy od sumy jaką dysponujesz na zakup, Twoich preferencji, rocznych przebiegów a także trybu eksploatacji (odradzałbym diesla przy częstej jeżdzie na krótkich dystansach np. poniżej 10km, silnik się nie zdąży nagrzać no i może nie być taki ekonomiczny jak się wydaje wtedy...)
Po prostu większość opinii nt pozostałych Dacii odnosi się również do Sandero - nie licząc rozmiarów różnice są w większości tylko wizualne...
Świeże opinie często można znaleźć w "Powitaniach", natomiast uwagi po dłuższym okresie w postaci sprawozdań rocznicowych czy poprzeglądowych - najprościej jednak albo przeglądać fora na piechotkę (tytuły w "Dziale ogólnym" najczęściej w miarę odpowiadają treści tematów), albo pytać "szukajkę" o interesujące słowa kluczowe.
A ogólnie: jeśli pasują Ci rozmiary, osiągi i cena - to jak najbardziej warto. Po obejrzeniu i jeździe próbnej właściwie wszystko już wiadomo, bo najważniejszą cechą Daciek jest fakt, że nic nie udają ani nie ukrywają [:
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-03-02, 12:12, w całości zmieniany 1 raz
Witaj.
Silniczek jak najbardziej polecam bo miałem w sedanie i byłem bardzo zadowolony. Jak się jeździ ekonomicznie to jest OK. Musisz zauważyć, że w dużym mieście ze względu na korki to raczej bym żadnego auta nie testował. Jeśli będziesz brał z klimą to możesz mieć wrażenie, że ma mało mocy. Wszystko zależy czy chcesz jeździć, czy się ścigać. Po prostu cena jest warta autka i tyle.
Witaj.
Mam silnik 1.4 jest ok nic sie jeszcze niepokojacego u mnie nie dzieje
Na miasto wystarczy natomiast na trasie z wlaczona klima lecac 100 i wyprzedzajac tira jak dla mnie troszke konikow brakuje mysle ze 1.6 bylby lepszy
mimo to jak masz ciezka noge i troszke techniki jazdy z 1.4 ogarniesz tiry bez wiekszych problemow a i w miescie mozesz poganiac trzymajac wieksze obroty wtedy jest nawet zwinny ale spalanie rosnie drastycznie.
Mam 1.4 i... na początku byłem zadowolony, ale trochę z czasem wydaje się że przydałoby się dodatkowych 20KM... Nie jeździłem niestety 1.6, rozważ wybór tej jednostki...
Może trochę moja wypowiedź nie będzie pasować bo mam dieselka ale nawiązujac do wypowiedzi moich przedmówców chcę powiedzieć że gdy udało mi się namówić Pana Marka na dwie jazdy to miałem porównanie.
Gdy jechałem słabszym dieslem to samochód bardziej wył niż jechał,
a gdy wsiadłem do samochodu z mcniejszym dieslem to bardziej jechał niż wył.
Teraz ile razy mam samochód mocno załadowany ludżmi albo rzeczami to cieszę się że dozbierałem te 2 tys więcej i kupiłem mocniejszy silnik.
Ostatnio zmieniony przez Malutki 2010-03-02, 19:47, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-02, 20:41
czaju napisał/a:
Mam 1.4 i... na początku byłem zadowolony, ale trochę z czasem wydaje się że przydałoby się dodatkowych 20KM... Nie jeździłem niestety 1.6, rozważ wybór tej jednostki...
Ja jeździłem 1.6 - różnica pomiędzy 1.4 w moim odczuciu była znikoma. Nie czułem większej mocy w porównaniu do 1.4 - dlatego wybrałem silnik 1.4
jeździłem 1.6 - różnica pomiędzy 1.4 w moim odczuciu była znikoma
Biorąc pod uwagę typowe szybkości, przyśpieszenia i długotrwałość jazd próbnych oraz niedotarcie silników, to jak widać poniżej - właściwie nic w tym dziwnego.
Natomiast czy dla kogoś dopłata 4% (Laureate) czy nawet 4,5% (Ambiance) jest warta zwiększenia nominalnych osiągów, to już najlepiej ocenić samemu:
1.6 vs 1.4
moc max: +16%
moc max (moment max): +19%
moment max: +14%
moment (moc max): +15%
Dziękuje bardzo ,utwierdziliście mnie w przekonaniu że wybor jest dobry. 1.4 jest dla mnie ok wcześniej jezdziłem 3 lata Fabią 1.4 a jeszcze wczesniej Astrą tez 1.4 więc i gabaryty też ok a poza tym Sandero BARDZO mi sie podoba, skłaniam się ku wersji Ambiance (m.in.wspomaganie) ,diesla nie biorę pod uwagę bo rocznie robię ok 10 KKM do pracy mam 10km... Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum