Spójrz, Janie, powyżej - jakkolwiek faktycznie pojawi się chyba coś mini-vano-podobnego, to MCV-ka zdaje się jednak nie zniknie. I słusznie, bo obstawia przecież inny segment.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-03-04, 16:27
Hmm skoro teraz Loganke można wytargać za ok 30 tysiaków podstawowy model (cena bez rabatu, promocji itd) to ciekawe ile ędzie kosztował samochód klasy pandy, i10, aygo itp... Czyżby konkurował (cenowo) z Tata Nano (wg zapowiedzi, po dostosowaniu do europejskich norm bezpieczeństwa i po dliczeniu ksoztów produkcji cena u nas między 16 a 20 tys. zł) hmm.. raczej nierealne, mbędzie pewnie tańsza od loganki ale nie aż tyle... Może będzie cenowo na poziomie następce seicenta ( ok 22-23 tys. zł standard)?
Wysłany: 2010-03-04, 16:58
Widzicie tą wojnę o każdy egzemplarz Dustera na wyprzedaży rocznika za rok czy dwa - choćby dali rabat taki jak na Logana w drugiej turze wyprzedaży (4tysiące zł) to podstawowy Duster za 36tys. zł :D
Obawiam się, że to raczej będzie jak do tej pory - to jest wyprzedaż tylko z nazwy, bo taka moda, trynd i trzeba ją zrobić, ale faktycznych samochodów są pojedyncze sztuki. Chociaż jak komuś akurat spasuje konfiguracja, to oczywiście tylko się cieszyć (:
Wysłany: 2010-03-04, 17:02
Jasne, na fizyczny odbiór samochodu na pewno trzeba będzie czekać min 2-3 m-ce, ale jak mawiają "skoro nie widać różnicy, po co przepłacać". No,chyba ze ktoś kupuje nowe autko i zakłada edajmy na to 3 letnią eksploatację, wtedy auto ze "starego" rocznika może nie być aż tak atrakcyjne
Wysłany: 2010-03-04, 19:05
I to jest właśnie sedno - moim zdaniem przy wszelkich ustaleniach wieku, wartości itp powinna być brana pod uwagę nie data produkcji, lecz data pierwszej rejestracji - po to właśnie 10 lat temu wprowadzono kartę pojazdu, żeby znać historię auta
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-04, 20:25
laisar napisał/a:
Obawiam się, że to raczej będzie jak do tej pory - to jest wyprzedaż tylko z nazwy, bo taka moda, trynd i trzeba ją zrobić, ale faktycznych samochodów są pojedyncze sztuki.
Tak nie do końca bo można było w grudniu przez ok. tydzień zamówić u Jantara każdą wersję plus opcje np.Logana lub MCV do produkcji i otrzymać rabat 4000 zł.
Rostaw osi mniejszy, ale długość pewnie ta sama. Ergo jeszcze większy kufer.
W 4x4 miałoby to pewien sens (kąt rampowy) Tylko kąt zejścia... Jest Kangur 4x4 to i logiczna byłaby taka mutacja MCV
Niektórzy obstawiają Sandero-kombi - ale to także nie wydaje się zbyt prawdopodobne, bo po prostu mało sensowne.
Prędzej podejrzewałbym już np podwozie dla nowego Logana II.
Albo nawet jakiegoś... malucha! (= duży rozstaw + super krótkie zwisy). Choć oczywiście wymagałoby to dla odmiany nieco więcej technicznych "wygibasów", żeby zachować jako taką miejską manewrowość...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-03-23, 16:06, w całości zmieniany 1 raz
ja podam swoją harkorową wersje przypuszczenia.
Postanie sportowa wersja Logana z Napędem 4x4 i doładowanym silnikiem 2,0 z Reanult Megane RS. Koszt takiego cacka to około 70-80tys zł w porównaniu do Mitsubishi EVO X będzie ciut gorszy ale będzię na niego stać więcej ludzi i stanie się hitem roku
w 2011 Roku Dacia zgłosi się do mistrzostw WRC w kategorii N w właśnie W SportLoganie.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2010-03-23, 16:12, w całości zmieniany 1 raz
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2010-04-09, 11:12
MCV można nazwać wręcz crossoverem - siedmioosobowe kombi klasy B, które ma długość jak "dorosły" kompakt.
Taki minivan mógłby przyciągnąć klientów, bo to klasyczny van, a nie przerośnięte kombi klasy B (co nie oznacza, że krytykuję MCV, bo tak nie jest :) )
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2010-04-09, 13:11
No właśnie, z klasyfikacją czegokolwiek zawsze jest tak, że zależnie od przyjętych czynników wyniki są różne.
Ja przyjąłem kryterium pochodzenia platformy, a ta jest z klasy B. Ty przyjąłeś kryterium długości, wtedy faktycznie jest to kompakt. I też dobrze :) I w zasadzie MCV spełnia wymagania stawiane kompaktom (nawet z nawiązką... :D), bo oferuje dużo miejsca i miażdżący konkurencję bagażnik.
Ale mniejsza o spory co do klasyfikacji... Ostrożnie rzecz ujmując, określenie crossover z pogranicza B/C jest chyba najbardziej neutralne :) Bo crossover to nie tylko designerskie SUVy, ale każdy jakiś wyjątek od reguły. Crossoverem jest też Suzuki Liana, która wielkością zalicza się do kompaktów, ale jest dużo wyższa od konkurencji, stąd ma cechy vana... Temat na niejedną pracę magisterską....
Określenie kombivan bardzo mi się podoba dla MCV-ki. Swoją drogą próbowałem (przyznaję na szybko) znaleźć definicję dla kompatku klasy A, B, C itd. i poległem ;). Czy ktoś gdzieś widział takie definicje? W końcu posługuje się nimi cały świat motoryzacyjny.
Zdecydowanie KombiVan !
Dacia stworzyłą nowy segment
a z resztą, to MCV to klasa w sobie a nie dla siebie
Też miałem z problemy z definicją kompakta.
Jedyna jasna definicja dotyczy, Panie wybaczą mi mą rubaszność , pewnego rodzaju ceramiki sanitarnej
laisar napisał/a:
- och, Mein Gott...!!!
Nein, mein liebe Herr,
Das ist ein Dacia Spaţiu (Espace)
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-04-09, 14:18, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum