Dzięki mi się też bardzo podoba Ogólnie nie wiem czemu ale mi się Dacie bardzo spodobały. Może z powodu tej prostoty?
Wkurzony trochę jestem bo część znajomych nie podziela mojego entuzjazmu z powodu jej zakupu Teraz tego nikt już nie mówi otwarcie ale przed zakupem mówili, że to złom i wiocha. Stwierdziłem, że się nie będę przejmować opiniami ludzi co kupują "sprawdzone przez setki tysięcy osób", 15-letnie szroty zza Odry, bezwypadkowe i z oryginalnym przebiegiem
Z drugiej strony widzę bardzo duże zainteresowanie tym samochodem jak gdzieś jadę Czekałem na kuzyna pod jedną firmą to kilka osób podeszło i pooglądało i też im się bardzo spodobał, w miesicie też z zainteresowaniem się przyglądają
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu. Umówiłem się na środę, chcą zdiagnozować czemu mi się palą dwa klocki a nie cztery, wg nich powinny się palić niezależnie od pory roku cztery. Poza tym powiedzieli, że równomiernie powinno dmuchać powietrze na nogi po stronie pasażera i kierowcy. Muszą ustawić jeszcze prawą lampę bo za wysoko świeci no i sprawa chwilowego spalania, oni mówią, że powinno pokazywać
Odnośnie tych dwóch klocków od temperatury, dzisiaj stałem po jeździe długi czas na postoju bo zimno było więc nie gasiłem silnika i nadal tylko dwa klocki. Stojąc chyba powinny się zaświecić, co?
Pozdrawiam
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Umówiłem się na środę, chcą zdiagnozować czemu mi się palą dwa klocki a nie cztery, wg nich powinny się palić niezależnie od pory roku cztery.
W ciągu ostatnich pięciu tysięcy, także na dłuższych dystansach i przy ostrzejszej jeździe, cztery klocki widziałam tylko 2 razy i to przez chwilę. Sądząc z wypowiedzi kolegów, chyba trzeba się z tym pogodzić.
dogberry napisał/a:
Poza tym powiedzieli, że równomiernie powinno dmuchać powietrze na nogi po stronie pasażera i kierowcy.
Ja bym powiedziała, że POWINNO też mocniej dmuchać na nogi w drugim i trzecim rzędzie. Niestety ledwie podwiewa.
Co do tego ogrzewania to może trochę głupia, ale prawdziwa historia Skody moich rodziców, która cholernie słabo dmuchała na nogi kierowcy a mocno na nogi pasażera. Po dwóch latach takiej męczarni postanowiłem nie mówiąc nikomu [przecież tylko w serwisie naprawia się nowe auta, a ja się nie znam i tylko mogę popsuć...] zajżeć do nawiewów, i wyjąłem z nich zwinięty w kłębek kawałek jakiejś folii, chyba używanej przy montażu. Od tego momentu grzeje równomiernie...
Ale tak przy okazji to jeżeli u kogoś dmucha mocno dla pasażerów z tyłu [ których akurat nie ma...] to może taki prosty patent z czymś co zatyka wylot nieużywanego nadmuchu może pomóc.
PS. Dogberry a jak u Ciebie ze zużyciem paliwa - pochwal się proszę...
Trasa to tak z 4.6l a miasto 5.5-6.0l Jak mi się skończy docieranie to zapewne będą one większe
Normalnie przed chwila jechałem w Gdańsku za dokładnie takim samym Loganem co mój Kolor ten sam, 7os., diesel 85KM, tylko on był na gdańskich a ja na poznańskich
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu. Umówiłem się na środę, chcą zdiagnozować czemu mi się palą dwa klocki a nie cztery, wg nich powinny się palić niezależnie od pory roku cztery. Poza tym powiedzieli, że równomiernie powinno dmuchać powietrze na nogi po stronie pasażera i kierowcy. Muszą ustawić jeszcze prawą lampę bo za wysoko świeci no i sprawa chwilowego spalania, oni mówią, że powinno pokazywać
Odnośnie tych dwóch klocków od temperatury, dzisiaj stałem po jeździe długi czas na postoju bo zimno było więc nie gasiłem silnika i nadal tylko dwa klocki. Stojąc chyba powinny się zaświecić, co?
Pozdrawiam
Co do grzania - zimą na postoju raczej na 4 klocki nie wejdzie - mojej żonie udało się ale latem załączyć wentylatory przy jeździe po placu manewrowym - czego ja nigdy w trasie nie doświadczyłem. Co do grzania się auta zimą - to jak jest mróz i nawet mocno go pocisnę to jeszcze nie zobaczyłem 4 kresek ale pewnie dla tego że nie dało się aż tak zaszarżować jak w lecie. Gdy temeratura jest powyżej 3stopniC to raczej bezproblemowo przy szybszej jeździe bardzo szybko uzyska te 4 kreski. W każdym bądź razie diesle trochę wolniej się grzeją.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Ja od 2 m-cy nie widziałem 4 klocków, ale w tym czasie właściwie jeżdżę tylko po mieście i pod miastem. Średnie przebiegi jednorazowe 10-30km. latem cztery klocki pojawiały się po ok. 10km. Jesienią na trasie po ok 30-40 km.
_________________ Gregosa
---------
MCV dCi lauréate | 63k+ km
W serwisie mi powiedzieli, że kreski mogą być dwie ale i tak silnik dochodzi po czasie do swojej temperatury roboczej i normalnie się termostat włącza przy 85.C.
Z tym komputerkiem z Dacii jest taki problem, że to co pokazuje nie koniecznie jest prawdą Wystarczy trochę wilgoci i wariuje. Zalecali też regularne sprawdzanie oleju poprzez bagnet a nie poprzez komputer bo tu też się zdarzają przekłamania i może być poniżej minimum a na desce nic się nie pojawi.
Zalecali też regularne sprawdzanie oleju poprzez bagnet a nie poprzez komputer bo tu też się zdarzają przekłamania i może być poniżej minimum a na desce nic się nie pojawi.
to norma raczej...
---------
Zalecali też regularne sprawdzanie oleju poprzez bagnet a nie poprzez komputer bo tu też się zdarzają przekłamania i może być poniżej minimum a na desce nic się nie pojawi.
Co to za wersja? Mnie kalkulator poziomu oleju nie pokazuje Może chodzi o kontrolkę ciśnienia oleju? Jeśli tak ,to ona się zaświeci jak oleju już prawie nie będzie.
A co stwierdzili w serwisie w sprawie chwilowego spalania? Ja też nie mam choć w instrukcji obsługi jest. Na starym forum ktoś też pisał o tym że nie ma.
kontrolka chwilowego spalania była dostępna bodajże w loganach z 2005 roku , potem wycofali tą funkcję gdyż prawdopodobnie pamięć zbyt szybko się zapychała.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Nie ma funkcji chwilowego spalania, chociaż sprzedawca o niej mówił.
Co do oleju to jest kontrolka ciśnienia, fakt. Za pomyłkę przepraszam.
Dodano: 2007-12-04, 17:36:
Jako że magiczna bariera 1500km minęła to sobie pozwoliłem na więcej Jechałem sobie Obwodnicą Trójmiasta 120km/h Co za szybkośc
Zmianę biegów potrenowałem sobie przy 2700-2900 rpm, no i powiem, że różnica w dynamice jest ogromna. Mieli kołami nawet na dwójce Szkoda, że tak czuć delikatnie jak samochodem rzuca.
Dodano: 2007-12-14, 15:23:
Właśnie wróciłem z Warszawy Daćką
Średnie spalanie 5,7 l/100km, średnia prędkość wg. komputera to 97km/h
Się ludzie dziwili jak ich Daćka
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-02-10, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie było tak źle, wyjeżdżałem w nocy a wracałem przed południem. Wszędzie pusto, w drodze powrotnej trzeba było trochę powyprzedzać i tu jestem pełen podziwu dla Daćki. Myślałem, że będę miał problem z wyprzedzaniem ale nie! Praktycznie zero redukcji, cały czas 5 bieg, wystarczyło tylko gazu dać i już następny VW czy BMW łyknięty Jeden był bardzo zbulwersowany, że go "Rumun" wyprzedził ale spasował po chwili
Gregosa nie martw się, ja nie wyprzedzam na zakrętach, ciągłych, jak jest zakaz wyprzedzania to się stosuję. Jak są możliwości to można to wykorzystać przecież no i pokazać, że Dacia "też potrafi".
Miałem problem z tym ogrzewaniem, nie mogłem ustawić optymalnej temperatury. Albo za zimno albo za gorąco
Myślałem, że będę miał problem z wyprzedzaniem ale nie! Praktycznie zero redukcji, cały czas 5 bieg, wystarczyło tylko gazu dać i już następny VW czy BMW łyknięty
To jest właśnie ta 'elastycznosc' turbodiesla nawet 68KM jest w tym względzie nie najgorszy.
---------
Kiedyś jeździłem Golfem 3 SDI, miał 68 czy 65KM. Też byłem jednym z szybszych Czasami to myślałem, że ma więcej niż 100KM Śmigał równo, nie ma jak diesel
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum