Wysłany: 2010-05-07, 06:59 Montaż LPG a termin badania technicznego
Witam.
O ile wiem, to po założeniu LPG nie potrzeba robić żadnych badań instalacji, jedzie się tylko do wydziału komunikacji po stempelek. Z tego wynika, że instalację trzeba sprawdzić dopiero po roku.
Mam następującą sytuacje. 19 maja będę miał założony LPG, a ważność przeglądu (w dowodzie rejestracyjnym) mam do 25 czerwca. Czy jak pojadę w czerwcu na badanie, to będę musiał zapłacić również za sprawdzenie LPG ? A może bez płacenia za LPG diagnosta wpisze kolejne badanie 19 maja, bo dotąd będzie ważne LPG ?
Bo jak mi karzą płacić od razu za LPG, to wolę zrobić przegląd dzień przed założeniem LPG.
Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 213 Skąd: Powiat Piaseczno
Wysłany: 2010-05-07, 07:29
marekwoj napisał/a:
po założeniu LPG nie potrzeba robić żadnych badań instalacji, jedzie się tylko do wydziału komunikacji po stempelek. Z tego wynika, że instalację trzeba sprawdzić dopiero po roku
Racja
marekwoj napisał/a:
9 maja będę miał założony LPG, a ważność przeglądu (w dowodzie rejestracyjnym) mam do 25 czerwca. Czy jak pojadę w czerwcu na badanie, to będę musiał zapłacić również za sprawdzenie LPG ?
Tak, bo na badaniu samochód będzie miał LPG - diagnosta nie przymknie na to oka i będziesz musiał zapłacić 163 zł za badanie samochodu z LPG.
Przy LPG jest badana szczelność instalacji czujnikiem gazu oraz sprawdzana legalizacja butli.
marekwoj napisał/a:
A może bez płacenia za LPG diagnosta wpisze kolejne badanie 19 maja, bo dotąd będzie ważne LPG ?
Jak zrobisz badanie techniczne przed założeniem LPG ( 19 maja ) do będzie ono ważne do 19 maja następnego roku i jego koszt będzie mniejszy ( 99 zł ).
Cytat:
Bo jak mi karzą płacić od razu za LPG, to wolę zrobić przegląd dzień przed założeniem LPG.
Wahasz się pomiędzy instalacją za 2200 a 3000, a szkoda Ci 64 zł różnicy przy badaniu technicznym. Nie rozumiem, ale to Twoja sprawa.
_________________ Poprzednie auto : Dacia Logan 1,4 MPI B+G.
Obecnie : Laguna II 1,8 16 V B+G
Tak, bo na badaniu samochód będzie miał LPG - diagnosta nie przymknie na to oka i będziesz musiał zapłacić 163 zł za badanie samochodu z LPG.
Przy LPG jest badana szczelność instalacji czujnikiem gazu oraz sprawdzana legalizacja butli.
Ale po co ma badać szczelność instalacji i legalizację butli, skoro szczelność i legalizacja będzie sprawdzona miesiąc wcześniej i będzie ważna jeszcze przez 11 miesięcy. Rozumiem że nie przedłuży mi ważności przeglądu o pełen rok, ale do końca ważności LPG ?
Konrad napisał/a:
Wahasz się pomiędzy instalacją za 2200 a 3000, a szkoda Ci 64 zł różnicy przy badaniu technicznym. Nie rozumiem, ale to Twoja sprawa.
Już się nie waham, zakładam instalację za 3000 tyś. Nie szkoda mi 64 zł, ale skoro mogę tyle zaoszczędzić robiąc badanie miesiąc wcześniej, to tak zrobię. Tyle że nie byłem pewien czy muszę teraz zrobić wcześniej, czy mogę za rok zrobić wcześniej :)
Ostatnio zmieniony przez marekwoj 2010-05-07, 08:02, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 213 Skąd: Powiat Piaseczno
Wysłany: 2010-05-07, 08:11
marekwoj napisał/a:
Rozumiem że nie przedłuży mi ważności przeglądu o pełen rok, ale do końca ważności LPG ?
Nie rozumiemy się. Jeżeli pojedziesz na badanie techniczne to będziesz miał je ważne przez rok od momentu jego przeprowadzenia - badania nie sumują się.
Jeżeli pojedziesz w maju to badanie będzie ważne do maja, a nie do czerwca.
LPG nie traci ważności - ważność traci badanie techniczne ( butla może stracić legalizację, ale to dopiero po kilku latach ).
marekwoj napisał/a:
Ale po co ma badać szczelność instalacji i legalizację butli, skoro szczelność i legalizacja będzie sprawdzona miesiąc wcześniej
Bo badają za każdym razem. To też kwestia bezpieczeństwa.
_________________ Poprzednie auto : Dacia Logan 1,4 MPI B+G.
Obecnie : Laguna II 1,8 16 V B+G
Nie rozumiemy się. Jeżeli pojedziesz na badanie techniczne to będziesz miał je ważne przez rok od momentu jego przeprowadzenia - badania nie sumują się.
Zgadza się, nie rozumiemy się :)
Mam tylko pytanie, wiesz na 100% że jest tak jak mówisz, czy tylko sądzisz że tak jest ?
Weźmy inny "extremalny przypadek". Termin badania technicznego jest 19 maja. Rano zostawiam samochód do założenia LPG, wieczorem odbieram i z założoną instalacją jadę na przegląd. Też zapłacę za badanie LPG, które jest przecież ważne pełen rok ?
Optymalnie: badanie techniczne wcześnie rano później oddać samochód do warsztatu.
Badanie techniczne jest ważne rok OD DATY WYKONANIA.
Diagnosta ma obowiązek wykonać badanie LPG jeśli takowe jest w samochodzie (nie wiem jak by Cię potraktował, gdyby była instalacja a nie było jej w dowodzie, ale zapewne również podlegałaby sprawdzeniu)
samochód z LPG 163zł, bez LPG 99zł, chyba proste zasady.
Na pocieszenie ja mam ucięte 16miesięcy ważności badania bo założyłem LPG po 8miesiącach...
Ostatnio zmieniony przez czaju 2010-05-07, 09:19, w całości zmieniany 1 raz
Optymalnie: badanie techniczne wcześnie rano później oddać samochód do warsztatu.
.........
Na pocieszenie ja mam ucięte 16miesięcy ważności badania bo założyłem LPG po 8miesiącach.
Nie będę przesadzał z tą optymalnością, zrobię badanie dzień wcześniej.
Jak założyłeś LPG po 8 miesiącach od kupna, to nawet 28 miesięcy miałeś ucięte, pierwszy przegląd jest po 3 latach.
no dobrze, jednak 8miesięcy + 12miesięcy od założenia to razem 20miesięcy zamiast 36miesięcy czyli 16miesięcy :D
;D
Ups trochę kiepsko policzyłem Oczywiście po założeniu LPG przeglądu nie robiłeś, tylko za rok. Ale pewnie dodatkowo zapłaciłeś za wymianę dowodu, bo chyba stempelkiem nie można skrócić ważności ?
Co tu dużo mówić, jeśli pokarzesz się w stacji diagnostycznej z gazem w aucie to badanie z gazem cię nie ominie. Musisz mieć wszystko załatwione w wydziale komunikacji i tyle. Nie masz gazu w aucie płacisz 100zł, masz gaz podczas kontroli diagnostycznej, płacisz 160zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum