No i założyłem LPG. Zatankowałem na max, przejechałem 528 km (jeszcze gaz był) i znowu zatankowałem na max. Weszło 39,9 litra. Szacuję że na benzynie, rozgrzewając samochód przejechałem nie więcej niż 10 km, więc wychodzi 7,7 gazu na 100 km. Jazda jakieś 40% po Warszawie (w dużych korkach) + 60% trasa.
Krótko mówiąc jestem zadowolony na maxa
Wg komputera pokładowego średnie zużycie 6,4, średnia prędkość 41 km/h.
Podczas normalnej jazdy nie zauważam różnicy. Zrobiłem test elastyczności, czyli przyspieszenie od 80 do 120 na 5 biegu i wyszło 2 sekundy wolniej niż wcześniejszy wynik (17 zamiast 15 sekund).
Test zrobiłem w tym samym miejscu, podobna temperatura. Tyle że nie pamiętam już ile miałem paliwa jak wcześniej sprawdzałem, a przy teście drugim samochód był zatankowany do pełna benzyną i LPG. Sama masa zbiornika + 40l gazu to pewnie z 50kg, więc musi to mieś wpływ na takie próby.
Ostatnio zmieniony przez marekwoj 2010-06-02, 08:03, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-06-02, 15:11
marekwoj napisał/a:
krakry1 napisał/a:
A jak kolega ocenia dynamikę po założeniu LPG?
Podczas normalnej jazdy nie zauważam różnicy. Zrobiłem test elastyczności, czyli przyspieszenie od 80 do 120 na 5 biegu i wyszło 2 sekundy wolniej niż wcześniejszy wynik (17 zamiast 15 sekund).
No coś za coś - ale to że nie czujesz różnicy przy normalnej jeździe najważniejsze. Ale jeszcze ważniejsze że na pewno poczujesz różnicę (pozytywną) w kieszeni.
Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007 Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2009 Posty: 64 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-05, 18:48
Mam prośbę do Koleżanek i Kolegów, których Logany (silnik 1.4) są wyposażone w komputer pokładowy. Chodzi mi o wskazania chwilowego zużycia paliwa zwłaszcza na 5 biegu np. przy 2200 obr./min., 2500 obr./min. i 3000 obr./min. Czy można zaobserwować wyraźny wzrost zużycia paliwa przy pewnej prędkości ? Będę wdzięczny za każdą informację.
Ostatnio zmieniony przez Kotus 2010-06-05, 18:49, w całości zmieniany 2 razy
Chwilowe zużycie było tylko w pierwszych daciach, potem je usunięto i jest tylko średnie. O ile dobrze pamiętam są klubowicze którzy mają chwilowe zużycie, ale nie w jakich silnikach.
Tak na prawdę to jest średnie spalanie obliczone na dystansie tych 400m. U mnie zawsze jest dość wysokie ze względu na to, że najczęściej w tym dystansie zawiera się wyjazd ze stacji paliw (najczęściej w okolicach 17l/100km). Ale jeśli zresetujemy kompa podczas jazdy ze stałą prędkością, to chyba można przyjąć je za spalanie chwilowe.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2010-06-07, 08:42, w całości zmieniany 1 raz
Wlasnie powrocilem z "wyprawy"....900km w tym okolo....100KM po miescie..ale "ekonomicznie"
Srednie spalanie przy .... naprawde ekonomicznym obchodzeniu sie z pedalem gazu-5.3l /100km
Dziwne...ze nie moge zejsc ponizej 5l-bylem przekonany ze przy moim stylu jazdy nie bedzie z tym wiekszego problemu:(
Dziwne...ze nie moge zejsc ponizej 5l-bylem przekonany ze przy moim stylu jazdy nie bedzie z tym wiekszego problemu:
Faktycznie dziwne, mi się udało uzyskać 4,8 na benzynie 1,6. Ale nie było żadnego miasta, sama trasa.
Kotus, na mam wprawdzie silnik 1,6, ale mam też chwilowe zużycie paliwa. Najbardziej ekonomiczna jest jazda na 5 biegu z prędkością 65-70, silnik ma wtedy trochę poniżej 2 tyś a zużycie około 3,6-3,8 Czym szybciej, tym zużycie rośnie. Przy 90 jest to około 4,5, przy 120 już około 6.
Oczywiście podane zużycie dotyczy równej jady, bez przyspieszania, nie pod wiatr i pod górkę Ładunek (jadę sam czy kilka osób) jakoś nie robi różnicy.
U mnie...jezdzilem..okolo 90km/h (staralem sie nie przekraczac)... bez wciaskania pedalu w podloge i zbednego hamowania.
Moze to wina...nie wiem.... wiekszego oporu powietrza???
Jak potrafilem w automacie w Audi A6 2.7 (177KM) zejsc na 7.5 litra z 11 litrow....kurcze
Nie wiem...moze nie potrafie jezdzic ropniakami
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-06-07, 16:33
marekwoj napisał/a:
... Najbardziej ekonomiczna jest jazda na 5 biegu z prędkością 65-70, silnik ma wtedy trochę poniżej 2 tyś ...
Że ekonomicznie to fakt, ale Panowie gdzie wtedy frajda z jazdy ... wolę spalić 5,5 l i mieć prędkości ludzkie na trasie (110 - 130 km/h), niż spalać poniżej 4l, ale za to telepać się jakieś 70 km/h. No ale każdy robi jak lubi.
wolę spalić 5,5 l i mieć prędkości ludzkie na trasie (110 - 130 km/h)
Jesli "trasa" to zwykla droga, nieekspresowa i nie autostrada, to to nie jest predkosc ludzka, to jest predkosc nieprzepisowa!
Daj znac, gdzie jezdzisz, zawiadomie kogo trzeba....
Jak sie nie podoba ograniczenie do 90 km/h to zapraszam do przeprowadzki do kraju, gdzie sa autostrady
Moze to wina...nie wiem.... wiekszego oporu powietrza???
Stepway ma Cx wiekszy od zwyklego Sandero. Mniejszy od Dustera, ale nieduzo - to moze byc tez powod.
Inna sprawa, to jesli dobrze doczytalem, auto ma 6000 km - silnik jeszcze sie nie ulozyl. Za nastepne 6000 spalanie powinno byc juz inne.
Marka: Fiat, Dacia
Model: Bravo, Stepway
Silnik: 1.6, 1,5 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 117 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-06-07, 16:52
tweeciak napisał/a:
Wlasnie powrocilem z "wyprawy"....900km w tym okolo....100KM po miescie..ale "ekonomicznie"
Srednie spalanie przy .... naprawde ekonomicznym obchodzeniu sie z pedalem gazu-5.3l /100km
Dziwne...ze nie moge zejsc ponizej 5l-bylem przekonany ze przy moim stylu jazdy nie bedzie z tym wiekszego problemu:(
.....i niesmak pozostal:(
pozdrawiam
Sporo - już wcześniej w jakimś wątku pisałem o spalaniu Stepway'a DCI, mianowicie mi podczas wyprawy ok 1500km ;) wyszło średnie spalanie 5,2 litra przy 5 osobach i pełnym bagażniku oraz prędkości 110 - 120km/h (trasa) w tym niewiele ponad 100 km góry (tu prędkość niewielka- podjazdy etc..) + często włączona klimatyzacja.
Przy 90 km/h i mniejszym obciążeniu spalanie powinno być sporo poniżej 5 litrów.
Postaraj się w dynamicznie przyspieszać tak żeby jak najszybciej jechać najwyższym możliwym biegiem. Hamuj silnikiem -ale to raczej wiesz
W moim zagazowanym Swifcie przy zamulającej jeździe spalanie wychodzi wyższe niż przy dynamicznej - i tak jest w wielu autach. Silnik spalinowy najwyższą efektywność ma pod relatywnie dużym obciążeniem (najbardziej efektywnie wykorzystuje spalone paliwo). Spokojne rozpędzanie równa się długiemu czasowi jazdy na podwyższonych obrotach. Przy dynamicznej jeździe minimalizujesz czas występowania takich obrotów, oczywiście jeżeli dążysz do jak najszybszego osiągnięcia założonej prędkości (na najwyższym możliwym biegu)
Wysłany: 2010-06-07, 16:54
fi napisał/a:
Daj znac, gdzie jezdzisz, zawiadomie kogo trzeba....
Najczęściej na trasie Kobyłkowo Górne - Kobyłkowo Dolne ... najbliższy posterunek policji jest w Kociubach Wyżnych (mają fotoradar na prądnicę rowerową). Najlepiej dzwonić do 13.00
fi napisał/a:
Jak sie nie podoba ograniczenie do 90 km/h to zapraszam do przeprowadzki do kraju, gdzie sa autostrady
A i owszem, ograniczenie mi się nie podoba - ale nigdzie nie przeprowadzę się bo: prawdziwy Polak jestem i na tułaczkę nie pójdę.
i mieć prędkości ludzkie na trasie (110 - 130 km/h), niż spalać poniżej 4l, ale za to telepać się jakieś 70 km/h
Ciekawa sprawa swoja droga, bo do tej pory tego typu wypowiedzi padaly tylko z ust (palcow) ludzi jezdzacych samochodami ze znaczkiem VW na masce - i na takich poluja misie. Ale jak widac, wielbiciele predkosci robia sie coraz sprytniejsi i gotowi sa zdradzic ukochana marke by szybciej pojezdzic
Tym niemniej - da sie kupic znaczek VW na allegro za kilkanascie/dziesiat PLN - pewnie da sie wpasowac w miejsce znaczka Dacii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum