Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-05-25, 14:52 Polonez Kombi 1,6MPI
Na forum jestem od niedawna - poniekąd trochę przez przypadek ;)
Oprócz Dacii posiadam jeszcze jeden samochód i jest to Polonez Kombi:
Autko posiada elektryczne szyby, Centralny zamek, 2ximmobilizer, parę ulepszeń instalacji elektrycznej, owiewki, CB-radio i Pioneer'a sterowanego joy'em z Renault ;)
Rocznik 2001, obecnie blisko 150 tys. km przebiegu.
Instalacja LPG fabryczna, samochód spisuje się świetnie, można powiedzieć, że wcale się nie psuje, a pojawiające się usterki jeszcze nigdy nie przeszkodziły w powrocie z trasy.
Głównym mankamentem samochodu jest to, że nie posiada klimatyzacji. Samochód przez większość czasu pracował jako "wół roboczy". Połowa przebiegu zrobiona z towarem i przyczepą, a teraz używam go jako osobówki.
W mieście spala ok 11l LPG na 100km, a w trasie w zależności od jazdy - 8 do 11 litrów. Przy 11 litrach są to trasy ze średnią prędkością powyżej 100km/h.
Prędkość maksymalną, jaką mi się udało osiągnąć, to ponad 180km/h wg licznika i niecałe 170km/h wg GPS
Na codzień koło zapasowe wożę w bagażniku, a nie na dachu
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Marka: Dacia
Model: 1310 TLX
Silnik: 1.6
Rocznik: 1990 Pomógł: 4 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Posty: 130 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-26, 09:16
Fajny Poldek Bywasz może na jakich zlotach FSO?
Poza dacią i innymi dziwadłami mam też Atu plusa z 98 roku
Btw rozbierałem kiedyś poldka kombi i miałem okazję zobaczyć jak FSO sobie poradziło z tą ostatnią ewolucją poloneza - atulec z ciachniętą blachą na wysokości bagażnika, przyspawana konstrukcja z kształtowników i dach z laminatu przytwierdzony do reszty za pomocą pianki poliuretanowej hehe.
Marka: Dacia
Model: 1310 TLX
Silnik: 1.6
Rocznik: 1990 Pomógł: 4 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Posty: 130 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-26, 16:45
Ech akurat do Czerniewic nie jadę... dopiero w sierpniu na zlot w Lublinie Wraz z krakowską grupą zlotową mieliśmy się pojawić też w Wiśniowej Górze, ale nie zdążylim karawanu (czarny 125p kombi) poskładać żeby w taką trasę jechać.
Również zmieniłem (po wypadku w 2007) Poldka Caro+ 1.6... wprawdzie nie na Dacie, a na LagunęII... jednak to przecież bratnia marka Ze starych polonezowców jest tu także Flowerman. Polonezami "internetowo" (w sensie klubu i forum) zainteresowałem się w roku 2002 - wcześniej całe lata FSO było obecne w mojej rodzinie, jak chyba u wielu z Was.
Z Alienem znamy się dobrze, Matuchę znam tylko z PTK. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Osfald 2010-06-05, 20:56, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-05, 20:54
I w ten sposób podbiłeś kilkukrotnie jego wartość? Czasami miewam chwilę że mam ochotę kupić:
a)wypasionego poldka z ostatnich roczników lub
b) borewicza, wymienić silnik na nowożytny i wrzucić LPG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum