"Mniejsze zło" to wybór czy wolę mieć siusiaka długości 7 mm czy aż 12mm...
Bez komentarza.
Polityka (a wybory to zjawisko czysto polityczne) to jak sądzę sztuka osiągnięcia okreslonego celu. Nie wiem jak kto ale ja akurat w cuda nie wierzę więc wiem że żaden św Mikołaj się tu nie pojawi z workiem spełnionych życzeń. Chcesz osiągnąć jakiś cel to musisz przejść pewną drogę, bo jak już mówiłem butów siedmiomilowych nie ma. Jasne że to trwa, bo trwać musi. Czasem mozna troszkę pobłądzić, tym łatwiej kiedy kierujących jest wielu.
No, może jeden dopisek: Pan" Ja-płacę-więc-wymagam-i-mogę-krytykować" to nie jest obywatel - to klient... I m.in. dlatego ten świat wygląda tak jak wygląda ):
A skąd wiesz, że nie idę głosować?
Wk...wia mnie to całe pieprzenie o "obywatelskim obowiązku" i tym podobne postkomunistyczne brednie.
Płacę i wymagam - tak jest. Obywatel jest jednocześnie fundatorem (bo płaci podatki) i klientem (bo korzysta ze sfery publicznej) państwa.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2010-06-19, 11:40
stempik napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
"Mniejsze zło" to wybór czy wolę mieć siusiaka długości 7 mm czy aż 12mm...
Bez komentarza.
Polityka (a wybory to zjawisko czysto polityczne) to jak sądzę sztuka osiągnięcia okreslonego celu. Nie wiem jak kto ale ja akurat w cuda nie wierzę więc wiem że żaden św Mikołaj się tu nie pojawi z workiem spełnionych życzeń. Chcesz osiągnąć jakiś cel to musisz przejść pewną drogę, bo jak już mówiłem butów siedmiomilowych nie ma. Jasne że to trwa, bo trwać musi. Czasem mozna troszkę pobłądzić, tym łatwiej kiedy kierujących jest wielu.
Problem "mnieszego zła" jest interesujący. Kilka przykładów, mniejszym złem były: koalicja Kaczyńskich z Lepperem i Giertychem,
chronienie przez Kościół zboczonych księży,
udział Polski w agresji na Irak i Afgan,
firt SLD z liberalizmem,
flirt PO z socjalizmem
mniejszym złem będzie kolejna koalicja PiS/SLD i nieco wcześnieszy wybór pomiędzy Jarkiem a Bronkiem.
W sumie najbardziej wiarygodnymi politykami w Polsce są Jurek i Korwin. Przynajmniej trzymają się swoich poglądów. Inna rzecz, że te pogłądy sa skrajnie różne od moich przekonań. Ale konsekwencja godna uszanowania.
W tych wyborach wszyscy główni gracze udają, że są innymi ludźmi, maję inne poglądy niż głoszone w przeszłości.
W przypadku Bronka i Jarka to nie jest wybór mniejszego zła, czy większego dobra. To wybór pomiędzy Domestosem a Mr Properem, Allwaysem lub Tempaksem.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Marka: Dacia
Model: Sandero SL Black Line
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-06-19, 20:30
Ja też uważam, że tak powinno być - wtedy mielibyśmy może w końcu "normalną" ferekwencję, a nie tak jak teraz - 30-40% idzie głosować, a reszta po wyborach narzeka: "Kogo my wybraliśmy..."
Jurek i Korwin .... trzymają się swoich poglądów. Inna rzecz, że te pogłądy sa skrajnie różne od moich przekonań.
komentarz po 20
jan ostrzyca napisał/a:
W tych wyborach wszyscy główni gracze udają, że są innymi ludźmi, maję inne poglądy niż głoszone w przeszłości.
Jest kolega już dużym chlopcem i jak sie zdaje z odrobiną rozsądku, więc sam powinien zdecydować który z nich kłamie i z jakich pobudek.
To jak gra w szachy, więc przyznaję że czasem można nie wyczuć przeciwnika.
borys68 napisał/a:
nie głosujesz, płacisz grzywnę.
Zawsze byłem zdania że nic tak nie wychowuje jak rachunki.
Ostatnio zmieniony przez stempik 2010-06-20, 11:04, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2010-06-20, 14:47
Żałuję , że nie zapronowałem zakładu przed ciszą, ale mimo ciszy podam moje typy w procentach:
51%
30%
15%
4%
Sądzę, że II tury nie będzie.
Wyniki odmienne, bo inna metodologia przeprowadzenia ankiety - tutaj "kryterium" było w fakcie odwiedzania forum i chęci wyrażenia swojego poparcia dla "swojego" kandydata, a w badaniach wybporczych dobioro się odpowiednio tzw grupę reprezentatywną - tak, aby w gronie badanych był taki sam procent ludzi o określonych cechach (wiek, płeć, wykształcenie, zawód itp itd) jaki występuje w społeczeństwie uprawnionym do głosowania
Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2010-06-20, 20:07
jan ostrzyca napisał/a:
Żałuję , że nie zapronowałem zakładu przed ciszą, ale mimo ciszy podam moje typy w procentach:
51%
30%
15%
4%
Sądzę, że II tury nie będzie.
Szkoda, że nie zaproponowałeś zakładu
Jak to napisałeś na ostrzycowym blogu?
" - Moje prywatne typy podaję wyłącznie w oparciu o przeczucia i obserwacje otoczenia." Ja bym tak łatwo z pomocy wróżki nie rezygnował
Ostatnio zmieniony przez ZeneC 2010-06-20, 20:08, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2010-06-20, 20:47
benny86 napisał/a:
konkretnie 100mln zł... Gdyby tak wprowadzić system dwupartyjny stosowany w tak często przytaczanych USA uniknęlibyśmy takich problemów i kosztów
Może wrócić do monopartii? Za czasów PZPR to było tanio... Przepraszam, wtedy były 3 partie PZPR (dziś SLD, PO, PiS), ZSL (PSL) i SD (dziś SD).
Wysłany: 2010-06-20, 20:53
wieza napisał/a:
coz 2 tura bedzie i znowu miliony w bloto wrrrrr
Druga Irlandia, jak zapowiedział Tusk, zmierza dużymi krokami.
Jeżeli wygra Gajowy w drugiej turze, to Platforma wreszcie pokaże, co potrafi. Będą mieć swojego prezydenta, a swój nie będzie im bruździł, tak jak obcy. Byleby się tylko nie myłił częściej niż raz na tydzień...
Wysłany: 2010-06-20, 21:17
ZeneC napisał/a:
wieza napisał/a:
Druga Irlandia, jak zapowiedział Tusk, zmierza dużymi krokami.
Jeżeli wygra Gajowy w drugiej turze, to Platforma wreszcie pokaże, co potrafi. Będą mieć swojego prezydenta, a swój nie będzie im bruździł, tak jak obcy. Byleby się tylko nie myłił częściej niż raz na tydzień...
Cóż, przeszacowałem Jarka i niedoszacowałem Bronka. W I turze błąd. W II turze wróżka z Lublina prawdę Wam powie. Może to stąd, że zapyziałe, biedne i pobożne lubelskie głosuje gremialnie za PiS.
Powtórzę co pisałem wcześniej: gdyby PiS przestał udawać, że jest prawicą i przyznał, że jest socjalną lewicą, to (przy powstrzymaniu historycznych i religijnych fiksacji liderów) może łoić PO jak chce i kiedy chce.
Chyba Jarek wpadł na ten sam pomysł. Pożyjemy, zobaczymy...
Może wrócić do monopartii? Za czasów PZPR to było tanio...
Podajesz żałośnie śmieszny argument. Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy dwupartyjnym systemem demokratycznym a systemem PRLu to radzę się cofnąć gdzieś w okolice ostatniej klasy podstawówki starej lub początki obecnego gimnazjum, wtedy na lekcjach WOSu się omawia różnice pomiędzy przyjętymi rozwiązaniami w różnych częściach globu. Jeśli demokracja to dla kogoś wolność bezgraniczna, tzn że nie rozumie jej sensu, - ile to już było krzykaczy obrażających wszystko i wszystkich, naruszających przyjęte normy nie tylko morale i społeczne, lecz również prawne, którzy powoływali się na wolność słowa mimo że nie rozumieją jej sensu ani odpowiedzialności za własne słowa? Zgoda, możemy "wpuścic" poprzez karrty wyborcze do parlamentu np 34 różne partie, tylko co z tego wyniknie? całkowity paraliż podstawowego organu władzy ustawodawczej a w konsekwencji nieudolność całego państwa (jeśli wydaje Ci się że teraz jest ona na możliwie najwyższym poziomie to się mylisz)
Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Rocznik: 2008
Wysłany: 2010-06-20, 21:25
Ahoj!
wieza napisał/a:
benny86 napisał/a:
konkretnie 100mln zł... Gdyby tak wprowadzić system dwupartyjny stosowany w tak często przytaczanych USA uniknęlibyśmy takich problemów i kosztów
Benny86 - co ma piernik do wiatraka?
Druga tura wyborów prezydenckich nie NIC wspólnego z istnieniem czy też nie systemu dwupartyjnego. Przyjęto u nas taką a nie inną ordynację i tyle. Gdyby nie było wymogu 50% głosów, to Gajowy już byłby prezydentem.
Oszczędność na wyborach prezydenckich będzie, jeśli:
- wybory przestaną być powszechne, a Głowę Państwa wybierać będzie parlament;
- przywrócimy monarchię (czego nota bene jestem zwolennikiem).
Benny86 - co ma piernik do wiatraka?
Druga tura wyborów prezydenckich nie NIC wspólnego z istnieniem czy też nie systemu dwupartyjnego. Przyjęto u nas taką a nie inną ordynację i tyle. Gdyby nie było wymogu 50% głosów, to Gajowy już byłby prezydentem.
Teoretycznie nic, realnie - wiele. Gdyby dwie partie polityczne będące w parlamencie wystawiły każda swego kandydata, zaszłoby wielce wysokie prawdopodobieństwo że któryś z nich otrzymałby 50%+1głos a taki wynik oznacza wybór prezydenta na podstawie głosów w I rundzie wyborów. Spójrz na sytuację gdyby głosy pozostałej ósemki kandydatów (poza komorowskim i kaczyńskim) niejako "rozdzielić" pomiędzy dwóch ww. Niemalże na pewno któryś z nich wygrałby w pierwszej turze
W II turze wróżka z Lublina prawdę Wam powie. Może to stąd, że zapyziałe, biedne i pobożne lubelskie głosuje gremialnie za PiS.
Janie, pocieszę cię: mój wujek KUL'owski emeryt stwierdził niedawno, że Kołtun Lubelski większym jednak jest od Kołtuna Rzeszowskiego! Musiałem ostro zaprotestować, boć lokalny patriotyzm mnie pozwolił mi znieść takiej zniewagi
Wg mojej szwagierki nie
borys68 napisał/a:
Gajowy
a Misiu. Misiu, Na miarę naszych możliwości.
No i to tłumaczy dlaczego Gajowy Cimoszko poparł był B.K: Na sklepie myśliwskim w mieście J. widziałem wczoraj wielką podobiznę Marszałka Sejmu. Serio.
Żeby nie było wątpliwości:
Piotr Maria Antoni S. dał głos na Bronisława Marię K.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-06-20, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-06-20, 21:52
jan ostrzyca napisał/a:
Powtórzę co pisałem wcześniej: gdyby PiS przestał udawać, że jest prawicą i przyznał, że jest socjalną lewicą, to...
A kiedy PiS udaje prawicę? Czy wtedy, gdy broni zaciekle państwowej służby zdrowia, nie dopuszcza myśli o jej prywatyzacji?
Samo odwołanie się do wartości religijnych, konkretna identyfikacja z nauką Kościoła Katolickiego z Dekalogiem na czele, to za mało by zyskać miano człowieka prawicy.
W swoim czasie i Olek K. klękał podczas mszy.
Za to wystarczy upomnieć się o jakikolwiek margines życia społecznego - materialny czy moralny - by poczuć się człowiekiem lewicy.
Ostatnio zmieniony przez ZeneC 2010-06-20, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
broni zaciekle państwowej służby zdrowia, nie dopuszcza myśli o jej prywatyzacji?
Panu Kaczyńskiemu należałoby wyjaśnić różnice pomiędzy prywatyzacją a komercjalizacją, bo jak widać nie rozumie tych dwóch kompletnie różnych rzeczy...
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2010-06-21, 21:10, w całości zmieniany 2 razy
M. Jurek: 44
J. Kaczyński: 562
B. Komorowski: 770
J. Korwin-Mikke: 47
A. Lepper: 1
K. Morawiecki: 3
G. Napieralski: 155
A. Olechowski: 19
W. Pawlak: 12
B. Ziętek: 1
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-06-20, 23:17, w całości zmieniany 2 razy
Pan" Ja-płacę-więc-wymagam-i-mogę-krytykować" to nie jest obywatel - to klient...
A skąd wiesz, że nie idę głosować?
A twierdziłem, że nie idziesz? d;
Cytat:
Wk...wia mnie to całe pieprzenie o "obywatelskim obowiązku" i tym podobne postkomunistyczne brednie.
A mnie nawet ociupineczkę nie denerwują cudze poglądy tylko przyjmuję je do wiadomości - nawet jeśli się z nimi kompletnie nie zgadzam i robię co tylko mogę, żeby im się przeciwstawić.
Natomiast muszę Cię poważnie rozczarować: różne "obowiązki obywatelskie" - do których należą/-ły nie tylko podatki czy, gdzieniegdzie, głosowanie - są znacznie, znacznie starsze niż post- czy nawet sam komunizm...
Ja osobiście chętnie widziałbym prawny obowiązek głosowania (argument poniżej), ale przede wszystkim uważam to za obowiązek moralny - i z tej perspektywy namawiam do korzystania z aktualnie jedynie prawnego prawa do głosowania.
Cytat:
Płacę i wymagam - tak jest. Obywatel jest jednocześnie fundatorem (bo płaci podatki) i klientem (bo korzysta ze sfery publicznej) państwa.
Rzecz właśnie jedynie w tym, że by w ogóle być owym obywatelem - znowu: w sensie moralnym, nie prawnym - należy głosować. Brak głosu = brak obywatelskości, zostaje jedynie klientelizm... (MSZ (; ).
Jako, że mam się za człowiek przede wszystkim praktycznego, to zapowiedziany wcześniej argument też odwołuje się właśnie do "utylitaryzmu":
Otóż wyborów nie organizuje się w celu rozrywki, tylko dlatego, że w pewnym konkretnym miejscu procedury wymaga tego przyjęty porządek prawny. Ktoś musi zostać wybrany - i zostanie, nawet jeśli frekwencja będzie 1% (słownie: jeden procent). Dlatego uważam, że obywatele powinni się wypowiadać.
...Co prawda osobiście jednocześnie najchętniej widziałbym też na karcie do głosowania opcję "żaden z kandydatów", miejsce na dopisanie własnego, głosowanie metodą australijską, "Non Award Test" i może realizację jeszcze kilku innych pomysłów (w XXI w. nawet demokracja bezpośrednia może nie byłaby wcale takim złym (; ) - ale jakbym miał od czegoś zacząć reformy, to chyba właśnie od tego.
Natomiast jeśli ktoś jest jednak zagorzałym zwolennikiem prawa do niegłosowania, to chciałbym, że poparł chociaż pomysł wprowadzenia frekwencji minimalnej, tak jak to jest w referendach... <:
* * *
wieza napisał/a:
Parafraza szła zdaje się jakoś tak: "Cały tragizm w tym, że ta demokracja jest aż tak nieefektywna - a jednocześnie nie mamy nic lepszego...".
* * *
ZeneC napisał/a:
Domyślam się, że to było sarkastyczne, ale odpowiem całkiem poważnie, że to będzie np moja motywacja za głosowaniem za panem mysliweczkiem w II turze - swoiste "sprawdzam" wobec aktualnej konstelacji rządowej. Bo ja się mogę nie zgadzać z różnymi wdrożonymi pomysłami - ale najgorsza ze wszystkiego jest jednak dla mnie nieudolność zrobienia czegokolwiek...
* * *
piotrres napisał/a:
Misiu, Na miarę naszych możliwości.
CCC:
* * *
benny86 napisał/a:
Kaczyńskiemu należałoby wyjaśnić różnice pomiędzy prywatyzacją a komercjalizacją, bo jak widać nie rozumie tych dwóch kompletnie różnych rzeczy...
Gdyby rzeczywiście nie rozumiał - to byłoby źle, ale miałby przynajmniej szanse się poprawić.
Natomiast zdaje się, że JK mówi tak, jakby nie rozumiał, bo wie, że nie rozumie tego wielu wyborców - a to znacznie gorzej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum