Czyli wynika z tego, że teraz przeglądy będą wykonywane wg. powyższej tabelki też dla starszych daciek, tylko czy trzeba jeździć na przeglądy serwisowe.
W czwartek będę na przeglądzie po 20tys. km, to się dowiem jak jest teraz z przeglądami.
Mam małą zagwozdkę odnośnie przeglądu po 30.000.
Napisałem do Renault Nazaruk zapytanie o cenę i zakres tegoż i otrzymałem taką oto odpowiedź:
"Panie Michale, z tego co się dowiedziałem w Pańskiej sprawie wynika, że najbliższy PEŁNY przegląd gwarancyjny powinien Pan zrobić dopiero przy 50 000 km. Wcześniej można przyjechać do nas na wizytę kontrolną ( 89zł ) na której sprawdzimy wszystkie płyny, oświetlenie, stan zawieszenia i zabezpieczenia antykorozyjnego; i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy, które pominąłem."
Ktoś bardziej kumaty może orientuje się o co chodzi ?
Bo jakoś nie chce mi się uwierzyć, że nieutracenie gwarancji będzie mnie kosztowało tylko 89 zł...
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-03-11, 09:12
AndrzejW napisał/a:
wojtus napisał/a:
Czyli wynika z tego, że teraz przeglądy będą wykonywane wg. powyższej tabelki też dla starszych daciek, tylko czy trzeba jeździć na przeglądy serwisowe.
W czwartek będę na przeglądzie po 20tys. km, to się dowiem jak jest teraz z przeglądami.
Spytaj też o benzyniaczki :)
Już jestem po przeglądzie. Wygląda na to, że zależy to od konkretnego egzemplarza auta. Na moje pytanie odnośnie przeglądów serwisowych, Pan serwisant stwierdził, że faktycznie w nowszych autach już nie obowiązują i że za momencik zobaczy jak jest z moją Drakulą, po czym sprawdził w komputerze i niestety dla mojego auta zalecane jest robienie przeglądów co 10tys. km.
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-03-11, 13:59
AndrzejW napisał/a:
wilanowiak napisał/a:
AndrzejW napisał/a:
wojtus napisał/a:
Spytaj też o benzyniaczki :)
Już jestem po przeglądzie. Wygląda na to, że zależy to od konkretnego egzemplarza auta. Na moje pytanie odnośnie przeglądów serwisowych, Pan serwisant stwierdził, że faktycznie w nowszych autach już nie obowiązują i że za momencik zobaczy jak jest z moją Drakulą, po czym sprawdził w komputerze i niestety dla mojego auta zalecane jest robienie przeglądów co 10tys. km.
Nie wiem czy dobrze trafiłem z pytaniem. Dzisiaj odebrałem Stepway 1,5dCi. Przy odbiorze uzyskałem informację, że przeglądy i wymiana oleju co 15 000 km lub raz w roku. W instrukcji przeglądów pisze co 20 000 km lub 2 lata. Kto ma rację?
(W tym: jeśli a ASO mówią inaczej niż instrukcja, to niech to dadzą na piśmie).
Też tak mi się wydaje, zwłaszcza, że książka przeglądów zawiera wszystkie dane pojazdu i podstawowe dane właściciela. Różne są okresy przeglądów dla określonego typu silnika od 15 000 do 30 000 km w zależności od wersji.
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-04-15, 23:01
To co twierdzi serwis, wcale nie musi być prawdą. Ostatnio zadzwoniła do mnie pani z serwisu z informacją że zaprasza mnie na przegląd bo się kończy gwarancja auta. Nie mogłem tej pani przez dłuższą chwilę wytłumaczyć że po pierwsze byłem na przeglądzie miesiąc temu, a po drugie to mam gwarancję na 3 lata, a nie na 2 lata jak stanowczo twierdziła. Tego dnia już miałem podły humor i pani zepsuła go do końca.
Nie wiem czy dobrze trafiłem z pytaniem. Dzisiaj odebrałem Stepway 1,5dCi. Przy odbiorze uzyskałem informację, że przeglądy i wymiana oleju co 15 000 km lub raz w roku. W instrukcji przeglądów pisze co 20 000 km lub 2 lata. Kto ma rację?
Burbon-ja odbieralem w marcu.....zmienilo sie. Przypuszczam ze nie byli.....doinformowani. Przeglady BYLY po 15 tysiacach...teraz od niedawna(z tego co pamietam od tego roku) sa co 20 tys-co do lat...nie pamietam
Wysłany: 2010-07-15, 07:41 Pierwszy przegląd w salonie
Witajcie
Jestem tu nowy więc proszę Was o wyrozumiałość. Zakupiłem parę miesiecy temu Dacie Sandero i jak na razie jestem zadowolony.Jednak zbliza się niedługo pierwszy przegląd gwarancyjny. Stąd moje pytanie: Dostałem kupon na przegląd po roku na kwote 89 pln,czy ten kupon obejmuje tylko przegląd czy za czesci tzn filtry i olej płace osobno? Pierwszy raz sie z takim kuponem spotkałem. Proszę o odpowiedz i pozdrawiam
Na pierwszym przegladzie to właściwie chodza samochód oglądają cos podokręcają coś ewentualnie podregulują. Jak się upomnisz to nawet umyją niektórym podobno też odkurzyli wnętrze (oczywiście auta).
Pamietaj tylko upomnieć się o następny bon bo na kolejnym przeglądzie powinna być wymiana oleju i innych elementów z tym związanych wiec będzie drożej. U mnie było około 430 zł albo jakos podobnie.
Pozdro
W Gdańsku "salonowy" powiedział,że po dotarciu wymiana oleju ( czyt.robocizna) za darmo, płacę tylko za olej, poza tym jak coś to uzupełniają płyny...to wszystko. Zadnego bonu nie dostałam więc mniemam,że tak postępują zawsze przy każdym nowym aucie.
Pierwszego bonu też nie dostałem ale gdy na pierwszym przeglądzie upomniałem sie o bon powiedzieli że jest i mogą dać (tzn. wypełnić).
Gdy przyjechałem na kolejny przegląd to serwisman przy mnie przeliczał fakturę tak żeby obniżyć ją do wartości wpisanej na bonie.
Teraz mam kolejny serwis po 30 tys km i mam bon na kwotę 95 PLN
Oczywiście jak nie dadzą nie ma co wpadać w panikę ale zapytać a raczej upomnieć się o "swoje" możesz.
Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1,5 DCi
Wysłany: 2010-08-09, 09:22
Z tego co się zorientowałem są dwa rodzaje ASO. Jeden taki 100% RENAULT a drugi 100% popierany przez RENAULT czyli koncesjoner. Już wyjaśniam: Wszystkie wymienione na liście są Renault, natomiast są takie, które mają przychylność Renault i one ponoć , czyli koncesjoner nie muszą trzymać się cen, jednak stosują standardy w/g Renault a takim jest np. KUTYNA.
Ja do przeglądu serwisowego mam troszkę czasu, ale zapewne będę korzystał z tych wymienionych na stronie www.Dacia.pl
Ostatnio zmieniony przez KOSA 2010-08-09, 10:42, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum