Co się może stać, że będzie gorzej? Koledzy ochłoną i zapomną jak mieli sobie dokopać?
Nie o to chodzi. Cykl decyzja - ferment - pretensje - pytanie o opinie - wyrażenie opinii właśnie zatoczył koło i czas na ponowną, ostateczną (mam nadzieję) decyzję. Moim zdaniem, nie ma na co czekać.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-08-04, 21:42
Spokojnie, panowie - nie kłóćmy się.
Beckie wydzielił część postów, które nie były na temat - tak go nauczono, że jeśli coś na temat nie jest to trzeba wydzielić - i w pełni w tym racja.
Może dział "Na każdy temat" jest luźniejszy i tam można pisać w jednym temacie na 100 różnych spraw - tylko wtedy powstanie bałagan - i właśnie takiego bałaganu obawiał się Becki i w dobrej wierze to przesunął.
Kolega Jan Ostrzyca niepotrzebnie od razu stworzył wątek "Beckie - nie idz tą drogą" - zamiast napisać na priv do kolegi Beckie, że chciałby aby jednak nie wydzielać tego i byłoby pewnie po sprawie. Publiczna krytyka decyzji jest zawsze trudniejsza do rozstrzygnięcia :)
Ależ moje posty nawet nie leżały koło kłótni.
Oczywiście fakt, że cała sprawa nabrała publicznego charakteru nie pomógł spokojnemu rozstrzygnięciu, ale to już się stało i kropka. Sugeruję zamknięcie tego tematu oraz dokonanie merytorycznego rozstrzygnięcia w gronie administracyjnym w stosownym czasie.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-08-04, 21:49
No to połączmy tak jak było wcześniej i ustalamy że w dziale "Na każdy temat" jest większy luz i nie wydzielamy od razu postów odbiegających od tematu - tak naprawdę, to również o tym nie wiedziałem - tak jak zapewne Beckie - i skończmy ten temat
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-08-04, 21:50, w całości zmieniany 2 razy
Moim zdaniem jan ostrzyca, się nie źle nakręcił tamtą dyskusją i w ferworze walki się wkurzył - pierwotna treść pierwszego postu była nieco inna (w tej chwili jest chyba wersja trzecia) co wskazuje, że nie bardzo się z początku orientował co i kto tylko postanowił publicznie połajać sprawcę.
Posty zostały przywrócone na pierwotne miejsce - wasza wola - so be it.
Mam nadzieję, że nie popsułem Wam zabawy... jakoś bardzo.
jackthenight napisał/a:
nie wydzielamy od razu postów
W tej dyskusji posty na temat można policzyć na palcach obu rąk.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2010-08-04, 21:57, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Megane 2 ph2
Silnik: 1.6 Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 251 Skąd: ETM
Wysłany: 2010-08-08, 14:56
Myślę że odrobina nożyczek Janowi się przyda. Czasami daje za ostro i zapomina że to nie forum polityczne tylko samochodowe. Zbytnio luzując watki w tematach luźnych możemy dojść z czasem do niezłej pyskówki/ bagna. Chyba nie warto nawet kosztem swobody wypowiedzi. Wiele forum ( róznorakich) przy zbytnim zluzowaniu się posypało i wtedy trzeba było naprawdę ostrej ingerencji.
Co prawda wcześniej czy później zasady staną się (a może faktycznie już są) koniecznością - ale MSZ właśnie jedynie w działach "merytorycznych".
"Na każdy temat" to po prostu nasz Hyde Park, więc nie bardzo widzę sens jego moderowania ani "z góry" (="obowiązek czytania i samodzielnego reagowania przez modów"), ani po zgłoszeniu czegoś do zmoderowania (choć tu oczywiście więcej zależy od konkretnego przypadku - a skoro użytkownik już o coś prosi, to mod oczywiście powinien przynajmniej przyjrzeć się sytuacji).
Zatem - chociaż to już raczej "musztarda po obiedzie"... (:
Beckie napisał/a:
Proszę adminów i modów o opinię.
...ja też się czasem aż gryzę w palce, ale zazwyczaj takich rzeczy jednak bym nie ruszał... (Chociaż pobudki są zrozumiałe).
A w tym przypadku jest to chyba wręcz niemal niemożliwe fizycznie, bo koledzy za bardzo meandrują - aczkolwiek odskakując nawet dość daleko od Smoleńska, to w sumie pozostają w jego kręgu...
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-09-22, 12:54
laisar napisał/a:
[color=red]"Na każdy temat" to po prostu nasz Hyde Park, więc nie bardzo widzę sens jego moderowania
Święta racja. Tylko po co dziesiejsza akcja w sprawie dywagacji?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Wysłany: 2010-09-22, 13:20
laisar napisał/a:
I dalej albo tu, albo tam, bardzo proszę.
Boooże, albo TU albo TAM ponieważ:
1) zabokowałeś czasowo "TAM",
2) a "TU" sam wystepowałeś przeciw moderacji "na każdy temat"
Zdecyduj się w końcu jakie masz zdanie i zdecyduj w końcu jak moderujesz forum. Dzielisz wątki a potem je scalasz, jesteś za a nawet przeciw moderowaniu, zamykasz i otwierasz wątki w nieprzewidywalnej kolejności.
I... zarzucasz innym zły wpływ na przepływ informacji.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-09-23, 12:47, w całości zmieniany 3 razy
Widze ze dobry jest tutaj sposob na zwiekszenie sobie ilosci postow...stad tutaj i moj post :)
Z szacunkiem dla wszystkich...ale czytam..i nic nie rozumiem-wiec prosze-moze ktos mi wyjasnic...o co w tym temacie chodzi??
Bom...glupi.
Wysłany: 2010-09-22, 14:06
tweeciak napisał/a:
Widze ze dobry jest tutaj sposob na zwiekszenie sobie ilosci postow...stad tutaj i moj post :)
Z szacunkiem dla wszystkich...ale czytam..i nic nie rozumiem-wiec prosze-moze ktos mi wyjasnic...o co w tym temacie chodzi??
Bom...glupi.
Najkrócej pisząc chodzi o to, żeby admini:
1) przewidywali skutki swoich działań i niepotrzebnie nie psuli dyskusji,
2) jeśli już interweniują, żeby robili to konsekwentnie a nie tak jak dzisiaj dzielili a potem znów łączyli te same wątki, blokowali i zaraz odblokowywali te same wątki,
3) dyscyplinując użytkowników posługiwali się faktami.
Ot, tylko o to chodzi.
Nikt przecież nikogo o nic nie obwinia... może tylko prócz tego, że jan ostrzyca, obwinia administrację/moderację o niewiadomoco i się niepotrzebnie pieni.
Jak chłopczyk, który bawiąc się kolejką narychtował sobie Megakraksęstulecia a elektrownia wyłączyła prąd gdy wagoniki właśnie wjechały w strefę 0.
Wysłany: 2010-09-22, 19:04
Beckie napisał/a:
Nikt przecież nikogo o nic nie obwinia... może tylko prócz tego, że jan ostrzyca, obwinia administrację/moderację o niewiadomoco i się niepotrzebnie pieni.
Jak chłopczyk, który bawiąc się kolejką narychtował sobie Megakraksęstulecia a elektrownia wyłączyła prąd gdy wagoniki właśnie wjechały w strefę 0.
Beckie pierwszy raz Cię opieprzyłem za bezsensowne poszatkowanie dyskusji. Poparło mnie wielu użytkowników i przywróciłeś pierwotną wersję wątku.
Drugi raz Cie opieprzyłem za pisanie nieprawdy o ilości dodanych przeze mnie wpisów i za nieprawdziwe wnioski z tego błędu wynikające. W sposób dziwaczny i pokrętny, ale przyznałeś mi rację.
Od adminów i moderów wymaga się kilku cech. Są to: rozwaga, konsekwencja postępowania, uczciwość w ocenianiu użytkowników. Wymagania wobec administracji są wyższe niż wobec szeregowych userów. Wiec się przygotuj na surowsze recenzje Twojego postępowania.
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2010-09-22, 19:06, w całości zmieniany 2 razy
Beckie pierwszy raz Cię opieprzyłem za bezsensowne poszatkowanie dyskusji. Poparło mnie wielu użytkowników i przywróciłeś pierwotną wersję wątku.
Drugi raz Cie opieprzyłem za pisanie nieprawdy o ilości dodanych przeze mnie wpisów i za nieprawdziwe wnioski z tego błędu wynikające. W sposób dziwaczny i pokrętny, ale przyznałeś mi rację.
Od adminów i moderów wymaga się kilku cech. Są to: rozwaga, konsekwencja postępowania, uczciwość w ocenianiu użytkowników. Wymagania wobec administracji są wyższe niż wobec szeregowych userów. Wiec się przygotuj na surowsze recenzje Twojego postępowania.
A ja myślałem, że administrator/moderator ma zawsze rację i jego decyzje są niepodważalne.
A poważniej.
Za kogo Ty się właściwie uważasz, że "opieprzasz" kogokolwiek publicznie???
Byś się sporadycznie ugryzł w język to by Ci chyba nie ubyło.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2010-09-22, 19:13, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2010-09-22, 19:35
Beckie napisał/a:
A poważniej.
Za kogo Ty się właściwie uważasz, że "opieprzasz" kogokolwiek publicznie???
Nie kogokolwiek tylko Ciebie. Skoro wziąłeś na siebie PUBLICZNE obowiązki to i PUBLICZNIE będziesz oceniany.
Jestem przekonany, że administarcja działa zawsze w dobrzej wierze i dla dobra forum. Poważnie. Dlatego nie ma co się obrażać za krytyczne uwagi, wydziwiać, odbijac piłkę tylko trzeba sprawę przemyśleć i w razie potrzeby uznać rację usera.
Sam napisałeś, że mnie "opieprzyłeś". Ja Ciebie nie oceniam a Ty jesteś po prostu arogancki.
Przywróciłem wątek bez przekonania, chociaż nie miałem zamiaru go zamykać na stałe. Zrobiłeś aferę jak smarkacz, któremu mama zabrała zabawki i tyle...
Mam nadzieję, że w wyniku ankiety wreszcie zniknie, ta pożal się Boże, "męska" dyskusja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum