Co do ubytków płynu chłodzącego - po instalacji LPG, po przejechaniu 4-5kkm również miałem mniej więcej taki "ubytek", tłumaczyłem sobie to powietrzem w układzie i chyba słusznie, bo się nie powtarza.
Co do kwiatków w bagażniku, w salonie identyczne widziałem. Mam natomiast pytanie, jak z parowaniem szyb , z włączona klimatyzacją , i bez niej , a także widoczność w deszczu , czyli wycieraczki. Wiem , ze przednie są troszkę za krótkie , , ale to da się łatwo zmienić montując 10-20mm większe , bardziej zastanawia mnie szybkość ich pracy , napisałeś , że miałeś test wody , więc zapytam , ile prędkości mają wycieraczki w dusterze , oraz czy jest to wystarczające?
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
jezeli chodzi o szybkosc wycieraczek, mysle ze jest wystarczajaca. 2 dni temu testowalam Dracule w porzadnej ulewie i nie mialam zadnych problemow ze zbieraniem wody i z parowaniem, a jechalam bez klimy. Nawiew na szybe "na dwojce" spokojnie wystarczyl.
(...), jak z parowaniem szyb , z włączona klimatyzacją , i bez niej,
Klimatyzacji używałem, okresowo, przy +13..14 st. C do szybkiego osuszenia szyb, zwłaszcza w deszczu. Jak masz wilgotność prawie 100% to szyby zachodzą mgiełką niezależnie od auta.
Pasowałoby co jakiś czas przemywać jednak szyby os środka, wiadomo pyłki: jądra kondensacji.
esdziewiaty napisał/a:
(...) wycieraczki.
Wiem , ze przednie są troszkę za krótkie, ale to da się łatwo zmienić montując 10-20mm większe
W czasie odbioru auta pan doradca techniczny powiedział, że jak zedrę te co mam, to mogę spokojnie wymienić na dłuższe.
esdziewiaty napisał/a:
bardziej zastanawia mnie szybkość ich pracy, napisałeś, że miałeś test wody, więc zapytam, ile prędkości mają wycieraczki w Dusterze, oraz czy jest to wystarczające?
Prędkości są dwie, i są na ogół wystarczające, natomiast jak masz takie hydropiekłowstąpienie jakie zaliczyłem 3 tygodnie temu, między RD a SK to żadne wycieraczki, w tym te o prędkości naddźwiękowej nie pomogą. Zostaje rozsądek i sokole oko
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-08-18, 22:28, w całości zmieniany 1 raz
Prędkości są dwie, i są na ogół wystarczające, natomiast jak masz takie hydropiekłowstąpienie jakie zaliczyłem 3 tygodnie temu, między RD a SK to żadne wycieraczki, w tym te o prędkości naddźwiękowej nie pomogą. Zostaje rozsądek i sokole oko
Odebrałem dzisiaj Dustera i tak:
1. Wycieraczki mają 2 szybkości plus przerywaną, czyli trzy,
2. Opony ma M-S błotno-śniegowe, nie ma potrzeby wymiany na letnie lub zimowe,
3. Posiada nadkola wewnętrzne plastikowe nad kołami.
4. Nieprawdą jest, że pistolet od paliwa rysuje lakier, nie opiera się na lakierze (diesel).
5. Nie wiem, czy są potrzebne chlapacze, bo plasitkowa nakładka jest wyprofilowana w ich kształcie za przednimi kołami.
To tak na szybko, może obalę kilka mitów.
Ostatnio zmieniony przez ppart 2010-08-19, 16:24, w całości zmieniany 2 razy
2. Opony ma M-S błotno-śniegowe, nie ma potrzeby wymiany na letnie lub zimowe,
Podaj dokładnie markę i model opony. Jeśli jest to Continental CrossContact LX , to jest klasyfikowana przez producenta jako opona letnia (a nie uniwersalna).
Witajcie
Wczoraj odebrałem swojego Dusterka.
Dostałem go z oponami Michelin Lattitude oznaczonymi M+S.
I teraz pytanie czy to opona zimowa czy uniwersalna ???
Witajcie
Wczoraj odebrałem swojego Dusterka.
Dostałem go z oponami Michelin Lattitude oznaczonymi M+S.
I teraz pytanie czy to opona zimowa czy uniwersalna ???
Tylko ja cały czas mówię o klasyfikacji producenta. Podejrzewam że zwykłe M+S w dużym mieście w zimę (i na dodatek jeśli jest 4x4) powinny w zupełności wystarczyć. Inaczej w terenie górskim zimą. Ja osobiście mocno zastanawiam się czy kupować zimowe. Mam zamówionego Dustera 4x4 i część zimy spędzam w mieście. Jednak przez 3-4 tygodnie zimą bywam w mocno trudnym terenie górskim, gdzie normalne samochody na zimówkach nie dają rady.
Pytanie za 100 pkt. czy Duster 4x4 na zwykłych M+S da radę w górach ?
Ostatnio zmieniony przez sereq 2010-08-19, 21:29, w całości zmieniany 2 razy
Odpowiedź jest bardzo prosta - czasem da, a czasem nie, zależnie od konkretnie konkretnych warunków: jakie góry, ile śniegu / błota, na jakiej drodze / w jakim terenie, itd...
...Ale tak "średnio na jeża z przedziałkiem i warkoczykami" to zazwyczaj powinien chyba nieźle dawać radę (:
No to się powoli (o jak powoli) zaczynam rozglądać za obuwiem zimowym dla Dragstera.
Może ktoś z Kolegów i Koleżanek coś doradzi, jakie oponki są godne uwagi a jakie nie?
Od tygodnia jeżdżę praktycznie tylko po mieście i spalanie ustabilizowało mi się na poziomie 8,3 L/100 km
P.S.: Dzisiaj w RZ spotkałem Dustera 1.5dCi 4x2 Ambience z Francji:
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-08-20, 15:27, w całości zmieniany 3 razy
coś po środku, od razu eliminuję chińszczyznę, ale też nie chcę przepłacać, i tu mam zgryz.
Poza tym u mnie jest (jak widać ze stopki) 4x2 więc ogumienie nie musi spełniać wymagań jak w 4x4
W tym rozmiarze drogi kolego się wiele nie zmieniło.
Opony do SUVów High Performance faktycznie co roku sie zmieniają , jednakże jak widać normalny rozmiar 215/65 r16 nie jest poddawany tak dużym zmianom ofert przez producentów. Wszystkie testowane tam opony sa do dziś obowiązującymi modelami.
Jeśli gdzieś się mylę , poprawcie mnie.
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Tylko jeszcze pytanie - czy wybrać opony "zwykłe" tj przeznaczone do samochodów osobowych czy jednak dołożyć te 50/zł szt i wybrać opony przeznaczone do SUV 4x4, które są nieco droższe?
Lepiej opony do osobówki, zwłaszcza jak się jezdzi po drogach utwardzonych. Opony SUVowe polepszają wlasnosci terenowe, a pogarszają drogowe.
Z opon w dobrej jakości do ceny to są:
Bridgestone Turanza er300
Continental Contipremiumcontact 2
Vredestein Sporttrac 3
Aby polepszyc trzymanie na zakrętach lepiej wziac opony asymetryczne, czyli pierwsze dwie wymienione. Cena dobrej opony do Dustera to koszt ok 350zl.
Ostatnio zmieniony przez adams 2010-08-20, 09:23, w całości zmieniany 1 raz
Pierwsza trasa. Wyjechałem ze sklepu. średnie spalanie 7,2 l/km, po dojechabiu do domu 6,6 l/km i trasa Wrocław-Kraków-Jędrzejów 4,9 l/km. Predkość do 90-100 km/godz. / docieranie. Dzisiaj w Krakowie minąłem się z kolegą w czarnym Dusterze, może to przeczyta ?????????
Po pierwszych kałużach potzrebne chlapacze z przodu, całe drzwi zawalone. Jazda ogólnie super, mimo nie przekraczania 2500 obrotów.
Nie mogę teraz podać parametrów opon, jest to napewno Continental M+S.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum