Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-08-31, 22:13
Laisar demontowałeś to tak naprawdę ?
Klapki żadnej ściągać nie trzeba i nic nie trzeba odkręcać.
Zaznaczony element trzyma się tylko na zaczepach.
Ściągasz od góry, podważając śrubokrętem (tak aby nic nie uszkodzić, nie zarysować).
Trzeba użyć trochę siły, bo zaczepy dość mocno trzymają (ale nie obawiaj się nic nie uszkodzisz.)
Jak już góra zejdzie, to podważasz resztę w kierunku do dołu.
Sam dół tego elementu trzyma się na takich łukowych zaczepach, także dołu nie podważasz, tylko górą ciągniesz, a następnie wysuwasz.
Ja żeby nie trzeszczały to pod ten element na bokach włożyłem mastykę, tą plastelinę co fabryka stosuje do klejenia tapicerki do drzwi .
Tutaj zdjęcie jak to wygląda pod spodem :
Komunikat na zdjęciu "Uwaga tu jest śruba" nie dotyczy demontażu tego elementu, tylko dotyczy demontażu całej tapicerki.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-08-31, 22:25, w całości zmieniany 5 razy
Ale: ja napisałem dokładnie to samo - że górną część się tylko odczepia. A wkręty trzymają ten fragment, który na Twoim zdjęciu wciąż jest przytwierdzony do boczku...
(Wszystko to rzecz jasna przy założeniu, że dokumentacja serwisowa opisuje rzeczywistość, a nie pobożne życzenia projektantów <: ).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-08-31, 22:28, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-09-03, 09:46
Z tego co piszecie mam rozumieć że fabrycznie w Daciach nie ma mastyki? Miałem do czynienia z wieloma renówkami i "od zawsze"był to element obowiązkowy
akurat w tym elemencie nie ma i trzeszczy jak ch...a przy każdym dotknięciu, wychodzi na to, że w tym elemencie jedynym zabezpieczeniem , żeby nie trzeszczało jest kawałeczek gąbki przy tych dwóch zaczepach na dole
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum