Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-08-15, 13:44
Podejrzewam że wtedy od razu zmniejszy się wartość innej informacji podawanej przez komp - a mianowicie zasięg na posiadanym aktualnie paliwie :)
Ale to już teraz naprawdę mocno teoretyczne rozważanie coś czuję:D
Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Rocznik: 2008 Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 219 Skąd: Warszawa Bielany
Wysłany: 2010-08-23, 06:55
Ahoj!
benny86 napisał/a:
A nie można by zweryfikować wskazania poziomu paliwa podawanego przez elektroniczny wskażnik poprzez komputer pokładowy? Np. wiem że tankowałem do pełna, sprawdzam na kompie ile spalił od ostatniego tankowania i tym samym wiem ile jeszcze zostało w baku?
Moim zdaniem te komputery sa gówno warte. Bzdury jakieś pokazują ...
Wiem ile wlałem, wiem ile przejechałem, widzę, że się świeci rezerwa ...
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-08-23, 10:42
Większość wskaźników poziomu paliwa jest nieprecyzyjna, z posiadanych dotychczas tylko w R25 był precyzyjny, nie wiem jak był rozwiązany pomiar, na desce była wyświetlana cyfrowo ilość paliwa w baku, zawsze prze tankowaniu się zgadzało - wzrastało o tyle ile dolałem. We wszystkich innych było mniej więcej, po pewnym czasie nauczyłem się korygować tak że mi to nie przeszkadzało
U mnie komputer pokazuje dosyć dokładnie zużycie paliwa,a w skażnik to różnie ale zawsze jak zapala się rezerwa to ma jeszcze 4-5 litrów,ale do dna to bym nie wyciągał bo tam bywają różności choćby woda
czy mógłby mi ktoś z Państwa powiedzieć, czy taka sytuacja jest możliwa?:
Na stacji paliw, do zbiornika 50 litrów (fabryczna pojemność) (Dacia Logan MCV), z rezerwą ok. 3-4 litry pozostałego paliwa w zbiorniku, dystrybutor wpompował 55,3 litra paliwa. Wyszło na to, że zbiornik pomieści prawie 60 l paliwa!!
Czy to jest możliwe??
Czy ktoś z Państwa się z czymś takim spotkał?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam wesoło
Ostatnio zmieniony przez jollek 2010-09-06, 15:58, w całości zmieniany 1 raz
Mam Dacie Sandero.
Kiedy zapaliła mi się kontrolka paliwa zjechalem na stacje paliw.
Mimo całej rezerwy w baku zatankowałem jeszcze 53 litry.
A zbiornik jak podaje producent 50l.
No dobrze, ale w sytuacji tankowania przez trzy lata na tej samej stacji, nigdy więcej niż 45 l nie zostało zatankowane, było ful, pistolet odbijał, bo było pełne - połowa rezerwy w zbiorniku, świecąca rezerwa.
Na czym ten chwyt z ilością 55 l w takim bądź razie polega?
65l wchodzi po przejchaniu około 80km po zaświeceniu się rezerwy. Mam wypróbowany dystrybutor na orlenie i cygani góra 2l na cały zbiornik. Tankowanie po sam korek tzn. po pierwszym odbiciu wchodzi jeszcze około 10-12l tylko trzeba pomału lać (na pół gwizdka), aż zacznie często wybijać.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2010-09-06, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
No dobrze, a jak z tego wybrnąłeś? Zrobiłeś już coś w tym kierunku?
Czy po prostu temat pozostawiłeś swojemu biegowi?
Generalnie interesuje mnie, czy jest fizyczna możliwość - z Państwa wypowiedzi wnioskuję, że owszem - natomiast jest to dla mnie zdumiewające odkrycie, że nagle z max 45 l, które można było wpompować, bo po 45 wypychało pistolet (już było pełno w baku), nagle wlało AŻ 55 litrów!
Może dystrybutor jest jakoś dziwnie przestawiony?
Nawiązując do wypowiedzi kolejnej osoby - w kanistrze 10l zmieściło się 12,5 l....
Może ten ostatni dystrybutor ma mniejszą prędkość pompopwania, lub paliwo mniej się pieni i dlatego do pierwszego odbicia wchodzi więcej. Mi też się zdaża, że do pierwszego odbicia raz wchodzi ok 45l, a innym razem ok 50l, ale do pełna na zapalonej rezerwie zawsze wchodzi ok 61-63 litrów.
Ja miałem raz taką sytuację, że wyjeździłem 42 litrów a weszło akurat 47;) akurat się tak zdarzyło jeden jedyny raz na stacji na której zawsze tankuje tylko, że tego dnia była weekendowa obniżka cen paliwa na stacji;)
Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007 Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2009 Posty: 64 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-07, 08:00
marektbg napisał/a:
Cytat:
Nawiązując do wypowiedzi kolejnej osoby - w kanistrze 10l zmieściło się 12,5 l....
To nie wiesz co się w takim układzie robi - zgłasza się choćby do PIH-u, nad czym się zastanawiać i niech biorą gościa za dupę?
Na początku listopada ubiegłego roku też miałem podobną sytuację. Chciałem zgłosić sprawę w PIH-u, ale odesłali mnie do Głównego Urzędu Miar. Tam wypełniłem odpowiedni wniosek, w którym opisałem zdarzenie, po czym dowiedziałem się, że brakuje jakiegoś przepisu aby dokonać sprawdzenia wzmiankowanego dystrybutora. Ale zapewniono mnie, że już niedługo sytuacja prawna wróci do normy i przeprowadzą kontrolę zawiadamiając mnie o wynikach. Czekam do tej pory...
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-09-07, 09:17
Trzeba zainwestować w porządny cylinder mierniczy np . 2 litrowy.
I ostentacyjnie ,żeby wszyscy widzieli nalać tam benzyny/ON i najlepiej uwidocznić to na fotach. Gwarantuje ,że zaraz przyleci wlaściciel i tankowanie masz za darmo. Sprawdzone.
To pikuś ... ale jak oszukują na gazie to szok. mój zbiornik 36 L udało się raz zatankować do odbicia do 44 L .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum