Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-14, 23:00 Tylna szyba w sandero - czy Wam tez sie łatwo brudzi ?
Witam
Zauwazylem ze tylna szyba w sandero bardziej sie brudzi niz w moim starym ax. Szczegolnie w deszczu. Mimo ze jest duza i jak na dzisiejsze samochody zapewnia rewelacyjna widocznosc w tyl, musze czesto korzystac z wycieraczki. Wymienilem na te okazje sama gumke, gdzyz org juz byla lekko sfatygowana. Chcialem zachowac oryg plastikowa wycieraczke. Okazalo sie ze wyciera nie tak idealnie - bede myslal o instalacji z tylu plaskiej wycieraczki po zimie.
Zamowilem na przod chlapcze w ASO ( 3 dni oczekiwania) . Na tyl sie jeszcze nie zdecydowalem. Czy ich montaz z tylu znaczaco zmniejsza osadzanie sie brufu na tylnej szybie ? Czy jest duze ryzyko zniszczenia chlapaczy podczas np, cofania i wjechania na wysoki kraweznik lub jakas dziure ?
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-09-15, 16:34
mekintosz napisał/a:
Wymienilem na te okazje sama gumke
Gumka ważna sprawa, zawsze należy o niej pamiętać.
mekintosz napisał/a:
Czy ich montaz z tylu znaczaco zmniejsza osadzanie sie brufu na tylnej szybie ? Czy jest duze ryzyko zniszczenia chlapaczy podczas np, cofania i wjechania na wysoki kraweznik lub jakas dziure ?
Teraz na poważnie - chlapacze mam od początku - moim zdaniem tył auta i tylna szyba jak na hatchback'a, brudzi się całkowicie umiarkowanie. Co do ryzyka uszkodzenia tylnych chlapaczy - to oczywiście istnieje, ale musiałbyś wjechać w naprawdę wysoki krawężnik. Chlapacze są O.K. i w przypadku Sandero nie jest to zbędny wydatek.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-15, 17:45
Zamowilem na razie przednie, gdyz zaobserwowalem silne brudzenie drzwi z boków. W zimie obawiam sie ze mozna oberwac chlapacz na zamarznietym sniegu, takiej grudzie czy czyms podobnym.
drzwi i tak się brudzą - wg rady kol. Marka (z Olkusza o ile się nie myle) dobrze jest je podkleić na silikonie, tak aby się tam syf nie zbierał, bo syf to wilgoć, a wilgoć do ruda... (oczywiście jeszcze nie znalazłem chęci do zrobienia tego, ale przy każdym myciu samochodu wypłukuje... wszystko? nie wiem.
oryginalne chlapacze nie są zbyt nisko, nie udało mi się ich urwać (są na podobnej wysokości co tylna belka - może kilka centów niżej)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum