Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-04, 14:37
Ja się "wychowałem" na forum Mazdy i dla mnie taki podział jest naturalny. Z tym jednakowoż, że modeli Mazd jest sporo, sporo więcej, więc może w tamtym przypadku ma to więcej sensu. Poza podziałem na modele są tam też osobne potfora ;) dla Diesli, LPG, traktujące o problemach z elektroniką i inne.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-10-04, 16:25
Nie chcemy, albowiem modele dacii różnią sie głównie karoserią, a żywotne zespoły mają wspólne. Dlatego pytania o nie (i odpowiedzi) dotyczą większości użytkowników.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-10-04, 18:27
Nie wiem, czy podział byłby, że tak powiem na zdrowie, dla wszystkich. Większość użytkowników i funkcyjnych forum (z wielką wiedzą) ma: Logany, MCV i Sandero. I co by było np. w sytuacji: komuś w Dusterze pieprzy się coś z elektryką. Najlepszy moim zdaniem elektro - eletronik na forum: Jackthenight, olewa sprawę bo on jeździ Sandero. Podobnie, ktoś chce znaleźć jakąś część do Sandero. I kiszka: Laisara nie będzie w dziale Sandero tylko w MCV. Takich przykładów można by mnożyć.
Dlatego uważam podział na forum na marki: jako nie potrzebny, a może wręcz szkodliwy. No, ale to moje prywatne zdanie.
A poważniej: przypominam, że w przywołanym już na początku temacie http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3466 doszliśmy chyba do konsensusu, że pojawi się (w miarę wolnych mocy przerobowych (; i po ustaleniu szczegółów) podział na mechanikę, elektrykę, blacharkę itd. Czy teraz mielibyśmy multiplikować ten podział w każdym modelu osobno, zrezygnować jednak z niego, czy wydzielić jeszcze osobno poza modelami? Czy może dokonać podziału na modele w każdym z nich?...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-10-04, 19:11, w całości zmieniany 2 razy
Modeli Dacii jest mnóstwo...
ale
1. Logan Sedan, MCV, VAN, Pickup czy Sandero to jeden grzyb (z drobnymi różnicami).
2. Duster może faktycznie trochę się różni (ale czy tak bardzo... pomijam 4x4, ale tak szczerze myślę że mają wiele wspólnego, szczególnie że to 1.6 16v jest np montowane w MCV, w brazylii w Sandero, a na zachodzie w sedanach, wnętrza mają podobne - co za różnica czy okleina jest w kolorze aluminium czy "drzewa", myślę że również elektryka jest podobna... Nie dam się pociąć ale takich dyskusji czysto technicznych i dot stricte danego modelu Dacii (albo chociaż samej marki) nie było tak wiele...)
3. Faktycznie możnaby wydzielić jakiś temat dla starszych Daciek (sprzed ery Logana)
Dlatego jestem warunkowo na nie - przydałoby się poświęcić troche miejsca tylko na starsze drakulki
Ostatnio zmieniony przez czaju 2010-10-04, 19:12, w całości zmieniany 1 raz
Zaczyna się z tego co czytam robić nie fajnie – absolutnie nie mam zamiaru nikogo tu złościć obśmiewać etc – co do ewentualnego drzewka – co tu projektować po prostu podzielić ot, co. Niech ankieta będzie swego rodzaju „wyrocznią” dla modów. Jedyne co przyświeca mi idei ewentualnego podziału to fakt, że niestety ale dacia jako auto, było nie było, budżetowe jest skąpa w instrukcje obsługi, do tego dochodzi mała, jeśli nie znikoma ilość użytkowników. A wiąże się to bezpośrednio z tym, że czasem życie pokazuje problemy których nie da się wrzucić do jednego worka – mimo iż to te same auta. W ten oto sposób poszukiwanie konkretnych informacji w danym temacie zaczyna robić chaos – co widać na przykładzie opon (pozwolę sobie nie przytaczać tego co już zostało napisane). Tak jak napisałem wcześniej części wspólne można by zostawić pod nazwą wspólne – i tak jak to miało miejsce do tej pory ewentualnie linkować. Przykładem może być np. termometr zewnętrzny – umówmy się jest to urządzenie elektryczne które można założyć nawet w syrence w dokładnie taki sam sposób jak w ciężarówce typu MAN… Ale jak napisałem – decyzja w waszych rękach.
Problem jest według mnie o tyle istotny, że tak jak już pisałem – teraz to auta nowe. Ale za kilka lat zacznie się robić problem bo niby skąd użytkownik xyz będzie miał wiedzieć, że do daci logan pasuje akumulator z sandero, albo… zresztą czas pokaże.
Pozdrowienia dla wszystkich oraz bez gorączki to jedynie ankieta.
Z pytania w ankiecie nie wynika usunięcie działu ogólnego.
Dział ogólny
Sandero/Logan
Duster
Fora innych marek dotyczą albo jednego modelu, stąd oczywisty podział na sprawy techniczne, blacharskie itp, albo całej gamy i wtedy podział jest na modele. Dacia klub tak się rozrósł, że moim zdaniem jeden dział o wszystkim się nie sprawdza. Ale to tylko moje zdanie i jak będzie tak będzie
O ile nikt nie wymyśli sobie jakichś wodotrysków, a chodzi tylko o sam podział na kategorie i fora, to "rzeźbić" raczej by nie trzeba.
qubacen napisał/a:
Zaczyna się z tego co czytam robić nie fajnie – absolutnie nie mam zamiaru nikogo tu złościć obśmiewać etc
Upss... Jeśli to przeze mnie - to na wszelki wypadek bardzo przepraszam, bo pisałem szerze żartobliwie (no ale duża ilość emotikonek powinna być tu jakąś wskazówką (; ).
Co powiedziawszy, wypada jednak zauważyć, że była to też jednak prawda - forum działa tylko tak dobrze, jak angażują się w to jego użytkownicy. O ile więc cieszy mnie aktualna dyskusja, to liczę też, że udział w niej przełoży się też na konkretne wskazówki porządkujące - i to nawet już teraz, bo nie trzeba czekać na wyniki ankiety, żeby było od razu można było coś poprawić na lepsze.
(A głosowanie faktycznie jest nieco "w ciemno", skoro - tak samo jak we wcześniejszej dyskusji o podziale modelowym: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3466 - żadne konkrety jak przydzielać tematy nie padły...).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum