Wysłany: 2010-10-06, 06:48 Biała Dacia Duster z Torunia - niestety autko do kasacji :(
Chciałbym Szanownym zaprezentować moją Dacie Duster 1.5 dci Laureate.
Furmanka kupiona w październiku 2010 roku w salonie Dacia w Toruniu. Wersja wyposażenia to Laureate z dodatkowo dobranym przeze mnie wyposażeniem. Autko doposażone jest mi. w:
- radio Pioneer z 4 głośnikami i zintegrowanym telefonem bluetooth
- skandynawski włącznik świateł mijania
- parktronik z wyświetlaczem przy lusterku wstecznym
- hak holowniczy i bagażnik na 3 rowery
- belki dachowe na relingi i box dachowy Thule pod kolor auta
- planuję jeszcze założyć instalację pod CB radio i antenę
Autko z tym silnikiem charakteryzuje się stosunkowo niskim spalaniem wynoszącym średnio 6 l/100km. Najmniejsze spalanie to 5 l/100km w trasie. Przez cały rok moja Dacia ubrana jest w opony w rozmiarze: 215/65 R16 na standardowych stalowych felgach.
A poniżej fotki z pierwszej próby terenowej nowego autka. Na dużo nie mogłem sobie pozwolić, bo autko jest jeszcze na "dotarciu".
Zdjęcie robione są telefonem, więc ich jakość nie powala. W najbliższym czasie postaram się dorzucić nowe fotki. :)
Czy możesz podzielić się wrażeniami z jazdy - czy moc silnika jest wystarczająca na taką jazdę ?
O co chodzi z tym " skandynawskim włącznikiem świateł mijania"
Przy wyborze mojego dustera zastanawiałem się nad montażem haka lecz obawiałem się jak to będzie wyglądało - konieczność wycięcia dziury w zderzaku. Czy mogę prosić o fotkę - zbliżenie na hak !
Moje kolejne pytanie dotyczy "parktronika z wyświetlaczem ". Zamówiłem samochód z czujnikiem parkowania, sprzedawca zaproponowała jego montaż na desce po prawej stronie.
Która lokalizacja jest wg Was lepsza ?
Tak jest, 2WD. Teraz żałuję, że nie wziąłem 4WD - to jest zupełnie inna bajka!
sereq napisał/a:
Ooo wreszcie Dusterek w kolorze który ja też zamówiłem Śliczna, gratulacje Ile czekałeś?
Jeszcze jest w białym kolorze, ale po zimie idzie pod reklamę i będzie kolorowa.
Zamówiłem w czerwcu, odebrałem we wrześniu.
oflogmw napisał/a:
Czy możesz podzielić się wrażeniami z jazdy - czy moc silnika jest wystarczająca na taką jazdę ?
O co chodzi z tym " skandynawskim włącznikiem świateł mijania"
Przy wyborze mojego dustera zastanawiałem się nad montażem haka lecz obawiałem się jak to będzie wyglądało - konieczność wycięcia dziury w zderzaku. Czy mogę prosić o fotkę - zbliżenie na hak !
Moje kolejne pytanie dotyczy "parktronika z wyświetlaczem ". Zamówiłem samochód z czujnikiem parkowania, sprzedawca zaproponowała jego montaż na desce po prawej stronie.
Która lokalizacja jest wg Was lepsza ?
Jazda w 2 osoby jest bardzo przyjemna. Prędkość przelotowa 100 km/h jest optymalna. Po autostradzie max 120-130 km/h. Wyższa prędkość to już nieproporcjonalnie wysokie spalanie i robi się naprawdę głośno wewnątrz.
Miałem ostatnio przyjemność jazdy w 4 osoby z podłączoną przyczepą (3.5m, 2 osiowa, <0.75 tony) i osiągi dramatycznie spadły. Prędkość jaka była osiągalna przy nienadmiernym wysiłku dla silnika to 80-85 km/h.
Skandynawski włącznik świateł = włącznik świateł jest w stacyjce, czyli po włączeniu zapłonu uruchamiają się światła mijania.
Jeśli chodzi o hak to poważnie się zastanów. U mnie zainstalowany jest do karoserii auta - nie ma tam żadnej belki, tak jak w innych autach. Sprzedawca twierdzi, że jeśli ciągnie się przyczepę 2-3 razy w roku to takie rozwiązanie wystarczy, ale jeśli częściej korzystamy z przyczepy to hak nie jest zalecany. Ja częściej będę woził rowery, niż ciągnął przyczepę, więc dla mnie rozwiązanie jest OK. Aha, hak jest produkcji RENAULT.
Też się zastanawiam nad hakiem, ale ze zdjęcia widzę że hak spowoduje wykluczenie jazdy w terenie. Tył będzie "szorował" ziemię na pagórkach aż miło, może nawet się coś stać z tyłem autka jeśli hak nie jest mocowany do belki ??
Ostatnio zmieniony przez Dusterjack 2010-10-09, 14:35, w całości zmieniany 2 razy
Moja najprawdopodobniej też po zimie będzie kolorowa
Boisz się soli na stołecznych drogach :>
Nie przejeździłem kilkoma autami już trochę po Stolicy i żadnego na razie nie pożarło
Żona ma firmę i chyba wykleimy Dustera reklamą. Myślę że będzie ciekawie wyglądał, musimy jeszcze nad projektem popracować (no i najpierw doczekać się na samochód )
a z innej beczki jeśli ktoś ma do polecenia firmę zajmującą się reklamami na autach (najlepiej w Warszawie) to proszę o info, może być na pw
Ostatnio zmieniony przez sereq 2010-10-10, 17:16, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-10-15, 10:46
Pytanie jak często korzystalibyście w praktyce z napędu 4x4 (nie mówię o sytuacjach typu "mam 4x4,jest fajny teren trzeba przetestować" ) Nie jechałem Dusterem ale myślę że 4x2 plus dobre opony i nie będzie problemu w polskich warunkach
Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010 Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 399 Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2010-10-15, 12:25
4x4 to fajna sprawa - mój szef ma Landa (w sumie 3 prezesów i 3 Landy) i też można włączyć napęd jak w Dusterze - tylko, że on tego nie testował.
Kiedyś wracaliśmy zeszłej zimy z Poznania wsiadłem za fajerę i włączyłem 4x4 - po pierwsze w aucie zrobiło się wyraźnie głośniej i średnie spalanie z 10l skoczyło na 12l.
Jak ktoś lubi się pobawić w terenie załączany jak Dusterze napęd jest ciekawą sprawą - ale chyba miłośników terenowej jazdy Dusterem będzie tylu co i właścicieli innych terenowych aut.
4x4 jest za to fajne przynajmniej w Landzie przy włączonym programie zima - wtedy kontrolka pokazuje kiedy napęd 4x4 się załącza - ale zazwyczaj też daje o sobie tym momencie znać ESP - więc w sumie do końca nie wiem ile w momencie podbramkowym pomaga napęd a ile ESP.
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-10-15, 12:26, w całości zmieniany 1 raz
...myślę że 4x2 plus dobre opony i nie będzie problemu w polskich warunkach
Takoż i ja rozumowałem, decydując się na 2WD, co potwierdziło się w sytuacjach gdzie, wypuszczałem się Dustim na coś czego normalnie nie można nazwać drogami, a ASX, Yeti czy nowa H. CR-V dawno straciłyby przedni zderzak, czy przeszorowałyby brzuchem po glebie
Choć, by:
-wykopać się ze śniegu
-wykopać się piasku/błota
- czy pewniej się czuć na zlodowaciałej drodze (zwłaszcza pod górę) to 4x4 by się przydało
Moja racjonalna część wybrała Dustera 2WD ponieważ:
-prostsza konstrukcja: mniej elementów do serwisowania;
- mniej żre: mniejsza masa do ruszenia i rozkręcenia;
-lepiej przyspiesza gdy trzeba;
-a Polonezem to się jeździło w śnieżną zimę (łańcuchy!) do Ustrzyk Grn. i się dało (He, he, jakbym Żonę słyszał )
-większy kuferek w 2WD;
Ale ta emocjonalna część mojego ego,.... ech zwłaszcza jak spotkam na drodze Dustera 4WD
benny86 napisał/a:
nie mówię o sytuacjach typu "mam 4x4,jest fajny teren trzeba przetestować"
marektbg napisał/a:
w sumie do końca nie wiem ile w momencie podbramkowym pomaga napęd a ile ESP.
Instancja Najwyższa raczy widzieć.
P.S.:
W Landzie, o ile pamiętam to caly czas pracuje coś w stylu Dusterowego trybu "AUTO"
tyle, że to cóś, bazuje na sprzęgle wiskotycznym. Tak jest w L-R Freelander I
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-10-15, 16:31, w całości zmieniany 9 razy
A ja znowu próbowałem sił w terenie. Tym razem przy padającym deszczu. Autko całkiem fajnie dawało sobie radę, no ale były sytuacje, że bez 4x4 nie dało rady przejechać bez wyciągarki...
PS. Przejechane mam już pierwsze 3.000km. W poniedziałek pierwsza wymiana oleju. ;)
Niestety w tym tygodniu mieliśmy przykry wypadek. Autko wpadło w poślizg, przeleciało przez rów i dachowało, zatrzymało się dopiero na drzewie, kołami do góry. Nasz Dusterek najprawdopodobniej pójdzie do kasacji.
Poniżej parę zdjęć i film z akcji powrotu na koła.
Mam nadzieje, ze nikomu nic sie nie stalo, a blacha to tylko blacha...
Jesli mialbys ochote to opisz prosze jak to wygladalo dokladniej i jak oceniasz zachowanie auta przed (ten poslizg) i w trakcie calej akcji - troche mnie martwi ten wgnieciony dach i urwany reling a, ze crash testow... :/
Ostatnio zmieniony przez RnR 2010-12-12, 22:33, w całości zmieniany 1 raz
Mam nadzieję, że się obyło bez poważniejszych obrażeń.
Szczerze współczuję, straty materialnej i... psychicznej.
Patrząc się na brzózkę, to jednak widać, że autko jest dość solidne
P.S.:
Jeżeli, możesz to napisz parę słów, pro publico bono, "jak to się stało" (przyczyna poślizgu, zachowanie auta)
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-12-12, 22:44, w całości zmieniany 2 razy
pierwszy Duster forumowy skasowany Ale chyba nikomu się nic nie stało ? To przecież najważniejsze... Napisz też coś więcej o okolicznościach wypadku, jaka prędkość, nawierzchnia, itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum