Wysłany: 2010-10-12, 11:45 Wypadek w Nowym Mieście - nie żyje 18 osób
Ciekawe czy rodziny osób, które zginęły w tym jednym z największych wypadków również mogą liczyć na szybką uchwałę Rady Ministrów i wypłatę 40 tys. pln na rodzinę. Panie Premierze, czekamy!
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2010-10-14, 07:50
Gęsta mgła i manewr, którego w takich warunkach nie wolno było wykonać. Znowu.
Swoją drogą ciekawe czy rodziny ofiar dostaną jakąkolwiek pomoc od ubezpieczalni, w której był ubezpieczony bus?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2010-10-14, 07:53, w całości zmieniany 2 razy
manewr, którego w takich warunkach nie wolno było wykonać.
To jest najbardziej prawdopodobna opcja, ale mieli jeszcze badać wrak pod kątem ewentualnej, nagłej awarii.
jan ostrzyca napisał/a:
czy rodziny ofiar dostaną jakąkolwiek pomoc od ubezpieczalni, w której był ubezpieczony bus?
W sumie każde OC ma przewidziany maksymalną wartość odszkodowania (z podziałem na szkody rzeczowe i szkody na życiu/zdrowiu) nie wiem natomiast, czy takie odszkodowanie może być wypłącone pasażerom samochodu sprawcy. Na bank należałoby im się odszkodowanie z NW ale raz że ejst ono dobrowolne,a dwa - tutaj maksymalne odszkodowanie jest niewielkiem, przeważnie 5 lub 10 tys. zł
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2010-10-14, 11:14
benny86 napisał/a:
Na bank należałoby im się odszkodowanie z NW ale raz że ejst ono dobrowolne,a dwa - tutaj maksymalne odszkodowanie jest niewielkiem, przeważnie 5 lub 10 tys. zł
No właśnie o to mi chodzi. Czy ubezpieczalnia wypłaci cokolwiek z NW jeśli sprawca-kierowca-ubezpieczony używał pojazdu niezgodnie z przeznaczeniem? Wóz miał trzy miejsca fabryczne a wiózł 17 osób. To wygląda na złamanie wrunków umowy z ubezpieczalnią z wiadomymi konsekwencjami.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Prawdopodobnie będzie tak, że ubezpieczyciel rodzinom ofiar wypłaci odszkodowanie (zakładając że było NW wykupione) a następnie zwróci się do gościa o regres ubezpieczeniowy (zwrot tego co wypłaci poszkodowanym) - jeśli koleś nie pójdzie na ugodę, sparwa idzie do sądu (choć najpierw musi być prawomocny wyrok w postępowaniu karnym)
Kiedyś miałem kolizję z nietrzezwym kierującym i sprawa wyglądała identycznie - dostałem kase z jego OC, a koleś musiał im to zwrócić
Prawdopodobnie będzie tak, że ubezpieczyciel rodzinom ofiar wypłaci odszkodowanie (zakładając że było NW wykupione) a następnie zwróci się do gościa o regres ubezpieczeniowy (zwrot tego co wypłaci poszkodowanym) - jeśli koleś nie pójdzie na ugodę, sparwa idzie do sądu (choć najpierw musi być prawomocny wyrok w postępowaniu karnym)
Kiedyś miałem kolizję z nietrzezwym kierującym i sprawa wyglądała identycznie - dostałem kase z jego OC, a koleś musiał im to zwrócić
Ciekaw jestem do kogo zwróci się ubezpieczyciel jak kierowca busa nie żyje. Chyba, że ściągnie z jego rodziny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum