Zastanawiam się nad Barum Polaris 2 cena 164/szt. ,chyba taniej już nie dostanę. Miejmy nadzieję,że sprawdzi się powiedzenie o niemieckiej precyzji. Do listopada zdążę założyć. Muszę jeszcze wynegocjować dobrą cenę za te stalówki na których teraz jeżdżę.
Waski napisał,że kupił Firestone na zimę - to polskiej produkcji?? może przeczyta ten wątek i odpowie jak się ostatniej zimy sprawowały.
Ostatnio zmieniony przez emka 2010-10-05, 07:20, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-10-05, 15:12
czaju napisał/a:
czy to oznacza że zwiększając nacisk (czyli np wożąc cztery worki cementu w bagażniku) spowodujemy że samochód będzie miał lepszą przyczepność...
Istnieje w fizyce takie pojęcie jak tarcie. I chyba to ma zasadnicze znaczenie dla jazdy w zimie ... no chyba, że ktoś nie lubi tarcia i woli ślizgi boczne (ekscytujące szczególnie, jak ktoś nadjeżdża z przeciwka).
A swoją drogą rzeczywiście: ciężar auta + cztery worki cementu (ale równo rozmieszczone)+ cienkie opony zimowe = lepsza przyczepność. Jednak zamiast owych czterech worków, lepszy jest jeden Pudzian.
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2010-10-05, 16:28, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-10-05, 18:16
Ja mam w Aveo zimówki Barum Polaris 2 (salon zaproponował za 680zł komplet) wziąłem trochę z konieczności (zależało mi na kasie) ale muszę przyznać że sprawowały się świetnie - wyjazd z głębokiego śniegu bezproblemowy, w koleinach dość dobrze sobie radzą, dobrze odprowadzają wodę i ogólnie są ok jak dla mnie.
Do normalnej jazdy ( zakładając że nie mieszkasz np w górskich rejonach) na pewno wystarczające
No i tak się znam na oponach -pomyliłam producentów , trochę sobie pomyślałam główką i stwierdziłam,że nie będę tak oszczędzać ,bo na bezpieczeństwie nie powinno się więc wybór pomiędzy Kleberami a Fuldą. Poczytałam na wątku Opony,że są dobre.
A co sądzicie o markach takich jak Riken, Kelly
Co prawda nie do Daci, ale w podobnych rozmiarach...
Na allegro rozmiar 175/65/14 cenią po 130-135zl/szt...
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-10-06, 16:31
Kelly jest ciągle w ofercie np w Norauto i innych marketach, ale jak to się sprawuje nie mam pojęcia. Jeśli zależy komuś na cenie to polecam tańsze ale spraedzone opony - Dębice lub Barumy (na Dębicach jezdziłem w escxorcie a teraz siostra ma w swoim Ka, Barumy mam w Aveo i obie marki są ok do normalnej, spokojnej jazdy) No a szaleństw zwłaszcza w zimie nie polecam. W podobnej cenie są też Kormorany ale nigdy ich nie miałem więc nie mogę nic powiedzieć na ich temat
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-10-07, 11:47
Ja dzisiaj zamontowałem opony Kelly Winter 185/65 za 149zł na allegro kupiłem na nowe felgi. Kelly produkowane są w Polsce i należą do grupy Goodyear tak jak Dębica ale bieżnik jest lepszy ma więcej ostrych klocków.
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-10-11, 11:17
Ja do swojej MCV kupiłem w sobotę Micheliny alpin A4 185/65R15 sztuk 4 za 920 zł. Gdzie .. W internecie http://www.opony24.com.pl/
Tyle tylko że odbór w Radomiu . Jak oni to robią ,że w internecie guma tańsza o 30% nie mam pojecia. Zamawiasz przez internet , płacisz przy odbiorze lub przelewem.
Zresztą jest jeszcze killka sklepów internetowych. Lepiej dołożyć 2 stówki i mieć gumkę z najwyższej półki - opłaca się .
Moje rekomendacje na podstawie własnych doświadczeń
Sava S3 eskimo - b. dobra opona , cicha , trwała , na kopnym sniegu b. dobra . Na deszczu jako tako .
Kormoran Winter - B. dobra na sniegu , poza tym może być , głośna
Dębica Frigo - B. dobra na kopnym śniegu , na deszczu tak sobie , tochę hałasuje.
Alpin Pilot ( dawno temu ) na lodzie , ubitym śniegu i wodzie - b. dobra. Na kopnym śniegu- słabiutko .
Jak trzeba coś budżetowego polecam kormorana - przez internet nie powinno być drogo , myśle że w 500 zł powinno się zamknąć , plus oczywiście montaż
Ostatnio zmieniony przez kubalonek 2010-10-11, 11:29, w całości zmieniany 1 raz
wiem wiem,że spada;/ dziś kliknę - chyba też skorzystam z opony albo oponeo rozmiar identyczny jak letnie , od razu przy zmianie poproszę o zamontowanie chlapaczy ,bo czekają...
Ostatnio zmieniony przez emka 2010-10-11, 12:46, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2010-10-11, 17:28
sam wam polece Goodyear'y Ultra grip 7+ zmienilem wlasnie na takie z debicy frigo po prostu rewelacja kto nie miał ten nie wie co traci, na sniegu super przyczenosc i takze bardzo dobrze sie na nich hamuje, w tamta zime jechalem na nich i była dość długa i wysoka górka i kilkanascie aut nie umiało wyjechać z tymi oponami bez zadnych problemów dało się wyjechac, fakt cena troche nie zacheca do kupna ale cos za cos, bezpieczenstwo swoja droga
ps jak na zimowki cichutkie jak zadne inne
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2010-10-11, 17:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum