Cały tekst byłby OK, gdyby nie część dotycząca silnika i skrzyni biegów. Kultura pracy jednostki benzynowej jest całe lata świetlne za opisywanym 1.5 dCi, który pod tym względem jest lepszy od większość bezpośrednich konkurentów. Chciałem kupić benzynowca bo nie lubię diesli, ale pomimo tego, że nie robię oszałamiających przebiegów wziąłem klekota bo bije tego 1.6 16v na głowę pod każdym względem (poza kosztem zakupu).
Ostatnio zmieniony przez SpikeMike 2010-10-24, 20:37, w całości zmieniany 1 raz
Jednak nie każdym: koszt jakiejś poważniejszej naprawy benzyniaka będzie na pewno sporo niższy. A jakieś ryzyko zawsze istnieje i tylko od osobistych preferencji zależy jego ważność w procesie decyzyjnym.
No i trzeba jednak mieć tę dodatkową kasę na diesla...
Jasne, dlatego nie lubię diesli. Cały czas się boję że nie odpali w zimie :), pod tym względem z benzynowcem spałbym spokojniej. Chodziło mi tylko o to, że kultura pracy 1.5dCi jest wyższa niż benzynowego, w przeciwieństwie do tego co napisał autor artykułu. Jakiś 1.4 TCe 130KM pasowałby do Dustera idealnie.
jezdzilem kazdym dusterem w wersji silnikowej i powiem tak w sumie te 130 konikow bylo by super- ale z drugiej strony po co? to nie jest auto wyscigowe.
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Cały tekst byłby OK, gdyby nie część dotycząca silnika i skrzyni biegów. Kultura pracy jednostki benzynowej jest całe lata świetlne za opisywanym 1.5 dCi, który pod tym względem jest lepszy od większość bezpośrednich konkurentów. Chciałem kupić benzynowca bo nie lubię diesli, ale pomimo tego, że nie robię oszałamiających przebiegów wziąłem klekota bo bije tego 1.6 16v na głowę pod każdym względem (poza kosztem zakupu).
Abstrahując od artykułu - akurat w moim przypadku różnica w cenie pomiędzy 1.6 16v a 1.5 dci była podczas zakupu naprawdę znikoma (jakieś 1000 zł) i z pełną świadomością wybrałem benzynę bo samochód ma służyć do jeżdżenia, a nie chuchania, żeby się wszystko wychłodziło/nasmarowało... Nie chcę tu wszczynać walki diesel-benzyna, ale moja 1.6 16v nie jest w żadnym wypadku lata świetlne za 1.5 dci. Każdy z użytkowników niech wybiera to co mu pasuje i tyle...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum