DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Skoda się obudziła
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.

Wysłany: 2010-10-16, 16:57   

benny86 napisał/a:
Laisar gdyby tak czekać na każde kolejne posunięcie konkurencji to można się bawić w nieskończonoiść

Pewnie, ale akurat marektbg pisał, że niezbyt mu się śpieszy.

No i nie chodziło mi o czekanie w nieskończoność - ale o ile 2 tygodnie to trochę mało, to jednak już po miesiącu (zwłaszcza w obecnej sytuacji) można by mieć spokojne sumienie (;

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-10-16, 17:17   

marektbg napisał/a:
Jako, że Skoda się obudziła - zacząłem liczyć i dziś złożyłem zamówienie na Octavie Tour II ... cena do zapłaty 46500zł.
Uważam, ze to bardzo dobra oferta i cena. Dasz dokładnie tyle ile ja za moje Sandero (wyposażenie tez b. podobne - ale u mnie jest jeszcze alarm). Tylko u mnie jest diesel. Jeżeli chodzi o twój model z silnikiem diesla to cena jest jedank, dalej dość wysoka. Wg. danych z cennika: 50.070,- + 3.600,- (pakiet Optimum) = 53.670,-. jak dla mnie to trochę dużo. No ale autko jest fajne. Gdyby właśnie nie ceny - na pewno jeździłbym Oktawią. Tak mam Sandero i szczerzę zęby z zadowolenia. :mrgreen:

Wyższość Oktawii nad moim Sandero polega też na tym, ze do Oktawii można kupić osłony zimowe na chłodnicę. :-P :lol:

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-10-16, 17:31   

krakry1 napisał/a:
Jeżeli chodzi o twój model z silnikiem diesla to cena jest jedank, dalej dość wysoka

Czyżby skoda w ostatniej chwili zmieniła ofertę, bo w kilku newsch w necie i artykułąch w prasie czytałem że Octavia II tour ma nie być dostępna z dieslem (benzyniaki 1.4 i 1.6)
krakry1 napisał/a:
Tak mam Sandero i szczerzę zęby z zadowolenia.

No i właśnie o to chodzi - niezależnie od marki dokonac takiego wyboru, żeby potem nie żałować kupna tego a nie innego auta ;-)
krakry1 napisał/a:
Wyższość Oktawii nad moim Sandero polega też na tym, ze do Oktawii można kupić osłony zimowe na chłodnicę.

Pytanie czy w octavii benzynowej jest taka przysłona potrzebna, grzeje się pewnie wiele szybciej od każdego diesla ale to natualne z tego co czytam...

marektbg 

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-10-16, 17:38   

krakry1 napisał/a:
ale u mnie jest jeszcze alarm

Alarm dostałem gratis - jak i inne rzeczy (zimówki, czujniki cofania zintegrowane z wyświetlaczem radia i dywaniki). Miałem w sumie oferty od 3 dealerów ale najwięcej dał salon w Mielcu.

W nowym Tourze nie ma silnika diesla - na stronie Skody Polska, nie ma jeszcze Toura II tylko Tour I.
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-10-17, 07:12, w całości zmieniany 2 razy  

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wysłany: 2010-10-16, 18:50   

No to tym bardziej fajny zakupik urzeczywistnisz Marektbg.
benny86 napisał/a:
Pytanie czy w octavii benzynowej jest taka przysłona potrzebna, grzeje się pewnie wiele szybciej od każdego diesla ale to natualne z tego co czytam...
Zgadza się - ale pozwoliłem sobie tu na niewinny żarcik. A swoją drogą na poważnie ze względu na jednak małą popularność naszych Daciek w Polsce - dokupić jakieś dodatkowe wyposażenie tuningowe jest bardzo trudno, w odróżnieniu od bardzo popularnych marek (VW, Skoda, Seat itp.). :cry:

benny86 

Wysłany: 2010-10-16, 19:08   

No niestety, to jest "cena" jeżdżenia mało popularnym samochodem, choć zawsze warto sprawdzić na zagranicznych portalach, jak coś będzie wentualnie jakieś zbiorcze zamówienie czy coś? pokombinować warto, może się coś znajdzie na rynkach gdzie dacia jest bardziej popularna

Alex 

Model: Logan
Silnik: 1.4
Rocznik: 2006
Wysłany: 2010-10-16, 20:21   

benny86 napisał/a:
Czyżby skoda w ostatniej chwili zmieniła ofertę, bo w kilku newsch w necie i artykułąch w prasie czytałem że Octavia II tour ma nie być dostępna z dieslem (benzyniaki 1.4 i 1.6)

W Skodzie Octavii II Tour nie ma silnika diesla w ofercie .

ian 

Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2010-11-04, 13:11   

Przepraszam, kto się obudził? Skoda, czy Volkswagen? Śrubkę przykręcamy za zbytnią samodzielność. Ceny pozostaną na starym poziomie, a samochód oferowany klientowi będzie uboższy... I tak trafi on do salonu Dacii...

Škoda już z gorszym wyposażeniem. Dlaczego tak się stało?

To co zapowiadano wcześniej, stało się faktem. Kierownictwo niemieckiego koncernu Volkswagen podjęło ostatecznie decyzję o odchudzeniu wyposażenia samochodów marki Škoda

W Mlada Boleslav podjęto już pierwsze decyzje. Octavia nie będzie miała już pojemnika chłodzącego na napoje w wersji z półautomatyczną klimatyzacją.Fabii RS nie można już zamówić z reflektorami bi-ksenonowymi, które posiadają modele Ibiza Cupra i Polo GTi. Natomiast luksusowy Superb nie będzie już wyposażany w drogie parasole.To dopiero pierwsze decyzje, ale lista ograniczenia wyposażenia jest znacznie dłuższa i stopniowo będzie wprowadzana do samochodów produkowanych w Czechach. Jak wynika z pierwszej ankiety, która przeprowadzono wśród czeskich dilerów, te zmiany nie powinny mieć wpływu na zmniejszenie sprzedaży samochodów tej marki. Elementy te będzie można nadal zamawiać za dodatkową dopłatą. Zdaniem niektórych, to taka ukryta podwyżka cen całego produktu.

- Nie możemy oferować Fabii z lepszym wyposażeniem niż VW Polo, czy Superba od Passata – powiedział szef VW Martin Winterkorn.

Nie jest tajemnicą, iż w wielu testach Superb otrzymał lepsze oceny od Passata i Audi A6. Nie można wychodzić przed szereg!

Leslaw Sagan, 16.10.2010,

http://www.autoinfo.pl/wi...o-tak-sie-stalo
Ostatnio zmieniony przez ian 2010-11-05, 10:10, w całości zmieniany 1 raz  

MarkD 

Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Rocznik: 2011
Wysłany: 2010-11-04, 13:21   

W przyszłym tygodniu robię tour po salonach i zacznę od skody. Zobaczymy jak to jest z obudzoną Skodą ;-) Postaram się opisać jak wyglądają ceny/negocjacje dla:

Dacia Sandero, Reno Clio/GrandTour, Skoda Fabia/Kombi, Hyundai i20, ix20, i30, Kia Venga.
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2010-11-04, 13:21, w całości zmieniany 1 raz  

marektbg 

Wysłany: 2010-11-04, 13:41   

ian wszystko się zgadza, ale w Czechach jest wielki zgrzyt bo dealerzy wystapili oficjalnie przeciw szefostwu VW - szykuje się grubsza afera o czym można poczytać na forach Skody. To, że VW nie umiał zapanować nad sukcesem Skody, czy nie wie co zrobić z kulejącym Seatem to inna sprawa. Teraz VW chce kupić Alfę Romeo i pewnie do tego dojdzie.

MarkD sukcesów życzę, ale lepiej zaczekaj aż wszędzie zacznie się wyprzedaż rocznika z Renault i Kia. W Skodzie i Hyundaiu już się zaczeło.

MarkD 

Wysłany: 2010-11-04, 13:50   

marektbg napisał/a:
MarkD sukcesów życzę, ale lepiej zaczekaj aż wszędzie zacznie się wyprzedaż rocznika z Renault i Kia. W Skodzie i Hyundaiu już się zaczeło.

Kupował będę w lutym, marcu. Na razie jadę z żoną, żeby doradziła kolor itp. ;-)
No i czas zapisać się na jazdy testowe.
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2010-11-04, 13:50, w całości zmieniany 1 raz  

marektbg 

Wysłany: 2010-11-04, 14:09   

ian napisał/a:
Octavia nie będzie miała już pojemnika chłodzącego na napoje w wersji z półautomatyczną klimatyzacją.

Dziwne bo to jest dostępne w nowym Tourze - nazywa się konsola Jumbo Box z podłokietnikiem i dwoma schowkami - kosztuje 800zł - ja udarłem na 500zł i chyba nie jest to aż taki luksus - a w końcu Tour to w porównaniu do wypasionej Octavii za około 100tys. i więcej to bida z nędzą...

ian 

Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2010-11-05, 10:24   

Cytat:
VW nie umiał zapanować nad sukcesem Skody

Cenniki i wyposażenie generalnie są narzucane przez centralę, jednak dealerzy mają chyba jakąś swobodę w montażu dodatkowego wyposażenia (np. alufelgi, reflektory przeciwmgielne) i określaniu ich ceny? Może coś uratują... Darmowe parasolki z zapasów :-D ?

Czy Czechów stać teraz na ewentualne zerwanie z Volkswagenem? Przeszkodą będzie transfer technologii (ale słyszałem, ze wiele rozwiązań technicznych podpowiedzieli VW właśnie inżynierowie Skody), czy całkowite uzależnienie finansowe koncernu?

Czesi za szybko chcą jednocześnie wprowadzać wiele oryginalnych modeli (Roomster, Yeti, nowy Superb, niedługo małe auto miejskie). Zaczynali od jednej przerażająco nieudanej Favoritki. Tymczasem VW to pełen konserwatyzm: od wielu lat nic tylko Polo, Golf, Bora/Jetta-passatopodobne wyroby, Passat. Z nowych modeli: udany Touran.
Ostatnio zmieniony przez ian 2010-11-05, 10:25, w całości zmieniany 1 raz  

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-11-05, 15:25   

ian napisał/a:
Czy Czechów stać teraz na ewentualne zerwanie z Volkswagenem? Przeszkodą będzie transfer technologii (ale słyszałem, ze wiele rozwiązań technicznych podpowiedzieli VW właśnie inżynierowie Skody), czy całkowite uzależnienie finansowe koncernu?

Jestem pewien, że w czasach globalizacji alians Skody z VW oznacza jedno: uzależnienie w takim stopniu, że dziś jeden gruby Niemiec podejmuje decyzję - i jutro na terenie fabryki w Mlada Boleslav sadzą ziemniaki albo sieją kukurydzę. Niemcy nie pozwolą się wybić swojej Skodzie na czoło ze względu na własny niemiecki rynek: jeśli dla przeciętnego Niemca czeskie auto będzie oznaczać taki sam lub wyźszy poziom jak VW, to konserwatywni klienci mogą odejść od rodzimej marki VW i wybrać Skodę (to finansowo dla VW wsio ryba :mrgreen: ), ale mogą też wybrać np. Alfa Romeo od Mussoliniego (oj, to zaboli grubego Niemca z VW) :evil: albo, nie daj Boże, jakiegoś Francuza (wiadomo, nacja lubująca się w luksusie), np. Renault Dustera... :mrgreen:

eplus 

Silnik: 1,6
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-11-05, 15:37   

Co do tanich części zamiennych w Skodzie to generalnie potwierdzam, oprócz tłumików, w których stosunek cena/jakość wyraża się liczbą ujemną, i to bynajmniej nie w liczniku tego wyrażenia znajduje się minus. Odkąd serwisy stosują markowe podróby trudno powiedzieć, jakie części należałoby porównywać dla różnych marek. Natomiast miałem sytuację, że element zawieszenia padł po pół roku i serwis nie czuł się odpowiedzialny, bo poprzednio użyli podróbę - na fakturze piszą "udziela się 24 m-ce gwarancji na oryginalne części i robotę". No cóż, schytrzyłem się na tanie zamienniki, więc przy tej drugiej naprawie zapytałem, czy ściągną dla mnie oryginały, które wystarczyły na dłużej (ok. 10x dłużej). A gość na to "Co pan, nie sprowadzimy, to jest to samo, tylko w innym pudełku i 2x droższe!" I bądź tu mądry...
Ostatnio zmieniony przez eplus 2010-11-05, 15:38, w całości zmieniany 1 raz  

marektbg 

Wysłany: 2010-11-08, 13:10   

Na początku 2012 roku wchodzi nowy model Skody Felicia - ma być odrobinkę mniejsza od Octavii a większa od Fabii, ale za to sporo tańsza od tej pierwszej tańsza. Dacia musi się śpieszyć z Loganem II.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.

Wysłany: 2010-11-08, 13:30   

Na razie to oba modele są na dokładnie takim samym etapie - mniemanologii... <;

tolkiszon82 

Silnik: 1,6 16V
Rocznik: "--"
Wysłany: 2010-11-08, 13:39   

marektbg,

przy okazji twego postu poklikalem w sieci by zobaczyc jak ta nowa FELKA ma wygladac i natrafiłem na

http://www.google.pl/imag...ved=0CCQQsAQwAA

i powiem ze calkiem mi sie nawet spodobalo bardziej od wszystkich innych nowych Skodzianek

marektbg 

Wysłany: 2010-11-08, 13:56   

Premiera Skody odbędzie się na jesieni 2011, od początku 2012 wchodzi do sprzedaży. Cena podstawowa ma wynosić około 45tys. - czyli raczej szału cenowego nie będzie. W sieci jest sporo informacji o nowym modelu.

MarkD 

Wysłany: 2010-11-08, 15:08   

Dzisiaj odwiedziłem salon Skody. Dowiedziałem się, że Skoda sprzedaje się na pniu i najlepiej jakbym od razu zamówił. Niestety w Fabii jest mało miejsca z tyłu, generalnie samochód sprawa wrażenie mniejszego niż jest w rzeczywistości. Ale na jazdę próbną się umówię, żeby zobaczyć jak jedzie 1.2 TSI.
Cena Fabii z tym silnikiem to 44 000 zł, jest do tego rabat 3 000 zł ale ... pakiet z klimą kosztuje 2800zł :lol:
Dla porównania KIA Venga to kiler w swoje klasie. Dużo miejsca, duży bagażnik silnik ok - tylko cena lekko za wysoka.

benny86 

Wysłany: 2010-11-08, 16:06   

MarkD ale mówisz o 1.2 TSI 85 czy 105 koni? Cena - po odjęciu rabatu, lecz doliczeniu pakietu z klimą to 41,2tys. zł? Oprócz klimy co jeszcze dostaje się za te 2800zł?

MarkD 

Wysłany: 2010-11-08, 16:22   

85 koni. Cena po odjęciu rabatu 41000 do tego pakiet (klima, alusy, zdalne sterowanie centralnego zamka (pilot?) i przednie reflektory projekcyjne - cokolwiek to znaczy) i wychodzi cena 43800. Ale to się robi blisko Hyundja i30 ...

Żeby nie być gołosłownym ;-) http://otomoto.pl/hyundai...-C15399713.html
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2010-11-08, 16:28, w całości zmieniany 1 raz  

marektbg 

Wysłany: 2010-11-08, 16:39   

Ja bym wziął Toura II :-) tylko trzeba by było poszukać auta z tym silnikiem, żeby się przekonać do niego (mi się udało bardzo szybko). i30 też fajny - Octavia i Hyundai to kompakty więc klasa wyżej niż Fabia.

benny86 

Wysłany: 2010-11-08, 16:46   

Jeśli bierzesz pod uwagę i30 porównaj go z kią ceed - identyczne autka, ale czasami kia daje lepsze wyposażenie. Tutaj nie ma reguły, trzeba na dany moment szukać w salonach konkretnych ofert. Dla mnie osobiście faworytem byłaby Kia Venga, ale każdy ma tam jakieś swoje osobiste preferencje.
Tak czy siak życzę udanego zakupu:)

MarkD 

Wysłany: 2010-11-08, 16:48   

Tour 2, wiesz co nawet się przejadę Octavią 2 z silnikiem 1.4 ale przy tej masie samochodu ... A widzę, że na forum Hyundaja też ludki szukają samochodu i nawet jest o salonach Dacii :lol:
http://forum.hyundaifankl...t=5504&start=30

W sumie to najprzyjemniejsze jest wybieranie samochodu ;-)

Odpowiedz do tematu