DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Fajna fota
Autor Wiadomość
Seal 

Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
  Wysłany: 2010-11-09, 21:56   Fajna fota

Dziś rano dostałem list polecony od Straży Gminnej a tam "fajowa fota mojego autka z wakacji " :mrgreen:
Zdjęcie samochodu zrobił mi fotoradar z tyłu bez twarzy prowadzącego więc pytam się kolegów czy można się jakoś wykręcić?
A jeżeli nie to proponują mi 200 zł i cztery punkty lub wskazanie innej osoby która prowadziła to auto albo jak się nie wywiąże jako właściciel auta ze wskazanie danej osoby która prowadziła w tym czasie auto to mandat karny 200 zł tylko cholera tam nic nie napisali o punktach?
Tak na chłopski rozum to mi chyba najlepiej jest wybrać trzecią opcję bez "wskazania" i zapłacić 200 zł mandatu bez punktów.
Dobrze rozumuję Panowie?
Ostatnio zmieniony przez Seal 2010-11-09, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-11-09, 21:59   

Dokładnie tak, musisz pokombinować że pożyczasz auto rodzinie, znajomym itp nie pamiętasz kto je miał feralnego dnia a nie chcesz bezpodstawnie nikogo obwiniać, że w ogóle to nie pamiętasz tego dnia itp itd... Na wszelkie ewentualne pytania zadawane przez mundurowych odpowiadasz na przemian "nie wiem" lub "nie pamiętam" i płacisz tylko za niewskazanie sprawcy wykroczenia

Beckie 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2010-11-09, 22:03   

A to będzie jakieś przesłuchanie?
Jeśli w ciągu 7 dni nie odeślesz papierów skierują sprawę do sądu i nałożą grzywnę 500 zł.
Przeczytaj dokładnie pouczenie.

lukkas 

Model: Sandero
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-11-09, 22:06   

skontakuj sie ze straza tak jak wyzej powiedz czy napisz ze to nie ty i nie wiesz kto ale mandat zaplacisz, w takim wypadku zaplacisz te 200 i nie dostaniesz punktow ;)
wiem z obdukcji ;)

Seal 

Wysłany: 2010-11-09, 22:15   

Beckie napisał/a:
A to będzie jakieś przesłuchanie?

Nie mam takie pisemko i siedem dni na wypełnienie a tam trzy możliwości oświadczeń:
1.Biorę na siebie winę i dostaję mandat plus punkty.
2.Wskazuje kto wtedy jechał i on dostaje mandat plus punkty.
3.Nie wskazuję kto prowadził i sam obrywam ale bez punktów bo tam o nich nic nie jest napisane jak dobrze zrozumiałem.
Ostatnio zmieniony przez Seal 2010-11-09, 22:18, w całości zmieniany 1 raz  

WhiteDragon 

Silnik: 1.5 dci 85 kM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-11-09, 22:57   

No niestety, mnie dwa razy namierzyły straże gminne (raz koło Gliwic, raz koło Malborka) wraz z moim zakazanym ryjem, wiec dylematów nie miałem, grzecznie wypałniłem oświadczenia, a potem zapłaciłem. I 10 punktów jest :evil: , ale już niedługo przykrócą dzielnych samorządowców :-P

Seal 

Wysłany: 2010-11-09, 23:12   

WhiteDragon napisał/a:
ale już niedługo przykrócą dzielnych samorządowców :-P

Taak już nie mogę doczekać się podpisu Prezydenta. Skończy się wyciąganie kasy przy 40 km/h :lol:

laisar 
Moderator

Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-11-09, 23:48   

Seal napisał/a:
czy można się jakoś wykręcić?

Ale... właściwie czemu? Nie przekroczyłeś czy co?

Seal 

Wysłany: 2010-11-10, 00:08   

Laisar bo to jest wyciąganie forsy a nie poprawa bezpieczeństwa.
A tak a przy okazji to sobie jutro sprawdź skrzynkę bo ty też możesz dostać podobną fotkę z wakacji :-P

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-11-10, 01:23   

Prawu czasem się zdarza być głupim - ale walczy się nim obywatelskim nieposłuszeństwem, a nie krętactwem...

I owszem, ja też nie lubię płacić - ale gdybym dostał taką pocztówkę za faktyczne złamanie prawa, to trudno: przyjmę to mężnie, na klatę d(;

ZeneC 

Marka: Renault
Model: Twingo I
Rocznik: 1997
Wysłany: 2010-11-10, 05:24   

laisar napisał/a:
Prawu czasem się zdarza być głupim - ale walczy się nim obywatelskim nieposłuszeństwem, a nie krętactwem...

No to ja zapytam, jak konkretnie? Bo dla mnie buspasy są głupotą. Wykazałem obywatelskie nieposłuszeństwo, straż miejska zrobiła zdjęcie. Stówa mandatu i 1 punkt karny.

Jako właściciele prywatnych samochodów płacimy podatek drogowy, tyle że jest on wkalkulowany w cenę paliwa. Dlaczego nie jesteśmy traktowani na równi z właścicielem autobusów miejskich? Co z równością obywateli wobec prawa? Co gorsza, nierównośC ta tym większa, że komunikacja miejska jest dotowana z naszych podatków.

Ja bym raczej powiedział, że głupota to stan umysłu niektórych autorów prawa...

Ostatnio zmieniony przez ZeneC 2010-11-10, 05:34, w całości zmieniany 2 razy  

marektbg 

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Wysłany: 2010-11-10, 07:29   

Seal proponuje przyjąć mandat bo jesli samochód jest twoja wlasnoscia i to ty dokonałeś wykroczenia to i tak w koncu zaplacisz, a niektore tutaj przedstawione pomysly sa co najmniej kuriozalne - od każdego wymagamy uczciwości ale sami kombinujemy ile wlezie bo nam wolno.
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-11-10, 07:45, w całości zmieniany 2 razy  

Ammianus 

Silnik: 1,5 dCi
Wysłany: 2010-11-10, 08:42   

dura lex, sed lex - jak mawiali Rzymianie.
Przykładów martwych przepisów i głupich praw jest na pęczki.
Ale ty masz fotke i problem. Najlepiej jest podreptać do SG, pouśmiechać się i potargować. Cwaniaków mundurowi wyczuwają z kilometra

benny86 

Wysłany: 2010-11-10, 11:27   

ZeneC napisał/a:
Jako właściciele prywatnych samochodów płacimy podatek drogowy, tyle że jest on wkalkulowany w cenę paliwa. Dlaczego nie jesteśmy traktowani na równi z właścicielem autobusów miejskich? Co z równością obywateli wobec prawa? Co gorsza, nierównośC ta tym większa, że komunikacja miejska jest dotowana z naszych podatków

1)Każdy podmiot posiadający zarejestrowany autobus jest zobowiązany do płacenia podatku od środków transportowych - w przypadku autobusu około 1600zł rocznie, płacone w kwartalnych ratach. Ponadto płacą wszelkie daniny publiczny (podatki, akcyzy, opłaty paliwowe) zawarte w cenie paliwa - jak my wszyscy
2)Bus-pasy to po prostu tendencja na całym świecie, aby na terenie miasta korzystać z komunikacji publicznej (korki, emisje spalin itp) Niestety w polskim wydaniu to porażka
(stan taboru, brak parkingów na obrzeżach miast, ceny biletów niewspółmierne do jakości usług komunikacyjnych itp itd...długo można by wymieniać niestety)
3)Owszem, komunikacja miejska jest notowana z naszych podatków, ponieważ gminy na podstawie ustawy o samorządzie gminnym i innych aktów są zobowiązane do zapewnienia komunikacji na terenie swojej gminy. W tym celu często tworzone są związki między gminami (międzygminne związki komunikacyjne) które obsługują obszar kilku/kilkunastu gmin. Przy wszystkich zaletach samochodu niezaprzeczalne jest to, że nie wszyscy mogą z niego korzystać (niepełnoletni uczniowie dojeżdżający do szkół, osoby w podeszłym wieku które nie chcą/nie mogą korzystać z samochodu itp itd)

Resident 

Marka: KIA
Model: cee'd_SW
Silnik: 1.6 DOHC CVVT 126KM
Wysłany: 2010-11-10, 12:19   

benny86 napisał/a:
Przy wszystkich zaletach samochodu niezaprzeczalne jest to, że nie wszyscy mogą z niego korzystać (niepełnoletni uczniowie dojeżdżający do szkół, osoby w podeszłym wieku które nie chcą/nie mogą korzystać z samochodu itp itd)

Ja nie korzystam z samochodu, tylko dojeżdżam do pracy trolejbusem. Mam tylko ~3km więc kupowanie drugiego auta żebym mógł dupę przewieźć ten kawałek, to niepotrzebny wydatek. Szczególnie, że auto to nie tylko paliwo ale i ubezpieczenie, przeglądy, naprawy, i inne wydatki eksploatacyjne. Jedna skarbonka wystarczy ;)

stempik 

Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1,4mpi
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-11-10, 12:34   

Ammianus napisał/a:
dura lex, sed lex

z wyłączeniem nas oczywiście...

------------------------------------------
Płacic i nie marudzić proszę.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-11-10, 12:58   

ZeneC napisał/a:
jak konkretnie?

No właśnie tak: "wykazałem obywatelskie nieposłuszeństwo" = "jazda buspasem", nie? <:

Cytat:
Dlaczego nie jesteśmy traktowani na równi z właścicielem autobusów miejskich?

Ależ właśnie dopiero dzięki buspasom jesteśmy równo traktowani! (:

Stronę finansową wyjaśnił już pięknie benny86, zajmijmy się więc resztą:

Twoje auto, ZeneCu, zajmuje (w korku, czyli najmniej ile może - im szybciej jedziesz, tym więcej miejsca potrzeba) jakieś 6 m długości jezdni, tak? Na jedną osobę.

Pasażerów w autobusie jedzie natomiast 150 (oficjalnie max 200, ale w ścisku to pewnie i z 10% więcej) - i każdemu z nich przysługuje oczywiście też, równościowo, 6 m, nieprawdaż? Zatem np stojącemu na przystanku pojazdowi komunikacji miejskiej przysługuje jakieś 900 m (18 m długości samego busa można przy tej wielkości właściwie zaniedbać) - a tak się składa, że przystanki są raczej w mniejszych odległościach od siebie...

Azaliż teraz wiadomo, skąd się biorą buspasy i dlaczego zaprawdę są dobre i sprawiedliwe? (:

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2010-11-10, 14:21   

Autobusy rozumiem ale dlaczego maja byc uprzywilejowane taxi ? To jest podobna sytuacja jak jedziesz swoim samochodem. Rzadko taxi przewozi 4 osoby + kierowca. Uwazam, ze jak jedzie kierowca + min dwie osoby lub kierowca + niepelnoletnie powinno byc to traktowane jak transport publiczny. Byc moze skloniloby to ludzi do akcji podrzucania sasiadow do pracy po drodze. Zawsze milej w 5 osob w aucie niz w 150 w zapchanym smierdzacym zasyfionym autobusie. Dlatego wole stac w korku i swoim czystym aucie z zona i dzieckiem niz cala famila tkwic w komunikacji publicznej. W Warszawie w wielu przypadkach mimo uprzywilejowanych bus pasow samochod wygrywa w katagorii czas i komfort podrozy. Minusem sa platne miejsca do parkowania, w zasadzie ich brak w centrum ;-( Jednak wierze, ze ZTM Warszawa kiedys wymieni tabor na lepszy, ladniejszy, estetyczniejszy i bedzie go wiecej. Wybudowane zostana obwodnice miejskie, dodatkowe torowiska dla tramwajow nie kolidujace z ruchem samochodow ( jak np. Pestka w Poznaniu ) Wtedy powaznie pomysle nad zmiana przewoznika swoich 4 liter.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2010-11-10, 14:29, w całości zmieniany 2 razy  

qubacen 

Wersja: Stepway
Wysłany: 2010-11-10, 17:59   

Że tak spytam na szybko: teraz dostaliście pozdrowienia z wakacji? Kiedy to było lipiec, sierpień, wrzesień? Ile oni mają czasu na przesłanie tego dziadostwa?

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2010-11-10, 18:18   

Ja za Tucholą przekroczyłem o 24 km/h dopuszczalną 50km/h w dniu 07.08.10. Fotkę przysłali mi 06.09.10. Kara to 200zł i 4 punkty karne. Mogłem skorzystać z opcji 300zł bez punktów bo dokładnie nie widać twarzy. Wysłałem oświadczenie wraz z prośbą o złagodzenie kary i dn 01.10.2010 przysłali mi mandat 100zł i 4 punkty karne. Wkurzające jest w tym kraju to, że jeśli straż bądź policja nie zdąży przysłać mandatu w ciągu miesiąca sprawa automatycznie kierowana jest do sądu grodzkiego. PARANOJA! :evil:

mollu 

Wysłany: 2010-11-10, 20:02   

ja dostałem też fotke ostatnio
na 60 km miałem 85km/h

dostałem wezwanie wraz z kwotą 200 zł
dzisiaj udałem się osobiście na straż miejską i obniżyli mi do 100 zł
nawet nie musiałem prosić - za samo przyjście dają bonusa ;) hehe
polecam zjawianie się osobiste pomaga :)

benny86 

Wysłany: 2010-11-10, 20:35   

Mnie zatrzymali ostatnio na radar na 70tce 91km/h ale odpuścili - koleś wypytywał mnie o auto bo chce sobie takie same kupić a co do wykroczenia stwierdził że "instytucja pouczenia dla młodego człowieka i sprawnego samochodu będzie taka w sam raz"

Beckie 

Wysłany: 2010-11-10, 20:41   

Ja bym wolał zgarnąć podwójną liczbę punktów karnych zamiast mandatu.

Seal 

Wysłany: 2010-11-10, 20:53   

qubacen napisał/a:
Że tak spytam na szybko: teraz dostaliście pozdrowienia z wakacji? Kiedy to było lipiec, sierpień, wrzesień? Ile oni mają czasu na przesłanie tego dziadostwa?

Pozdrowienie dostałem z końcówki lipca :lol:
mollu napisał/a:
dostałem wezwanie wraz z kwotą 200 zł
dzisiaj udałem się osobiście na straż miejską i obniżyli mi do 100 zł
nawet nie musiałem prosić - za samo przyjście dają bonusa ;) hehe
polecam zjawianie się osobiste pomaga :)

Pod warunkiem, że nie masz 500 km w jedną stronę czyli w moim przypadku do Ustki bo ten rabat to na paliwo pójdzie :mrgreen:

Beckie 

Wysłany: 2010-11-11, 17:48   

To prawie tak jakbyś miał wycieczkę do Ustki za free.

Odpowiedz do tematu