Mam takie pytanie: czy uważacie że skrzynia biegów jest głośna? Bo w moim 1.4 jest bardzo głośna może nie mam porównania ale ten charakterystyczny świst jest bardzo denerwujący. Na jedynce jest bardzo słyszalny sam nie wiem czy tylko mój model tak ma jest co prawdę nowy ale w innych samochodach nie słyszałem tak głośnej skrzyni. Same biegi wchodzą bardzo dobrze i nie mogę nic złego powiedzieć ale czy to musi tak gwizdać?
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2021-01-08, 22:12 ] Niniejszy temat dotyczy tylko tytułowych typów hałasu - gwizdów, szumów, buczeniach i wycia.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-21, 22:06
Pewien jestes ze to glosnosc ze skrzyni ? Jak jechalem stepwayem 1.6 MPI bylo tez glosniej niz w DCI ale to wina braku wygluszenia komory silnika w benzynowkce. Sprobuj przygazowac i wcisnac sprzeglo, czy jak ponownie odpuscisz dzwiek sie nasila mocno ? Ja stawiam na to slabe wygluszenie a nie na skrzynie.
Tak to na pewno skrzynia
1- wiem jak wyje skrzynia
2- przestaje wyć jak wcisnę sprzęgło
3- Może to słabe wygłuszenie i dlatego słychać skrzynie
4- wycie jest denerwujące ale zapewne mieści się w tzw. normach fabrycznych
5- Biegi wchodzą płynnie ale będę musiał zmienić technikę jazdy bo zdarza mi się wrzucić 1 bieg jeszcze podczas jazdy co kończy się nie tylko wyciem ale i znacznym zużyciem synchronizatorów
6- Wycie skrzyni wynika przeważnie z nie dokładnej obróbki kół zębatych i pewnie oszczędzają na tym
7- niektóre samochody tak mają Tata miał punto 2 i też skrzynia była głośna
8- Chciałem się dowiedzieć czy inni użytkownicy także uważają że skrzynia jest dość głośna
9- jeździłem wersją 1.6 ale zapewne nie zwruciłem na to uwagi gdyż ka wspomniałem nie jest to wada poważna tylko psująca trochę radość z prowadzenia bądź co będź świetnego auta.
Zostawię jak jest ma gwarancję, Jak wspomniałem to moje subiektywne odczucie i da się z tym jeździć. Poczekam jak samochód się dotrze i kupię sobie radi z głośnikami to zapewne nie bedzie to tak denerwujące :)
Witam.Od jakiegoś czasu słychać szumienie i rzegotanie po dodaniu gazu na postoju,po wciśnięci sprzęgła wszystkie odgłosy zanikają.Jak jadę skrzynia głośniejsza niż silnik.I pytanie czy to możliwe żeby przy przebiegu 7,5 tyś km skrzynia się kończyła no chyba że w fabryce zapomnieli nalać oleju Miał ktoś takie problemy?
Pewne niewielkie odgłosy terkotania to podobno normalka w tych skrzyniach, dość powszechnie zgłaszana przez użytkowników, ale to:
pol34 napisał/a:
Jak jadę skrzynia głośniejsza niż silnik
zdecydowanie kwalifikuję się na wyjaśnienie przez ASO - i nie ma na co czekać.
dysco [Usunięty]
Wysłany: 2011-11-25, 00:39
Mam podobny problem, ASO twierdzi że ten typ tak ma, a słabo wyciszona komora silnika daje przeniesienie odgłosów nawet do kabiny pasażerskiej. Dosyć często występuje w silniku 1,6. Rzeczywiście wielu forumowiczów ma ten problem, ale co ciekawe dodam Renaulty z tym silnikiem miały podobny problem tyle ze tam to troche ciszej grało :)
Wczoraj odbyłem wizytę w serwisie u Pietrzaka i o dziwo nie starali się spławić klienta ,po przejechaniu paru kilometrów mechanik stwierdził: po pierwsze że te skrzynie są dość głośne i na to nic nie poradzą i w tych modelach brak wygłuszenia grodzi silnika i maski co też powoduje nadmierną głośność,ale potwierdził moje podejrzenia i wychodzi że coś jest z prawdopodobnie z synchronizatorem biegu drugiego i coś jeszcze "churgota".Mam ustalić mi dogodny termin i zostawić auto w serwisie bo to może trochę potrwać i na takie "poważne" naprawy to muszą mieć zgodę z góry czy coś w tym rodzaju.Ogólnie załamka Jaki będzie finał tej naprawy na pewno opiszę.Jeszcze dodam że mój przypadek nie jest odosobniony i były już takie zgłoszenia do serwisu tak mnie poinformowano co i tak mnie nie pocieszyło.
Ostatnio zmieniony przez pol34 2011-11-30, 08:52, w całości zmieniany 1 raz
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2011-11-30, 20:18
Coś mi się zdaje, że głosne skrzynie to bolączka wszystkich budżetowych aut. Miałem kilka duzych fiatów /ale czas leci/ malucha , zastawę, uniaka a teraz thalię. Wszystkie miały i mają niezbyt ciche skrzynie. Wyjątkiem był maluch, skrzyni nie było słychać, bo wszystko zagłuszał silnik pozdr
no tak ale ja nie mam problemu z tym ze w kabinie slychac prace silnika czy odgłosy zmieniania biegów.
Problem mam z tym że od kilkuset kilometrów coraz głośniej slychac terkotanie dochodzące z kierunku prawo-przód-dól . Terkotanie słychać przy obrotach 1400-2000/min , na wszystkich biegach , zarówno przy przyspieszaniu jak i hamowaniu silnikiem. Terkotania nie słychać na wolnych obrotach i po wysprzęgleniu. We wtorek jadę do ASO...
Ja już po wizycie w ASO - naprawa skrzyni biegów, wymiana pompy wody wraz z rozrządem trwała .... 2 min :) mechanik zajrzał pod maskę i od razu zauważył wypięte przewód odpowietrzający przewód paliwowy który uderzał o metalowe części silnika i stąd ten odgłos terkotania. - szacun
Stwierdził też że użytkuje Logana 1,5dCi i na razie ma na liczniku 160tyś km i żadnych problemów nie ma.
teraz to łatwo powiedzieć. ale jak wcześniej czytałem co niektóre posty to nie było mi zbyt raźno. ten mechanik który naprawił usterkę mówił że też od czasu do czasu zagląda na to forum i jak czyta niektóre wpisy to mu się flaki przewracają...
no ale dla mnie to jedyne źródło szybkiej wiedzy o dacii. zresztą stukające drzwi naprawiłem dzięki poradom forumowiczów:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum