Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-10-19, 10:47
Co cztery lata? Trochę się popytałem i wszyscy mechanicy są zgodni, że wymianę paska rozrządu należy uzależniać tylko i wyłącznie od przebiegu i stanu paska. Obecnie powinien on być wymieniany zawsze po przejechaniu 70-80 tysięcy km praktycznie niezależnie od zaleceń producenta. Co ciekawe większość zaleca taką wymianę tylko w ASO, nie w prywatnych warsztatach.
To pasek rozrządu powinien być także wymieniany w samochodach, które przejechały np. około 20-30 tysięcy km w ciągu czterech lat? Przecież jest on wtedy w doskonałym stanie.
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Każdy element/płyn eksploatacyjny ma swoja trwałosć w przebiegu i czasie i nie inaczej jest z rozrządem. Zachęcam zrobić go z pompą wody i wymianą płynu w chłodnicy.
Co cztery lata? Trochę się popytałem i wszyscy mechanicy są zgodni, że wymianę paska rozrządu należy uzależniać tylko i wyłącznie od przebiegu i stanu paska. Obecnie powinien on być wymieniany zawsze po przejechaniu 70-80 tysięcy km praktycznie niezależnie od zaleceń producenta. Co ciekawe większość zaleca taką wymianę tylko w ASO, nie w prywatnych warsztatach.
To pasek rozrządu powinien być także wymieniany w samochodach, które przejechały np. około 20-30 tysięcy km w ciągu czterech lat? Przecież jest on wtedy w doskonałym stanie.
PO czterech latach pasek nie moze byc w doskonałym stanie ponieważ guma grębieje i traci swoja wytrzymałość. Pomimo małego przebiegu pasek należy wymienić. to tak jak z oponami , już piecioletnie mało używane lub w ogóle mają gruby bieżnik , ale guma jest spękana i słaba po prostu utlenia się i może byc buuum. Prościej już chyba nie da sie tego wytłumaczyć.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-11-08, 18:42
DUCATI napisał/a:
Ta... tylko na ile jest to trwalosc faktyczna, na ile "marketingowa"... A jakie koszty... ?
Ja wymieniałem w Lagunie po 90000 , następny po pięciu latach od poprzedniej wymiany - miała wtedy 170000, kolega w innej Lagunie przetrzymał i pękł przy 125000, koszt naprawy 4500pln. 900000 lub 5 lat to dobry interwał wymian, powyżej - już ryzykujesz.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-08, 21:55
Jakie są konsekwencje zerwania paska/łańcucha w turbo-dieslu - wiem.
A jak to wygląda w silnikach benzynowych montowanych w Dacii (MPI i 16v)? One też są kolizyjne? Czy tak jak dawniej - pasek się urywa, silnik staje, ściągamy pończochę z towarzyszącej nam damy, zakładamy i jedziemy dalej? :)
Witam zamierzam wymienić rozrząd w Loganie 1,6
Znalazłem na allegro w cenie 200zł i teraz moje pytanie czy te klamoty będą się nadawały i czy są wytrzymałe wytrzymałe
Niedawno kupiłem Dacię Logan SD/2005 1,4l. 75km
no i muszę wymienić rozrząd. Gdy dzwoniłem do mechaników ceny wymiany
robocizna + części to koszt 750-900 zł.
W internecie znalazłem zestaw kompletny za 260 zł
zestaw rozrządu składa się z:
1. paska rozrządu Contitech - CT988
ilość zębów 96
szerokość: 17 mm
2. rolki napinającej Ruville: 55622
3. pompy wody Dolz: R135
do wersji:
1.4 55kw (75km); dla kodu silnika K7J
1.6 64kw (87km); dla kodu silnika K7M
I pytanie brzmi czy opłaca się zakupić ten zestaw i zapłacić tylko za robociznę 250-300 zł
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-01-26, 20:07
W przypadku rozrządu, lepiej zamówić kompletną usługę wraz z częściami, bowiem gdy coś się sypnie po wymianie to mechanik nie zwali na wadliwe, zakupione przez klienta podzespoły i w całości odpowiada za naprawę. Nie oszczędzaj tutaj bo akurat na rozrządzie się nie opłaca, konsekwencje finansowe zerwania paska idą już w tysiące:)
Jeżeli masz kogoś kto ci zrobi za 300zł to idź do sklepu i spytaj jaki jest koszt części, bo może się okazać, że przesyłka z allegro pokryje różnicę allegro.
Ja stwierdziłem, że mnie się nie opłaca kupować na allegro, a w razie czego wymiana części bez problemu w sklepie, jakby się coś nie zgadzało.
Chyba zdecyduję się na pełną wymianę w warsztacie jak napisał tomala72 to zbyt poważna część aby ryzykować.
Może obejdzie się bez wymiany pompy wody, a wtedy koszt spadł by troszkę.
Loganik ma 8 lat ale tylko 79 tyś km przejechane więc może się uda bez wymiany pompy wody.
Nie ma sensu bez pompy wody. Co jesli zacznie być nieszczelna za 20tys km, a żywotnośc pompy jest przewidywana mniej więcej na 100tys. Będziesz znów cały rozrząd rozbierał i jeszcze raz za to wszystko płacił? Uważam, że to nieprzemyślana oszczędność.
Ostatnio zmieniony przez Boogie 2013-01-27, 23:16, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum