DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Duster - ESP tylko z radiem?
Autor Wiadomość
RnR 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5 dCi 110
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-10-19, 22:05   Duster - ESP tylko z radiem?

To moj pierwszy post tutaj wiec przy okazji witam wszystkich :)

Od samego poczatku przygladalem sie z duzym zaciekawieniem Dusterkowi gdyz auto pasuje dosc dobrze do mojego "profilu" - ostatnio zaczynam coraz konkretniej przymierzac sie do zakupow - dzisiaj jechalem tez interesujaca mnie wersja Dustera - 4x4 110 dCI - w trakcie rozmowy ze sprzedajacym okazalo sie, ze podobno mimo, ze na stronie tak mozna to w rzeczywistosci nie da sie zamowic auta do produkcji z ESP ale bez (paskudnego :) ) radia fabrycznego - czy to jest w 100% potwierdzona informacja? Moze komus udalo sie zamowic ESP bez radia?

Ogolnie troche trudno mi zrozumiec dlaczego az tak ostro trzeba doplacic za ESP (10k za silnik, 1.2 za samo ESP + 1.5 za radio itp) - myslicie, ze jest szansa, ze zmieni sie to z nowym rokiem jakos? Moze ktos gdzies cos znalazl o dostepnosci ESP w wersji benzynowej?

Na koniec jeszcze jedna sprawa - czesc salonow ma miejsca produkcyjne zarezerwowane wczesniejsze (styczen) i odbieramy autko z 2010 lub mozna poczekac ciut dluzej i odebrac autko 2011 - czy wiadomo cos o jakichkolwiek roznicach ktore mialy by sie pojawic z nowym rokiem poza sama data produkcji?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-20, 02:56, w całości zmieniany 1 raz  

husky 

Marka: Toyota
Model: Hiace
Silnik: 2,5 D4D
Rocznik: 2008
Wysłany: 2010-10-20, 00:32   Re: Duster - zamowienie - ESP itp

RnR napisał/a:
To moj pierwszy post tutaj wiec przy okazji witam wszystkich :)

Od samego poczatku przygladalem sie z duzym zaciekawieniem Dusterkowi gdyz auto pasuje dosc dobrze do mojego "profilu" - ostatnio zaczynam coraz konkretniej przymierzac sie do zakupow - dzisiaj jechalem tez interesujaca mnie wersja Dustera - 4x4 110 dCI - w trakcie rozmowy ze sprzedajacym okazalo sie, ze podobno mimo, ze na stronie tak mozna to w rzeczywistosci nie da sie zamowic auta do produkcji z ESP ale bez (paskudnego :) ) radia fabrycznego - czy to jest w 100% potwierdzona informacja? Moze komus udalo sie zamowic ESP bez radia?

Ogolnie troche trudno mi zrozumiec dlaczego az tak ostro trzeba doplacic za ESP (10k za silnik, 1.2 za samo ESP + 1.5 za radio itp) - myslicie, ze jest szansa, ze zmieni sie to z nowym rokiem jakos? Moze ktos gdzies cos znalazl o dostepnosci ESP w wersji benzynowej?

Na koniec jeszcze jedna sprawa - czesc salonow ma miejsca produkcyjne zarezerwowane wczesniejsze (styczen) i odbieramy autko z 2010 lub mozna poczekac ciut dluzej i odebrac autko 2011 - czy wiadomo cos o jakichkolwiek roznicach ktore mialy by sie pojawic z nowym rokiem poza sama data produkcji?

To nie do końca tak jak piszesz - żeby mieć ESP trzeba dokupić radio i VLcuir czyli skóre na mieszku i kierownicy czyli 1.2 + 1.5 + 0.3 = czyli 3 kzł za ESP; nieoficjalnie dodam, że ma to ulec zmianie.... po 1 stycznia fabryka w Mioveni ma zacząć trochę inaczej działać - ale nie spodziewałbym się cudów jeśli chodzi o czas - prawdobodobnie z 6 miesięcy aktualnie zmieni się czas oczekiwania na 4

RnR 

Wysłany: 2010-10-22, 18:36   

Maly update: Bylem dzisiaj w salonie w Zabrzu i ogladalem tym razem wersje 4x2 z zona juz - fajnie sie trafilo bo akurat kolor taki jaki planujemy itp itd :) - stwierdzila, ze w srodku jak Saxo (jedno z aut ktorym smigamy) ale ze z zewnatrz ladne i spoko :)

Mnie zaskoczylo troche, ze w 4x2 kolo zapasowe jest pod autem (w 4x4 bylo w srodku) - w sumie oznacza to, ze wyjmujac kolo mozna odzyskac troche bagaznika w 4x4 :)

Wracając do tematu - sprzedawca wprawdzie chyba nie wiedzial jeszcze (nie mogl mowic? ;) ) o szerzej dostepnym ESP (mowil, ze od 2012 bedzie w kazdym aucie itp ale to nie o to chodzi) natomiast powiedzial, ze dostali cynk, ze NIE trzeba juz zamawiac radia do modeli 2011 jesli chce sie miec ESP wiec maly krok do przodu a ja powoli bede studiowal dokladniej tematy o negocjacjach ;)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-20, 03:00, w całości zmieniany 2 razy  

kisu 

Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 4x4
Rocznik: była 2011 - jest 2018
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-10-22, 20:45   

nie jest to typowy test moose (łosia) tam jest prosta potem słupek i 4,5 metra od ostatniego w linii prostej jest przeszkoda 1,5 metra potem powrót na tor i też 4,5 metra = w typowym teście auto najeżdża na przeszkodę w linii prostej - potem przeszkoda w lewo 1,5 metra i powrót do toru jazdy - a tu jakieś w miarę "łagodne łuki"

wat 

Silnik: 1,5 dCi 110
Rocznik: 2015
Wysłany: 2010-10-22, 22:01   

RnR napisał/a:
Maly update: Bylem dzisiaj w salonie w Zabrzu i ogladalem tym razem wersje 4x2 z zona juz - fajnie sie trafilo bo akurat kolor taki jaki planujemy itp itd :) - stwierdzila, ze w srodku jak Saxo (jedno z aut ktorym smigamy) ale ze z zewnatrz ladne i spoko :)

W mojej ocenie dobry salon było brac to co na salonie i mozna cos wynegocjować dla zainteresowanych mają chyba czerwonego stepka na zbyciu ale nie wiem z jakim motorkiem

RnR 

Wysłany: 2010-10-22, 22:12   

wat napisał/a:
RnR napisał/a:

W mojej ocenie dobry salon było brac to co na salonie i mozna cos wynegocjować dla zainteresowanych mają chyba czerwonego stepka na zbyciu ale nie wiem z jakim motorkiem

Tak - salon czytalem, ze ma dobre opinie i pewnie tam zamowie - co do brania tego co na salonie to "niestety" chce 4x4 110 a to bylo 4x2 85 wiec chyba swoje poczekam ;)

mlodyprzem 

Model: Logan MCV 2013
Silnik: 1,2
Rocznik: 2013
Wysłany: 2010-10-23, 19:00   

Do RnR.
Oczywiście, że nie trzeba brać radia żeby miec ESP/ASR.
Ja zamówiłem 11 października 4x2 1,5 dCi 110KM Laureate i wziąłem lakier metalik, pakiet LOOK, skórzaną kierownicę i ESP/ASR za 5500zł.

RnR 

Wysłany: 2010-10-23, 19:39   

mlodyprzem napisał/a:
Do RnR.
Ja zamówiłem 11 października 4x2 1,5 dCi 110KM Laureate i wziąłem lakier metalik, pakiet LOOK, skórzaną kierownicę i ESP/ASR za 5500zł.

Ciekawe czy tutaj cos sie nie rozni w wersji 4x4 - ale nie zdziwil bym sie, gdyby goscie z ktorymi rozmawialem poprostu nie wiedzieli jak wyklikac to auto do produkcji bez radia - dzieki za potwierdzenie, ze to nie potrzebne.

Jaki masz czas oczekiwania? Bedzie to model 2011 czy jeszcze 2010? Czy one sie czymkolwiek roznia poza metryka?

Jak dobrze pojdzie to nie wykluczone, ze w tym tygodniu sie bede wybieral zamawiac - moze jakies sugestie/sztuczki jak wyciagnac 15% rabat lub cos w tym stylu? ;) (bo narazie niby wszyscy sa twardzi i poza alarmem/dywanikami... )

bartek 

Silnik: 1.5 dci 110 km
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-10-24, 13:54   

mlodyprzem napisał/a:
Do RnR.

Hmmmm... Możliwe, że się coś pozmieniało. Jak mój tata zamawiał Dustera na początku sierpnia (dzień po zmianie oficjalnego cennika :-/ ) to dowiadywałem się właśnie od dostępność ESP z ASR i napisałem maila do Renault Polska z pytaniem czy konieczne jest radio ze sterowaniem przy kierownicy do ESP otrzymałem odpowiedź:

napisał/a:

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana e-mail uprzejmie informujemy, iż opcja System
Kontroli Toru Jazdy (ESP)+ASR+funkcja kontroli podsterowności dostępna jest
wyłącznie w połączeniu z dwiema opcjami: radioodtwarzacz CD MP3 z
możliwością sterowania pod kierownicą za 1200 zł + kerownica i gałka
dźwigni zmiany biegów pokryte skórą za 300 zł. Powyższe ograniczenie w
doborze opcji zostało wprowadzone przez producenta ze względów
technicznych. Niestety nie jest możliwe, aby w konfiguratorze wyświetlała
się ta informacja ze względu na ograniczenia systemowe i problemy
przechodzenia danych między systemami.

Dziękujemy za zainteresowanie marką DACIA.

Zapraszamy również do odwiedzenia naszej strony internetowej www.dacia.pl

W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z
nami pod numerem telefonu (+48 22) 575 94 44 - jesteśmy do dyspozycji
Klientów od poniedziałku do soboty w godzinach od 08.00 do 20.00.

Z poważaniem,

Anna Kurpias

Dział Kontaktów z Klientami

Dacia Polska Sp. z o.o.
ul. Marynarska 13
02-674 Warszawa
tel.: +48 22 575 94 44

e-mail: kontakt.klient@renault.com.pl

KRS: 0000121892 XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
NIP: 526-020-59-83
Kapitał Zakładowy: 4 773 000,00 PLN

Jeśliby się coś zmieniło to tylko na dobre, więc dla pewności lepiej zamailować do RP ;-)

P.S. Kiedyś husky coś na ten temat pisał że nie ma możliwości ESP bez radia...

www.priam.com.pl

RnR 

Wysłany: 2010-10-24, 14:05   

bartek napisał/a:

Jeśliby się coś zmieniło to tylko na dobre, więc dla pewności lepiej zamailować do RP ;-)

P.S. Kiedyś husky coś na ten temat pisał że nie ma możliwości ESP bez radia...

Hej - wiec musialo sie zmienic - w salonie powiedzieli mi, ze dostali info, ze juz nie trzeba radia.

Natomiast tak swoja droga to jakiej jakosci jest to radio i ile glosnikow montowanych jest fabrycznie?

bartek 

Silnik: 1.5 dci 110 km
Wysłany: 2010-10-24, 15:31   

RnR napisał/a:

Hej - wiec musialo sie zmienic - w salonie powiedzieli mi, ze dostali info, ze juz nie trzeba radia.

To tylko można się cieszyć i gratulować Reno PL słusznej decyzji, bo cóż ma wspólnego ESP z radiem?? Jeździłem Dusterem podczas jazdy testowej i radio jest tak zamontowane że to sterowanie przy kierownicy jest gadżetem bez, którego można w pełni sprawnie posługiwać się radiem. A za 1500 pln można wyyyybierać i przebierać w radiach z dużo większą ilością funkcji.
Ja należę do osób dla których najpiękniejszą muzyką w samochodzie jest dźwięk (bulgot :mrgreen: ) wydostający się spod maski auta (najlepiej widlasta V8 :-P ).
Ale radia też lubię sobie posłuchać... ;-)

RnR 

Wysłany: 2010-10-24, 18:24   

bartek napisał/a:

To tylko można się cieszyć i gratulować Reno PL słusznej decyzji, bo cóż ma wspólnego ESP z radiem?? Jeździłem Dusterem podczas jazdy testowej i radio jest tak zamontowane że to sterowanie przy kierownicy jest gadżetem bez, którego można w pełni sprawnie posługiwać się radiem. A za 1500 pln można wyyyybierać i przebierać w radiach z dużo większą ilością funkcji.
Ja należę do osób dla których najpiękniejszą muzyką w samochodzie jest dźwięk (bulgot :mrgreen: ) wydostający się spod maski auta (najlepiej widlasta V8 :-P ).
Ale radia też lubię sobie posłuchać... ;-)

Zastanawialem sie czy napewno 4x glosniki i samo radio + sterowanie fabryczne to jednak nie warte tej ceny ale rzeczywiscie daleko tam nie ma do tego radia ... :)

Do tego rzucilem okiem i cos prostego a nawet z zestawem glosnomowiacym napewno do polowy ceny sie znajdzie.

Pozostaje jedna kwestia - instalacja do radia jest w standardzie ale ile glosnikow i gdzie zainstalowanych obejmuje?

mlodyprzem 

Wysłany: 2010-10-24, 19:55   

do RnR
No niestety na rabaty nie masz co liczyć, jedynie na gratisy. Ja po dobrej znajomości dostałem podłokietnik i alarm, za hak musiałem dopłacić:/
A rocznik będzie 2011, tak mam zaznaczone w umowie. Odbiór mam na marzec 2011:(
Ostatnio zmieniony przez mlodyprzem 2010-10-24, 19:57, w całości zmieniany 3 razy  

RnR 

Wysłany: 2010-10-24, 19:59   

mlodyprzem napisał/a:
do RnR
No niestety na rabaty nie masz co liczyć, jedynie na gratisy. Ja po dobrej znajomości dostałem podłokietnik i alarm, za hak musiałem dopłacić:/
A rocznik będzie 2011, tak mam zaznaczone w umowie. Odbiór mam na marzec 2011:(

Dzieki - w sumie podobne cele sobie zakladam do negocjacji wiec fajnie, ze nie sa zupelnie "kosmiczne" - z rabatami to racja - gdyby mieli jeszcze rabaty dawac to odbior bylby pewnie w 2012 ;)

mlodyprzem 

Wysłany: 2010-10-24, 20:20   

A co do radia i sterowaniem przy kierownicy to powiem szczerze - porażka.
W firmowym Renault Trafic mam ten zestaw i brzmi tragicznie, nie można normalnie odsłuchać wiadomości, a o słuchaniu muzyki nie ma mowy;) a to "coś" wystające pod kierownicą tylko przeszkadza w prowadzeniu auta, lepiej sterować samym radiem. W Dusterze dają 4 głośniki + radio + "coś" wystającego pod kierownicą. Komplet fajnych głośników na pewno pasujących do Dustera to Pioneer TS-G1313i kosztuje około 280zł, fajne radio około 400zł, czyli za 700 zł mamy dużo lepszy zestaw audio niż proponowany przeż Dacię.
Ostatnio zmieniony przez mlodyprzem 2010-10-24, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  

RnR 

Wysłany: 2010-10-31, 18:10   

No i zamowiony :D - w piatek - podobno ostatni dzien przed podwyzka cen aut o 500 i akcesoriow o nie wiadomo ile (to potwierdzali dwaj niezalezni dilerzy) :/ - w styczniu podobno znowu podwyzka jakas ma byc - ciekaw jestem jak w rzeczywistosci beda wygladac wtorkowe zmiany cen.

ESP z ASR zamowione bez radia - tutaj potwierdzone, ze juz nie trzeba :)

W opcji wybrane sterowanie radiem pod kierownica za 0zl - sam sprzedawca nie wiedzial jednak czy to blad systemu, ze jest dostepne czy nie i czy sterowanie bedzie w wyprodukowanym samochodzie.

Odbior w... marcu (i to pod koniec :( )

Co do negocjacji to wyniki oceniam srednio ale biorac pod uwage okolicznosci i tak bylo niezle - z jednej strony standardowy pakiet minimum czyli alarm i dywaniki ale do tego, we w miare atrakcyjnej cenie hak i podlokietnik (de facto podlokietnik gratis poprostu a hak w normalnej jak na aso).

Zaraz zmieniam w avatarku info o samochodzie - no i czekam - podobno jest szansa, ze bedzie ciut wczesniej ;)

greg1367 

Silnik: 1,0 TCi 4x2
Rocznik: 2010 był, teraz 2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-10-31, 18:41   

Teraz niech sterują rynek cenami :mrgreen: wreszcie ludzie przestaną zamawiać Daćki i będą mieli problem z głowy :-) i swięty spokój :mrgreen:
Ps.myślę że nie będzie tak źle i kiedyś przyjdzie opamiętanie :-D
Trudno jakies gratisy wynegocjować od sprzedawcy ,bo samochody dobrze schodzą :lol:
Ostatnio zmieniony przez greg1367 2010-10-31, 18:45, w całości zmieniany 1 raz  

RnR 

Wysłany: 2010-10-31, 19:10   

Tia - tez nie sadze, zeby cenowo bylo duzo wyzej - moze ciut (chociaz patrzac na wersje 4x4 to nadal jest jakies 20k taniej a to i tak do Yeti bez ASR (ktorego z tego co widzialem nie da sie chyba dokupic?) co jest ogromna roznica jesli chodzi o klase napedu) - bardziej sie spodziewam, ze jak to czesto bywa poprostu Duster2 bedzie do Dustera1 mial sie jak H2 do H1 a H3 do H2 itp ;)

Ale co tam - wazne zeby sie nam D1 spisywaly :)

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-11-29, 10:14   

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=69929#69929
r70 napisał/a:
Czyli co ? mozna juz zamawiać ESP do wersji benzynowej ??

Obstawiam, że oficjalnie to jeszcze nie, ale może już wiadomo, że np od 1 stycznia? A skoro auto z dostawą na marzec, to pewnie w produkcji gdzieś na przełomie stycznia/lutego, więc się załapie...

TSD brawo dla sprzedawcy za rewolucyjną czujność (; - wiadomo, że dla niego to zapewne również jakiś dodatkowy zysk, ale wielu jednak nie myśli aż tak perspektywicznie.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-20, 03:07, w całości zmieniany 1 raz  

SARCO 

Marka: Peugeot / Dacia
Model: 306 / Duster
Silnik: 1,4 +LPG BRC / 1,6 16V +LPG STAG 400
Wysłany: 2010-11-29, 12:36   

Zaintrygowany postem o możliwości dokupienia ESP do benzyny napisałem do swojego dilera,a oto odpowiedź:
"ESP można tylko domówić do silnika 110KM diesel z napędem 4x4 i 4x2
koszt to 1520 zł (ESP - 1210zł i skórzana kierownica i gałka zmiany biegów 310zł - tak to tylko można zamówić)
Na chwilę obecną nie ma jeszcze blokady skrzyni biegów do Dusterów tylko Alarm "

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2011-11-20, 02:53 ]
Ws blokady: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=70029#70029.

RnR 

Wysłany: 2010-11-29, 19:45   

Podobnie spytal bym ponownie o to esp - jak zamawialem swojego to jeden diler twierdzil jeszcze, ze do ESP potrzebuje radio ale poprosilem o sprawdzenie i potwierdzil, ze to juz sie zmienilo - moze poprostu maja stare dane.

Ryszard 

Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 22luty2011
Wysłany: 2011-01-06, 10:14   

pisałem wcześniej tak
cyt"
Na moje pytanie do dealera: "Co sprzedawcy w Renault/Dacia ustalili w sprawie testu łosia?" - otrzymałem oficjalną odpowiedź, że mogę dokupić jeszcze teraz, do mojego zamówienia złożonego we wrześniu 2010 w wersji Laurete system ESP za ok 1260 zł. "

Odpowiedź Dealera z Kalisza potraktowałem odpowiedzialnie. Dostałem w końcu oficjalnie na e-maila i wydała mi się na tyle atrakcyjna, że wywołałem ten temat. Kiedy poszedłem wreszcie do salonu wprowadzić aneks do umowy ( podobno można nawet na miesiąc przed odbiorem) to sprzedawca stwierdził, że jednak system mu tego nie przyjmuje i się widocznie pomylił.
No coments

Przepraszam kolegów na grupie ;-(

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wysłany: 2011-01-06, 11:28   

Ryszard napisał/a:
pisałem wcześniej tak
cyt"
Na moje pytanie do dealera: "Co sprzedawcy w Renault/Dacia ustalili w sprawie testu łosia?" - otrzymałem oficjalną odpowiedź, że mogę dokupić jeszcze teraz, do mojego zamówienia złożonego we wrześniu 2010 w wersji Laurete system ESP za ok 1260 zł. "

Odpowiedź Dealera z Kalisza potraktowałem odpowiedzialnie. Dostałem w końcu oficjalnie na e-maila i wydała mi się na tyle atrakcyjna, że wywołałem ten temat. Kiedy poszedłem wreszcie do salonu wprowadzić aneks do umowy ( podobno można nawet na miesiąc przed odbiorem) to sprzedawca stwierdził, że jednak system mu tego nie przyjmuje i się widocznie pomylił.
No coments

Przepraszam kolegów na grupie ;-(

W listopadzie zapytałem w RP o możliwość dokupienia ESP do DD 1,6 16V 4x4 oraz o test łosia i otrzymałem poniższą odpowiedź:

Szanowny Panie,
W odpowiedzi na Pana maila informuję, iż na chwilę obecną istnieje mozliwość zamówienia ESP do Dacii Duster z silnikiem 1.5 dCi 110 - zarówno 4x4 jak i 4x2. Model ten nie był poddawany "testowi łosia".
Aktualną ofertę na samochody z gamy Dacia może przedstawić Panu sprzedawca z salonu Dacia. Jeśli chciałby Pan, aby pracownik salonu Dacia niezobowiązująco skontaktował się z Panem, prosimy o informację zwrotną wraz z podaniem wybranego Autoryzowanego Partnera Dacia, który miałby do Pana oddzwonić (lista znajduje się w załączniku).
Dziękujemy za zainteresowanie marką DACIA.
Zapraszamy również do odwiedzenia naszej strony internetowej www.dacia.pl

W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z nami pod numerem telefonu (+48 22) 575 94 44 – jesteśmy do dyspozycji Klientów od poniedziałku do soboty w godzinach od 08.00 do 20.00.

Z poważaniem,
Anna Kurpias
Dział Kontaktów z Klientami

Renault Polska Sp. z o.o.
ul. Marynarska 13
02-674 Warszawa

Drakula 

Silnik: 1.6
Wysłany: 2011-01-22, 13:21   

Wytłumaczcie mi proszę, dlaczego systemy ASR/ESP mozliwe są tylko w wersjach z silnikiem 1.5 dCi?

maciek 

Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-01-22, 13:27   

Drakula, taki kaprys Renault/dacia

Odpowiedz do tematu