Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-12-12, 22:58
Ok, ale są samochody gdzie ustawiasz sobie alarm dzwiękowy po przekroczeniu ustawionej prędkości, niezależnie od kategorii drogi po której się poruszasz
Jeżeli brzęczek faktycznie odzywa przy konkretnej prędkości, to najprawdopodobniej masz ustawiony "alarm nadmiernej prędkości" - jest opisany w instrukcji: str. 1.39.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-12, 23:57
Funkcję tą łatwo wyłączyć za pomocą programu DDT2000 - czas operacji minutka i więcej alarmu po przekroczeniu 120km/h nie usłyszysz.
Kliku kolegów z forum posiada program i interfejs do podłączenia się do naszych autek, także w zależności dokąd masz(do jakiego miasta) bliżej to jakiś kolega ci wyłączy ten alarm.
Jeśli chcesz przyjechać do łodzi to zapraszam.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-12-13, 00:04, w całości zmieniany 2 razy
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-13, 12:18
robertp1983 napisał/a:
nie słyszałem jeszcze tego dźwięku:)
To prawidłowo, auta na Polskę nie powinny mieć aktywnego tego alarmu.
I teraz zastanawia mnie, skąd koledze monopios sprowadzili tą sanderkę, że ma aktywny alarm przekroczenia prędkości 120km/h ? :)
To prawidłowo, auta na Polskę nie powinny mieć aktywnego tego alarmu.
I teraz zastanawia mnie, skąd koledze monopios sprowadzili tą sanderkę, że ma aktywny alarm przekroczenia prędkości 120km/h ? :)
tak samo jest z moim Loganem, że nie powinien mieć uruchamiania awaryjek przy gwałtownym hamowaniu a jednak ma;)
nie powinien mieć uruchamiania awaryjek przy gwałtownym hamowaniu a jednak ma
To nie jest tak, że "nie powinien" - po prostu w większości egzemplarzy na akurat naszym rynku (ale i okolicznych) ta (i inne) opcja jest nieaktywna, chociaż istnieje. Dlaczego - to już tylko Dacia i Reno wiedzą...
Jeżeli brzęczek faktycznie odzywa przy konkretnej prędkości, to najprawdopodobniej masz ustawiony "alarm nadmiernej prędkości" - jest opisany w instrukcji: str. 1.39.
W instrukcji obsługi na tej stronie, mam tylko opisane lampki kontrolne i nic więcej!
Myślałem że to może chodzi o docieranie silnika bo autko ma dopiero 2300 km,ale teraz uważam że jednak to sygnał ostrzegawczy, więc chyba przy pierwszej wizycie w ASO powiem aby mi ten problem wyłączyli-bo jest irytujący
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-12-13, 18:59, w całości zmieniany 5 razy
No to widocznie w polskiej wersji sandero jest gdzie indziej (sprawdzałem w rosyjskiej i jest tam, gdzie w loganowej) - zobacz zatem w indeksie na końcu, pod "alarm nadmiernej prędkości".
Wysłany: 2010-12-13, 19:21
laisar napisał/a:
No to widocznie w polskiej wersji sandero jest gdzie indziej
Ja posiadam instrukcję wersję polską (z 2008 r) i dokładnie na stronie 1.39 jest info o alarmie przekroczenia prędkości w zależności od kraju itp. itd.
Możliwe że instrukcja z 2010 roku ma inne rozłożenie stron.
wladek napisał/a:
może to GPS.
Gdyby był to GPS, to miałby alarm nie tylko przy prędkości 130 , ale również przy innych prędkościach w zależności od trasy. Także GPS raczej odpada :)
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-12-13, 19:24, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2010-12-13, 21:03
monopios obawiam się, że w ASO mogą odmówić ci wykonania tej usługi - wyłączenia alarmu, argumentując to tym : Ten Typ Tak Ma - TTTM.
Albo zażyczą sobie niezłej opłaty, albo powiedzą ci że się nie da.
Do Łodzi masz blisko, bo tylko 100km, także jakby co to przyjeżdżaj, ja wyłączę ci ten upierdliwy alarm za darmo :)
Skoro zostałem wywołany do tablicy to już odpowiadam.
Daćka ma nie całe 10 kkm przejechane, więc przegląd juz niedługo i wtedy to zgłoszę w ASO. A narazie jakość sobie z tym radzę radiem, po za tym jak już wiem czego to ostrzeżenie się tyczy to i słyszalność tego dżwięku sie obniżyła.
Po przeglądzie dam znać jak ASO zajeło się tym tematem.
Dzisiaj byłem w ASO na przeglądzie serwisowym i zgłosiłem panu z serwisu owy brzęczek, i pan się strasznie zdziwił że coś takiego jest "w Reno to mają, ale w Dacii ... ." Ale mimo jego zdziwienia ładnie problem rozwiązali i teraz już nic nie brzęczy.
A to ciekawe co Koledzy piszą, ponieważ wynika z tego,że Daćki są silnie zmienne osobniczo. Rzecz podobna ja z uszczelką przy szybie.
P.S>:
A mi zaczęło coś piszczeć ja nieopatrznie zawadziłem o czerwone pole, które jest białe.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum