Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2010-12-15, 19:49 Upowaznienie dla rejestracji samochodu
Chciałem zapytac czy upowaznienie dla rejestracji musi byc przez notariusza czy wystarczy samemu napisac bo mam dacke do odbioru a mama pracuje i sie nie wyrobi???
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2010-12-15, 20:28 Re: Upowaznienie dla rejestracji samochodu
Lukas87 napisał/a:
Chciałem zapytac czy upowaznienie dla rejestracji musi byc przez notariusza czy wystarczy samemu napisac bo mam dacke do odbioru a mama pracuje i sie nie wyrobi???
Jeśli jesteś współwłaścicielem, to powinno wystarczyć (u nas wystarczyło). Ewentualnie, jeśli masz taką możliwość i zdążysz, możesz jeszcze dać do podbicia "za zgodność" w kadrach, może w przypadku wątpliwości to pomoże.
Przede wszystkim od strony formalnej dokument taki musi być nazwany pełnomocnictwem nie upoważnieniem. Jeśli przy rejestracji jest tylko jeden współwłaściciel, musi mieć od drugiego pełnomocnictwo i dowód tożsamości. Jeśli to osoba spokrewniona w pierwszym stopniu (np. rodzic, dziecko, rodzeństwo) pełnomocnictwo jest bezpłatne, w innym przypadku podlega opłacie skarbowej w wysokości 17zł. Treść pełnomocnictwo często znajdziesz na stronie bip-u twojego starostwa a jeśli nie am przedzwoń do WK wszystko wytłumaczą co i jak
Jak ja rejestrowałem to wystarczył tylko dowód współwłaściciela (mojej mamy), a żadnego pełnomocnictwa nikt się nie domagał. Zarejestrowałem w 10 minut.
Można mieć "upoważnienie", a nie "pełnomocnictwo".
Dużo czytania. A jakie opłaty to ja wziąłem z okienka rejestracyjnego i poszedłem do kasy po przekątnej pomieszczenia. Żadnych utrudnień.
No i nasza Pani Prezydent ponad 70% w pierwszej turze - biurokracja do minimum ograniczona. Urzędnicy (sam kiedyś byłem) dla ludzi , nie na odwrót.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum