A jak to sie odbija pozniej na trwalosci? Imho to sa takie dodatki ktore sie wlewa a pozniej opowiada jak to emeryt jezdzil do kosciola - nawet dzialaja pewnie przez chwile uniemozliwiajac realna ocene stanu silnika ale pewnie na tym koniec.
Znam kogos kto dodal "ceramizer" i tez pial jak to super auto zaczelo smigac tylko po to zeby za pare miesiecy wymieniac silnik... wiec ja osobiscie dziekuje :)
Nie mam zadania o tym preparacie, nie sprawdzałem.
A bez osobistego testowania, trudno o obiektywizm.
Niestety, informacjom w mediach nie bardzo ufam - albo są sponsorowane, albo jakiś niedouczony dziennikarzyna wypisuje brednie na jakiś temat bo nie został zasponsorowany.
A opinie w internautów ? Najczesiej, "najgłosniej" krzyczą osoby którym się coś wydaje, albo coś słyszały, ale tak naprawdę niewiele wiedzą.
Wspomniane tu dodatki "ceramizujące" produkuje np. Liqui moly (ceratec) - nie wiem czy taka firma pozwoliła by sobie na wypuszczenie bubla który spowoduje koniecznośc wymiany silnika w samochodzie ?
Produkują także olej silnikowe z dodatkiem MoS2 (dwusiarczku molibdenu) i dodatek do dowolnego oleju oparty na MoS2. Też należy założyć że spowoduje on uszkodzenie silnika ?
Bajki o smiganiu bez oleju itp jakos to do mnie nie przemawia ;)
A molibden itp to sam uzywam smaru z tym do smarowania sprezyny amorka w rowerze przy serwisie, jest to smar do przegubow samochodowych - dodawanie tego do oleju moze miec sens w celu zapewnienia smarowania w miejscach naprawde mocnej i ciezkiej pracy - ale tutaj chyba nikt nie mowi o odbudowaniu gladzi cylindrow bez szkody dla pompy oleju itp?
Hmmm.... dobrze znam silnik, który został zalany tym preparatem jakiś 50.000 temu. I śmiga, z pewnością ciszej, ma mniejsze wibracje (przedtem drżały plastiki, w kabinie teraz nie drżą) i nie wymaga dolewek oleju (a wymagał) między zmianami. Od zalania minęło ok. 2 lata, 3 zmiany oleju a silnik pracuje jakby lepiej ? W każdym razie z pewnością nie jest gorzej ;)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2010-12-16, 23:49, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-12-17, 09:15
Mój Szwagier testował Modyfikator po zmianie silnika w Audi. Zaraz po wlaniu mówił, że działa - efekt placebo, ale po kilku dniach stwierdził, że umoczył kasę i wrócił do zalewania Motor-life'm, który jak twierdzi Szwagier na prawdę działa. Ja już sobie kupiłem (40 PLN) ale chyba do końca gwarancji nie będę nic dolewał (bardziej szkoda gwarancji niż silnika :P).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum