Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-10, 22:25
piotrres napisał/a:
mekintosz napisał/a:
Nigdy bym nie podejrzewał, ze taka uszczelnienie klapy możne mieć wpływ na aerodynamikę pojazdu. W sumie i tak dużo powietrza wpada przez grill chłodnicy.
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-10, 22:27
piotrres napisał/a:
pomysłodawcą był o ile pamiętam KaS602, .....
Po 1000 km z uszczelką pod maską, w ulewy, chlapę, śnieżyce nie zauważyłem by mi przybyło zbyt dużo brudu (gł kurz) poza tym sucho pod maską i o to chodziło (akumulator elektronika, etc.)
Chwała pomyslodawcom
Potwierdzam czystosc komory silnika od zamontowania gumeczki
Ja dzisiaj od rana poluje na takową uszczelkę, w całej Warszawie mówili mi, że takiego szczęścia nie ma i moge poszukać na giełdzie albo na szrocie... Jednak wytrwałem i odkryłem sklep u siebie na osiedlu i okazało się, że jednak mają takie szczęście, więc dziś postaram sie kupić i jutro założyć;)
Daj namiary poproszę :) zawsze jeszcze allegro zostaje tyle, że cena 2x bo za przesyłkę liczą sobie...
A, w czasie prezentacji jak mi maskę otworzyli to wydawało mi się, że wzdłuż szyby widziałem uszczelkę - tylko na tym jednym fragmencie. Aż dziś się muszę przyjrzeć...
Niestety się nie wyrobiłem, miałem wczoraj troche spraw i nie dałem rady...Dziś spróbuje.
Ten co znalazłem jest na ul. Włościańskiej przy samochodówce, mają podobno ostatnią sztukę za 38,5zł. troche drogo, na allegro z przesyłką wychodzi podobnie
Dokładnie z tym, że zmienią w sklepach też od razu nazwę i będą sprzedawać "Uszczelkę pod maskę Dacia Duster". Dziwne, że dealerzy nie mają tego w swoich ofertach jeszcze :D. Kosztowałaby wówczas ze 200 zł ;D
Wysłany: 2010-12-17, 19:12
Aznar napisał/a:
Dokładnie z tym, że zmienią w sklepach też od razu nazwę i będą sprzedawać "Uszczelkę pod maskę Dacia Duster". Dziwne, że dealerzy nie mają tego w swoich ofertach jeszcze :D. Kosztowałaby wówczas ze 200 zł ;D
Wyobraz sobie ze uszczelka z boku drzwi do dustera koszt w ASO ok 200 zl.
Byłem, zanabyłem. :) Cena faktycznie 16 zł za metr. Wziąłem 2,5 m, na wszelki wypadek, bo ta MCVka taka duża... ;)
Pozostaje teraz tylko znaleźć jakieś ciepłe miejsce, żeby spokojnie uszczelkę założyć. A, czym właściwie ciąć tą uszczelkę, żeby jej za bardzo nie zdewastować?
Sklep w Pruszkowie sprzedaje (także via Allegro) po "dychu": http://moto.allegro.pl/sh...2232&gr_id=4094 - ale to rzecz jasna opcja raczej dla tych co bliżej lub przy okazji...
Dziś nabyłem :)
ul. Środkowa przy 11 listopada (Wawa), sklep na rogu, na przeciwko stacji Orlen.
Cięta z metra po 10 pln za mb. Wziąłem 2,2m, mam nadzieję, że nie za mało. Jutro w planach montaż.
No dobra. Załóżmy, że bym sobie taką uszczelkę zamontował, ale... moja Daćka ma trochę ponad 2 lata i prawie 60 000 przebiegu i jest trochę brudna pod maską. Czy można bezpiecznie spłukać wodą osady?
Dla sportu czy mołojeckiej chwały? Bo wiesz - w ten sposób to zmniejszasz PKB... d:
Ogólnie: "Use the Google, Luke" (;
Zdroworozsądkowo: obejrzeć komorę, pomyśleć, zabezpieczyć elektrykę/elektronikę, użyć odpowiedniego środka myjącego, jak najmniej lać na paski i łożyska, wysuszyć, pomodlić się <;
Albo założyć uszczelkę bez mycia - przynajmniej w przyszłości będzie się brudzić mniej...
Sklep w Pruszkowie sprzedaje (także via Allegro) po "dychu": http://moto.allegro.pl/sh...2232&gr_id=4094 - ale to rzecz jasna opcja raczej dla tych co bliżej lub przy okazji...
dzieki za linka
właśnie nie mogłem się zebrać żeby pójść poszukać gdzieś po sklepach
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-25, 00:13
Z racji nieco milszej temperatury założyłem uszczelkę. Do Logana (MCV) wychodzi więcej niż 2 m, gdzieś tak 2,2-2,3 m. Ile dokładnie, to już nie powiem, bo odcięty kawałek uszczelki zgubiłem na czterometrowym odcinku z parkingu do domu. :| Metalowa listwa w uszczelce jest bardzo cienka - bez specjalnej walki przeciąłem ją... scyzorykiem, piłując wytrwale. W miejscach, gdzie uszczelka trzymała się zbyt słabo jak na mój gust, zaciskałem metalową listwę kombinerkami - trzyma się pięknie. Z ciekawostek - mimo panującego na drogach syfu i braku uszczelki - silnik był nadal czysty...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum