Ktoś ostatnio pisał, że Dacia to tania marka, a tanie to wiadomo kto je. Tutaj salon wystawia model z rocznika 2011, cena jak rozumiem bez opcji ( + 2260 PLN);
http://otomoto.pl/dacia-s...-C16248050.html
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-12-21, 23:23
Przecież nikt nie mówi że Dacia jest tania ZAWSZE i KAŻDA będzie kosztować ok 30 tysiaków bo to niemożliwe. Natomiast jeśli uwzględnimy stosunek ceny do oferowanego wyposażenia to wygląda całkiem sensownie. Jak dla mnie prezentowane sandero wcale nie jest jakimś specjalnie drogim samochodem, kosztuje po prostu proporcjonalnie do wyposażenia
40 tys za markę na dorobku, z silnikiem 1.2 i dwoma poduszkami ? To już dzisiaj taniej można kupić Clio czy innego Hyundaia. I jeszcze jedno - nie piszę ZAWSZE i KAŻDA, tylko podaje konkretny przykład.
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2010-12-21, 23:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie fandzol, fi d: - wszystko oprócz tego, co jest niezbędne do jazdy rozumianej jako poruszanie się samochodu zgodnie z przepisami, to "wyposażenie [dodatkowe]".
(No chyba że chcesz się bawić w jakąś mniemanologię stosowaną i usiłować określić jakąś niedefiniowalną "normą cywilizacyjną" - ale wtedy życzę miłej zabawy <: ).
Co do termometru: też bym wolał, żeby był, ale tak po prawdzie - co w sumie z tego, że nie znasz tej temperatury? Nie wysiądziesz czy co? Z praktycznego punktu widzenia to jest tylko bajer - przecież i tak wiadomo mniej więcej (co i tak jest więcej niż wystarczające), jakie są warunki na zewnątrz.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-12-22, 11:14
Nie nie ma żadnego wyposażenia, za to inne marki mają super wyposażenie a Dacia nie ma nic. Jest to cena z tym dodatkowym wyposażeniem bo bez klimy blackline kosztuje 35850. A faktyczna cena to 38100 bo jest rabat 1000zł jeszcze. Jedynie czego brakuje w Dacii to mała ilość opcji typu: tempomat,podgrzewane siedzenia, czy czujnik temperatury i tyle.
Z praktycznego punktu widzenia to jest tylko bajer - przecież i tak wiadomo mniej więcej (co i tak jest więcej niż wystarczające), jakie są warunki na zewnątrz.
Ja tam wykorzystuje go do przewidywania, jak sie bedzie silnik zachowywal, bo jest tak smieszny, ze przy roznych temp. zewnetrznych miewa rozne "odchyly"
A poza tym - to jedyny termometr zewnetrzny w domu - wiec bardzo go sobie cenie
@fi: Aha - czyli brak termometru w dacii jest wadą, ponieważ nie masz innego w domu, a silnik volkswagena lepiej używać znając temperaturę zewnętrzną... No tak, zupełnie logiczne <;
Dacia to w ogóle dziwna marka... Używka z bieżącego rocznika lub demówka potrafi być droższa niż zamówiona w salonie ;).
Z tym termometrem to akurat przyznam rację przedmówcom - kicha, że go nie ma. Nawet za dopłatą... Kiepski ze mnie rzeźbiarz i nie chcę sobie kokpitu szpecić... a dobrze wiedzieć, w którym momencie droga może zacząć przymarzać...
Pewnie - podobnie jak ESP, dziennych LED-ów, szklanego dachu, foteli lotniczych, fafnostu poduszek i kurtyn powietrznych oraz reszty fajnych bajerów współczesnej motoryzacji. I nawet pewnie dorzucenie niektórych ani nie podniosłoby ceny, ani zbytnio nie skomplikowały konstrukcji.
Jest tylko jeden, tyci tyciusieńki problemik: kto wybierze te dodatki? Bo cokolwiek by nie wybrał, to większości malkontentów i tak nie przekona, nieprawdaż?
(No sam powiedz, fi - wziąłbyś dastiego jakby jednak miał termometr? Bo ja pozwolę sobie w to jakoś wątpić... <<<: ).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-22, 14:56, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-22, 20:16
laisar napisał/a:
Matthias[Wlkp] napisał/a:
kicha, że go nie ma
Pewnie - podobnie jak ESP, dziennych LED-ów, szklanego dachu, foteli lotniczych, fafnostu poduszek i kurtyn powietrznych oraz reszty fajnych bajerów współczesnej motoryzacji. I nawet pewnie dorzucenie niektórych ani nie podniosłoby ceny, ani zbytnio nie skomplikowały konstrukcji.
Jest tylko jeden, tyci tyciusieńki problemik: kto wybierze te dodatki? Bo cokolwiek by nie wybrał, to większości malkontentów i tak nie przekona, nieprawdaż?
(No sam powiedz, fi - wziąłbyś dastiego jakby jednak miał termometr? Bo ja pozwolę sobie w to jakoś wątpić... <<<: ).
Uwazam, ze duster powinien miec w wersji laureate ten termometr i 6 poduszek. Nawet w opcji za doplata. Jeden wezmie inny nie ale nie ma ich w wyposazeniu dodatkowym. Pod wzgledem bezpieczenstwa czynnego odstaje od reszty SUV. Poczekajmy na testy NCAP - by nie okazalo sie, ze 4 poduszki to jednak za malo na 4 gwiazdki dzis. Zauwaz ile osob z forum wypawiada sie na temet roznych zewn. termometrow.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-22, 21:12
Mimo wszystko w kategoria cena/pojemnosc wnetrza jeszcze wygrywa Dacia. Jednak juz nie tak spektakularnie jak kiedys. Dziwne, ze Renault stac na takie rabaty na Clio - sprzedaja ponizej kosztow produkcji (dystrybucji). Dacie zas z miernym 1000 lub 2000 rabatem.
No to Dacia, np. mój Duster ne ma zestawu naprawczego niestety, ma normalny okrągły zapas. Kół stalowych też przypadkowo nie ma, ale ze stopów lekkich. Napisałeś: "wyposażenie koła stalowe 15 cali" - a jakie to auta sprzedają obecnie bez kół albo na drewnianych kołach?
Poduszki mam 4, wystarczyłyby 2, miałem też zapalniczkę i popielniczkę, ale wyrzuciłem, bo nie palę.
Immobilizer - wstydziliby się pisać.
A termometra i tak nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum