Czy wszędzie Wam przylega dokładnie i na ścisk? Bo u mnie, w dwóch miejscach jest dość luźna...
Zrób to, o czym pisał Bebe: w luźniejszych miejscach zdejmij uszczelkę, zaciśnij trochę tę metalową wkładkę w kształcie litery U (ja zrobiłem to palcami) i załóż z powrotem.
Z ciekawostek - mimo panującego na drogach syfu i braku uszczelki - silnik był nadal czysty...
Może jeszcze za mało przejechałeś? W moim dusterze po 3000 km też silnik był całkiem czysty, chociaż widać było ślady po wodzie (na pewno chlapała spod maski), troszkę po soli i w zakamarkach plastikowej pokrywy silnika... piaseczek (wnioskuję, że z wyschniętego błotka).
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-25, 20:40
leo napisał/a:
bebe napisał/a:
Z ciekawostek - mimo panującego na drogach syfu i braku uszczelki - silnik był nadal czysty...
Może jeszcze za mało przejechałeś? W moim dusterze po 3000 km też silnik był całkiem czysty, chociaż widać było ślady po wodzie (na pewno chlapała spod maski), troszkę po soli i w zakamarkach plastikowej pokrywy silnika... piaseczek (wnioskuję, że z wyschniętego błotka).
Może, mam przejechane gdzieś coś pod 1600 km. Myślałem, że to się brudzi, jak jest brudno, a nie liniowo wraz z przebiegiem. ;)
Może być. Co nie neguje twierdzenia o liniowości syfienia.
Tak jeszcze dodam: dziś przejechałem kilkadziesiąt km, po raz pierwszy z tą uszczeleczką, i zdecydowanie stwierdzam: silnik stał się mniej głośny, zarówno na zewnątrz auta, jak i w środku. Jest różnica. A wcale się nie zaprogramowałem na to - w ogóle o tym nie pomyślałem, dopiero po parunastu km stwierdziłem, że jest jakoś inaczej, bardziej cywilizowanie...
_________________ Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez leo 2010-12-26, 22:32, w całości zmieniany 1 raz
Sklep w Pruszkowie sprzedaje (także via Allegro) po "dychu": http://moto.allegro.pl/sh...2232&gr_id=4094 - ale to rzecz jasna opcja raczej dla tych co bliżej lub przy okazji...
Nie "lepszy", lecz jedynie słuszny - tylko ta z brzuszkiem z boku. Zajrzyj pod maskę na rant błotnika, wyobraź sobie tę uszczelkę, i zrozumiesz, dlaczego.
jacusb napisał/a:
Czy one są z metalowym wzmocnieniem?
Nie wiadomo, na tej "słusznej" nie widać. Ale niewykluczone, że jest. Musiałbyś pytać sprzedawcę.
Nareszcie udało mi sie kupić ostatecznie podjechałem do tego sklepu, który wskazał mekintosz, znajomy też mi go polecał, ale że ciemno już było i zimno to sie nie bawiłem w zakładanie, jutro postaram sie uzbroić moją drakulkę
Nareszcie udało mi sie kupić ostatecznie podjechałem do tego sklepu, który wskazał mekintosz, znajomy też mi go polecał, ale że ciemno już było i zimno to sie nie bawiłem w zakładanie, jutro postaram sie uzbroić moją drakulkę
Musze chyba z facetem wejsc w deal - znizki dla klubu daci
Wczoraj kupiłem w sklepie na Lubartowskiej uszczelkę 3,5 m za 35 zł.
Po założeniu zostało ponad 1 m, więc powędruje do Łady żony.
Przy okazji przetarłem szmatką maskę od środka i okazało się, że od wpadających w czasie jazdy kamyków mam w jednym miejscu rdzę.
Jak tylko będzie trochę cieplej to zabezpieczę miejsce farbą antykorozyjną.
Fajnie wyszlo, jednak zamontowales asymetrycznie. Od strony pasazera uszczelka jest na rancie blizszym nadkola ( by ominac przerwe kolo zaczepu "podnosnika" maski ) zas od strony kierowcy juz w miejscu gdzie wiekszosc z Nas montowala
PS. Od kiedy daja takie fajne firmowe czerwone zabezpieczenie PLUSA - klemy na akumulatorze ? U mnie w sandero 1.5 DCI z 2009 strasza niezabezpieczone niczym obie klemy ;-(
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-30, 02:24, w całości zmieniany 1 raz
Witam zamontowałem uszczelkę od malucha w Dusterze 1,5 dci 4x4 po posmarowaniu WD40 i zamknięciu klapy przód zabezpiecza wzorcowo ale boki nie odcisnęły się na pokrywie silnika czy tak ma być?
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-03, 17:57
Kigam napisał/a:
Witam zamontowałem uszczelkę od malucha w Dusterze 1,5 dci 4x4 po posmarowaniu WD40 i zamknięciu klapy przód zabezpiecza wzorcowo ale boki nie odcisnęły się na pokrywie silnika czy tak ma być?
Hmm.. moze bita masz dacie i zle wyklepali maske ?
U mnie w Sandero tez dokladnie nie dolega. Najwazniejsze, ze przod jest szczelniejszy.
Co do niedolegania uszczelki po bokach, to jak widać wpadli na to też koledzy z Politechniki w Pitesti i założyli uszczelkę tylko z przodu. Ciekawe czy też zamówili w PL "drzwiową od malucha?"
Poza tym, przylega z boku czy nie przylega, ważne, że spełnia swoją rolę. O czym po przejechaniu z nią w DD ca.4000 km zimową porą, mogę zaświadczyć.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-27, 00:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum