w tą sobotę będę musiał kupić monitor do kompa stacjonarnego. Koszt max jest 500zł. Tylko cholera nie znam się i nie wiem co kupić.
tutaj jest w miarę duży wybór http://www.euro.com.pl/monitory-lcd,do500.bhtml co polecacie? musi być na statnie w sklepie w Lublinie. A jeśli jakiś inny znacie to podajcie jaki model przejże inne sklepy w Lublinie. Na jakie parametry patrzeć? To jest sprawa pilna a ja nie mam niestety nawet czasu się interesować.
Musi mieć złącze DVI lub D-Sub (VGA)
Takie mam złącze w kompie stacjonarnym ( do tego potrzebuję monitora )
ale do laptopa mam inne złącze DVI takie
o co chodzi ??
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-01-11, 21:07, w całości zmieniany 5 razy
W stacjonarnym masz DVI-I (informacje cyfrowe i informacje analogowe, powiedzmy że taka hybryda D-sub + HDMI bez dźwięku), albo DVI-A (obstawiam, że raczej nie bo byłby poprostu drugi dsub).
W laptopie masz DVI-D (tylko dane cyfrowe - takie HDMI w innej obudowie i bez wsparcia dźwięku).
Moja rada sprawdź czy w instrukcji karty graficznej w stacjonarnym (tutdzież na stronie producenta) nie ma gdzieś informacji że złącze jest DVI-A, jeźli to DVI-I myślę że kupując monitor możesz kierować się złączem w laptopie - bo jak będzie w nie pasowało to i do stacjonarnego powinno...
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-01-11, 22:21 Re: Kupno monitora
maciek127 napisał/a:
Tylko cholera nie znam się i nie wiem co kupić.
A do czego ten monitor ma służyć? Grasz? Oglądasz filmy? Obrabiasz zdjęcia? Bo jeśli tylko "do internetu", to po prostu weź najtańszy z DVI i z czapki. :)
A do czego ten monitor ma służyć? Grasz? Oglądasz filmy? Obrabiasz zdjęcia? Bo jeśli tylko "do internetu", to po prostu weź najtańszy z DVI i z czapki. :)
pisanie dokumentów Word, praca typowo biurowa -> komputer taty
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Wysłany: 2011-01-11, 22:36
maciek127 napisał/a:
bebe napisał/a:
pisanie dokumentów Word, praca typowo biurowa -> komputer taty
No to tak jak mówiłem. :) Zanim kupisz, upewnij się jeszcze, czy karta graficzna w kompjutrze i klaptopie uciągnie rozdzielczość natywną monitora (starsze mogą mieć z tym problem). Jeśli praca biurowa, to niektórzy bardzo sobie chwalą monitor z pivotem (obracany ekran) - teoretycznie lepiej się pracuje na dokumentach, ale to już musiałby się tata przymierzyć.
Nie kupuj, poczekaj, pooszczędzaj. Przez zimę nie popijesz piwa, a pierwszego dnia wiosny kupisz sobie 22-calowy ekran. Do pisania w edytorach tekstu w sam raz, bo możesz mieć dwie kartki obok siebie. I to jest komfort
Wysłany: 2011-01-12, 00:35
maciek127 napisał/a:
którą markę wybrać LG, Asus czy Benq, Samsung czy to jeden i ten sam syf, patrzeć na kontrast
Kontrast podawany w specyfikacjach to pic na wodę - fotomontaż, warunki, w jakich jest mierzony, mają bardzo niewiele wspólnego z rzeczywistym użytkowaniem. Z tych co wymieniłeś, marka to akurat kwestia pomijalna. :) (Może poza Samsungiem, zdarza mu się zrobić całkiem dobrą matrycę, ale reguły nie ma.) Porównaj warunki gwarancji (jak długa, ile martwych pikseli kwalifikuje monitor do wymiany, czy utrata jednej barwy składowej również liczy się jako martwy piksel), ergonomię (czy ma regulację we wszystkich płaszczyznach, jeśli którejś brakuje, to czy to będzie przeszkadzać), wygląd (będzie trzeba patrzeć na ten monitor przez parę lat ;). Jeśli jest taka możliwość, to przede wszystkim obejrzyj te monitory na żywo w działaniu - w tej klasie cenowej często się zdarza, że monitor świetny na papierze w rzeczywistości wyświetla kijowo, zaś jakiś teoretycznie najtańszy sztrucel osobie korzystającej podoba się najbardziej. Sztuczki sprzedawców ustawiających tańsze monitory tak, żeby wyświetlały gorzej możesz częściowo zniwelować wduszając guzik autokalibracji (chyba wszystkie dzisiejsze monitory to umieją).
Ja mam LCD LG W1942S 19". W Media Markt kosztował 349 zł w zeszłym roku :> Polecam - filmy ogląda się na nim dobrze, a do prac biurowych jest naprawdę dobry (wyraźny obraz, nie męczy się wzrok tak jak w CRT).
Ja również używam LG 19" (FLATRON L1919S) i spełnia on wszelkie moje oczekiwania, służy mi głównie do pracy - po kilka i nierzadko kilkanaście godzin dziennie, obraz bardzo wyraźny i nie męczy wzroku. Dokupiłem uchwyt, zawiesiłem go na ścianie nad biurkiem i ustawiam ekran w dowolnej konfiguracji (pion - poziom)- wg aktualnej potrzeby... wart polecenia
A może pomyśl o kupnie monitora Full HD wraz ze zintegrowanym tunerem TV ?
Będziesz mógł go wtedy zabrać na działkę albo oglądać w drugim pokoju:
coś takiego jak to:
http://wyborcza.pl/1,9732..._za_699_zl.html
Są też mniejsze 23 cale na przykład.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2011-01-12, 12:59, w całości zmieniany 1 raz
Widze że już zakupiłeś monitore ale może dla kogoś na przyszłość napisze. Z pełną odpowiedzialnością moge polecic 22 calowego samsunga 2232 BW służy mi od ponad dwóch lat i sprawuje się rewelacyjnie a jako informatyk to spedzam przy nim duuuzo czasu. W 500 powinno sie udac zmiescic.
_________________ Jeep ZJ 5.2 V8, to był super samochód.
Ostatnio zmieniony przez lisek 2011-01-28, 20:59, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum