A dzisiaj w programie motoryzacyjnym powiadali że wszystkie samochody noworejestrowane mają obowiązek posiadać światła do jazdy dziennej od lutego, a od listopada ESP. I to mojm zdaniem jest bardziej sensown bo prawo ma wszystkich obowiązywać i nieważne kiedy była homologacja ma być w nowo produkowanych i basta. Inaczej był by straszny bajzer, ten nowy musi, a ten nowy nie(bo ma starą homologacje).
Bajzel nie bajzel - poprostu prawo nie powinno dzialac wstecz - jesli ma homologacje to mozna go rejestrowac - jak nie to za chwile beda odmawiac rejestracji autek 3 letnich (chocby sprowadzonych) bo nie maja dziennych ani fap a prawo musi wszystkich obowiazywac... ;)
Mając na myśli noworejestrowane chodziło mi o samochody nowe rejestrowane po raz pierwszy, bo tak naprawdę producent miał mnóstwo czasu aby się dostosować do tego przepisu i ponad połowa marek już się dostoswała przynajmiej w sprawie ESP, a światła do jazdy dzienej to jest sprawa kosmetyczna, którą można wykonać w salonie. Salon ma obowiązek przystosować auto do obowiązujących przepisów w danym kraju przed sprzedażą. Prolem jest też z prawem polskim, bo niektóży produceńci stosują już światła do jazdy dzienej z przodu, a z tyłu nic nie świeci, aspekt ekologiczny ( bo po co ma tracić energię, jak i tak mają nas widzieć z przodu jak nadjeżdamy) to wtedy pan policjant jak nas zatrzyma może ukarać. Dlatego trwają podobno prace nad zmianą prawa aby się dostosować do realiów,ale w naszym pięknym kraju to może trochę potrwać.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-01-09, 13:21
monopios napisał/a:
Prolem jest też z prawem polskim, bo niektóży produceńci stosują już światła do jazdy dzienej z przodu, a z tyłu nic nie świeci, aspekt ekologiczny ( bo po co ma tracić energię, jak i tak mają nas widzieć z przodu jak nadjeżdamy) to wtedy pan policjant jak nas zatrzyma może ukarać.
Nie może ukarać. W Polskim prawie od stycznia 2010 nie są wymagane światła pozycyjne z tyłu.
monopios, juz od pewnego czasu przepisy sie zmienily przeciez.
Swiatla dzienne maja sie zaswiecac po wlaczeniu silnika automatycznie i gasnac jak sie zalaczy mijania. Jak sie swieca dzienne to nie ma sie nic innego juz swiecic, tylne,podswietlenie rejestracji itp. Wiec za co ma ukarac policjant jak juz sa takie przepisy.
Cytat:
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009 r. (Dz. U. Nr 75/2009, Poz. 639) zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, obecnie tylne światła pozycyjne, przednie, boczne oraz tylne światła obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami do jazdy dziennej. Powyższy zapis dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej.
Ostatnio zmieniony przez homik123456 2011-01-09, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-01-09, 13:26
Jak w praktyce mają działać takie światła dzienne, tzn włączają się już w momencie rozruchu silnika czy powiedzmy z 2-3 sekundową zwłoką? W moim aucie mogę tak ustawić włącznik świateł mijania że zapalają się właśnie 3sekundy po rozruchu silnika (a więc nie obciążają akumulatora, co może mieć znaczenie w kilkuletnim samochodzie, zaparkowanym pod chmurką podczas większych mrozów?). Gasną jak włącze długie albo zgaszę światła
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-01-09, 13:32
Tylko, że ty benny86 piszesz o światłach mijania, a temat dotyczy świateł dziennych.
Jeśli chodzi o światła dzienne to ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r. dokładnie to wyjaśnia :
1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-01-09, 13:39
Ok, przykład ze światłami mijania to tylko przykład tego, jak rozwiązane jest włączanie świateł drogowych, a konkretniej że następuje to z małym, ale mającym znaczenie opóznieniem (3 sek po uruchomieniu silnika a nie w chwili kręcenia rozrusznikiem) Chciałem tylko spytać czy światła dzienne działają na tej samej zasadzie czy już w chwili gdy rozrusznik kręci,zaraz się zapalają?
Ostatnio zmieniony przez benny86 2011-01-09, 13:56, w całości zmieniany 1 raz
Chgciałem tylko spytać czy światła mijania działają na tej samej zasadzie czy już w chwili gdy rozrusznik kręci,zaraz się zapalają?
Chciałeś spytać o mijania czy o dzienne ?
Drogowe to są światła długie, a dzienne to są dzienne a nie mijania :)
U mnie dzienne zapalają się od razu po przekręceniu kluczyka, tylko, że posiadam dzienne ledowe a ich moc to jakieś 7 W - także obciążenie dla akumulatora żadne.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-01-09, 13:57, w całości zmieniany 3 razy
A no niestety czasem klamie.
Zobaczymy co wyniknie z czasem z tych swiatel dziennych.
Ja kupilem sobie takie z homologacja za 80zl pare koncowek na kable i przekaznik zwierno- rozwierny i mam to samo co w drogich dziennych. Zalanczaja sie jak silnik odpale i gasna jak mijania zalacze no i jak silnik wylacze. Mam je zamontowane w nissanie.
Czytam i czytam i nie rozumiem. Potrafię rozróżnić światła dzienne od drogowych i mijania ale nie rozumiem o co chodzi z montowaniem ich w standardzie. Zamówiłem Dustera na czerwiec i w umowie nie mam nic napisane o światłach dziennych ale w pakiecie dostanę przeciwmgielne ale to nie to samo i moje pytanie jest następujące czy te światła dzienne będą bądź będą miały być zamontowane obok przeciwmgielnych czy jak bo jeżeli ich nie będę posiadał to od lutego nie zarejestruję samochodu?Proszę o pomoc w odnalezieniu mojej drogi do zrozumienia tego jakże zagmatwanego dla mnie tematu.
nie będą montowane światła dzienne.
Jeśli Dacia zdecyduję się na prowadzenie tej opcji to będzie dostępne dla tych co się zdecydują po prowadzeniu tej opcji czyli nie dla ciebie.
Jeśli dostaniesz światła dzienne choć ich nie chciałeś zawsze możesz zażądać rekompensaty w końcu samochód dostałeś inny niż był zamówiony.
to że światła dzienne mają być fabrycznie to jest dla tych modeli co wprowadzą w lutym 2011roku, jeśli załóżmy firma "x" prowadzi samochód 31 stycznia 2011r. nie będzie musiał miał fabrycznych świateł dziennych (nawet w opcji) a jeśli wprowadzi 1 lutego 2011r to będzie musiał mieć.
Starałem się w miarę prosto wytłumaczyć
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-01-22, 22:08, w całości zmieniany 1 raz
Witam,
Byłem w salonie i pytałem o światła do jazy dziennej bo mnie to też interesuje (odbiór marzec 2011) i gość powiedział: że skoro Dacia jest w grupie Renault to zrobi dokładnie to co Renault (tak jak niektórzy pisali) tzn. na stałe będą się świecić światła drogowe co ma obejść przepis że każdy samochód ma mieć światła do jazdy dziennej.
Ja osobiście interesowałem się tylko faktem, czy jak otrzymam samochód w marcu 2011 ale ze stycznia 2011 to czy powinien mieć światła do jazdy dziennej w momencie rejestracji czy nie?
Pozdrawiam, Paweł
witam - co do świateł prawda ja już zamontowałem do jazdy dziennej . Zapalają sie dopiero po uruchomieniu silnika i tylko z przodu , tył nie. A gasną po uruchomieni swiateł pozycyjnych już i dalej mijania . Tal lekko poza tematem , chciałbym zrobić tak aby lekko się paliły światła pomarańczowe - kierunkowskazy - coś jak niby w amerykańskich , pala sie jakby 6 - 8 V - a po właczeniu juz normalnie - powiedzcie kto w W-wce mógłby tov zrobić - pozdr
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-08, 11:43
W Samarze brzmi to dosyć niejednoznacznie i można zrozumieć, że w nowych samochodach, a nie w nowych modelach :) Nie wiem, czy Ci co piszą nie wiedzą dokładnie, czy dilerzy są niedoinformowani. Źródło: http://www.samar.pl/__/__...C4%85zkowe.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum