Ja też zauważyłem że do baku wchodzi więcej niż powinno. Ale jednocześnie przed wyjazdem w dalszą drogę tankuję "pod korek" i przejeżdżam więcej kilometrów na benzynie, którą wlałem do baku i nie jest to związane z mniejszym spalaniem auta w danym momencie/przy dłuższej trasie może trochę, ale nie za bardzo. Podsumowując: liczniki paliwa na stacji benzynowej, przynajmniej tam gdzie ja tankuję, wydaje mi się że wskazują dobrze. Tankowania "pod korek" nie stosuję w momencie, gdy jeżdżę tylko po mieście ze względu na rozszerzalność termiczną paliwa (każdy bak musi mieć zapas objętości ze względów bezpieczeństwa). Wracając do większego baku, to nawet mi to odpowiada, w drodze nie muszę tak często tankować. Tak dla porównania: VW Passat z silnikiem benzynowym 1,4 TSI na baku przy jeździe w trasie ma zasięg ok.1400km (sam próbowałem)
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-09-07, 13:43
kubalonek napisał/a:
To pikuś ... ale jak oszukują na gazie to szok. mój zbiornik 36 L udało się raz zatankować do odbicia do 44 L .
To jak najbardziej jest podejrzane. Ja miałem w swoim Seicento 20l baniak i wchodziło do niego najwięcej 17,8l gazu (ale tylko gdy był nowy i przy odpowiedniej temperaturze). Jeżeli masz nominalnie 36l, a wchodzi 44l to na bank, gościu ma przestawiony dystrybutor, aby rzeźbić klientów.
Gość
Wysłany: 2010-10-28, 00:51
no wlasnie do mojej daci wchodz tez smialo 60l, ostatnie tank to nawet 63l.
A powiedzcie mi ile ma w diselku wynosic okolo rezerwa, na ile kilometrow trzeba liczyc bo ja w ciezkich warunkach w zime w zeszlym roku jechalem 60km. A w lato to max do 75km. - potem szukalem tankowania, i nie wiem na ile oscylowac srednia rezerwe?
Wysłany: 2010-11-26, 20:33 Ile km może Sandero 1,2 przejechac na rezerwie ?
Mam pytanko- uczę się dopiero Dacii Sandero 1,2. Taka jedna przedziałka we wskaźniku paliwa - ile zawiera litrów paliwa? I ile km może Sanderka przejechać na rezerwie ? Proszę o odp
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4274 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-26, 21:45 Re: Ile km może Sandero 1,2 przejechac na rezerwie ?
slonko333 napisał/a:
Mam pytanko- uczę się dopiero Dacii Sandero 1,2. Taka jedna przedziałka we wskaźniku paliwa - ile zawiera litrów paliwa? I ile km może Sanderka przejechać na rezerwie ? Proszę o odp
W zaleznosci od nogi kierowcy mysle ze miedzy 60-100 km. Sama Kolezanko Widzisz ciezko okreslic. Sugeruje kupic kanister, 5 l benzynki i skasowac licznik dziennego przebiegu az sie rezerwa zapali. Wtedy bedziesz Wiedziala na 100%
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2010-11-26, 22:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4274 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-26, 22:26
Beckie napisał/a:
mekintosz napisał/a:
Sam
mekintoszu
Wyszla ze mnie MSZŚ Nie zauwazylem, ze to kobieta pisze, pom prostu z przyzywczajenia, ze wiekszosc forumowiczow jesty plci meskiej. Juz poprawilem i przepraszam Kolezanke.
Ano nie mam komputera i niestety nie ma "podlicznika"-jakas okrojona wersja.Ale dziękuję bardzo - to "między 60 a 100 km -satysfakcjonuje mnie całkowicie :)
Pozdrawiam gorąco Panów - Kobieta :)
Podepnę się pod ten temat bo nie znalazłem nigdzie podobnego.
Pytanie być może naiwne, ale: czy w wersji Ambiance Dustera, która nie ma komputera pokładowego, podawane jest aktualne chwilowe zużycie paliwa, czy też to jest po prostu funkcja komputera pokładowego i bez niego nie ma szans na podgląd takiej informacji?
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-16, 17:44
Ach, sorki, ja źle przeczytałem - Ty się pytałeś o chwilowe zużycie paliwa, to niestety nie podaje , nawet komputer pokładowy tego nie podaje, on podaje jak już to średnie spalanie, różne dystanse itp.
Bez komputera paliwa można odczytać np. ilość paliwa w litrach itp, to są tzw. funkcje testowe - opis ich jest w kompedium forum.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-12-16, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
Witam!
Czy ktorys z kolegow mial duze rozbieznosci pomiedzy wskazaniami komputera (srednie spalanie) a rzeczywistym tankowaniem>
U mnie na stacji wychodzi ze auto pali srednio wiecej 0,8-1,2 litra ropy... :(
Witam!
Czy ktorys z kolegow mial duze rozbieznosci pomiedzy wskazaniami komputera (srednie spalanie) a rzeczywistym tankowaniem>
U mnie na stacji wychodzi ze auto pali srednio wiecej 0,8-1,2 litra ropy... :(
Moje "3 grosze" do postu
Wczoraj...po przejechaniu okolo 20 km na "rezerwie"...zatankowalem POD KOREK..... (w Warszawnie na ul Pulawskiej -stacja NESTE). Weszlo mi prawie 61 litrow...
Przypominam...Sandero Stepway DCI:)
niezle..no nie?
Rozumiem ..pojemnosc tych wszystkich wlewow, przewodow...itd..ale az..TYLE???
Ostatnio zmieniony przez tweeciak 2011-01-30, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
Niejedna osoba już tu napisała (ja również), że pod korek wchodzi ponad 60 litrów (przynajmniej w MCV-kach). Nie bronię NESTE, ale raczej go nie "rąbnęli".
Moje "3 grosze" do postu
Wczoraj...po przejechaniu okolo 20 km na "rezerwie"...zatankowalem POD KOREK..... (w Warszawnie na ul Pulawskiej -stacja NESTE). Weszlo mi prawie 61 litrow...
Przypominam...Sandero Stepway DCI:)
tyle bez problemu wleję pod sam korek w MCV
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum