DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2010-11-20, 18:06
Konkurenci Dacii?
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-02-10, 00:31   

Dość dokładnie obejrzałem dziś Orlando, ale czasu na jazdy już nie miałem.

W skrócie - całkiem fajny, ale jednak nie do końca.

Dominujące wrażenie to masywność: gruby, wysoki przód, szerokie słupki, niezbyt duży otwór bagażnika, wysoka deska rozdzielcza. I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie małe szyby. Siedzi się jak w czołgu albo innym hummerze /: Ale oczywiście - co kto lubi...

Wykonanie bardzo przyzwoite - nie znalazłem w zasadzie nic, do czego można by się przyczepić <; Miękkich plastików oczywiście nie ma, ale wszystkie są sztywne i ładnie spasowane. I wszechczarne - czarna czarność w czarności... No, ale to teraz taka moda /: - dobrze w każdym razie, że chociaż podsufitka jest jasna.

W trzecim rzędzie miejsca jest trochę więcej niż u konkurentów (scenic, touran, c4p) - ja co prawda opierałem się głową o sufit, zagłówek (nieregulowany?) miałem na karku, a kolana na wysokości przepony (tradycyjny mankament siedzeń składanych na płasko w podłogę), ale już osoba z 10-15 cm niższa (czyli o rozmiarach "normalnych" = ok. 170-175 cm) powinna mieć tam naprawdę całkiem wygodnie. A na szerokość to panuje prawdziwy luksus: 1,3 m. No, może jest tylko trochę ciemnawo - okienka są wielkości zeszytów i na wysokość znajdą się pewnie nad uchem pasażera...

Bagażnik: 89/454/852 L - w sumie to chyba najsłabsza część tego auta, bo przy tych rozmiarach wynik jest po prostu marny.

Także reklamowe twierdzenia o jakiejkolwiek terenowości to kompletny ściema - prześwit ma standardowe 123 mm, więc w PL trzeba uważać nawet na zwykłe krawężniki...

Niemniej jednak, autko ogólnie sympatyczne - i to, co ważne, także cenowo: od 60 do 90 kzł wydaje się kwotami adekwatnymi do jakości i osiągów (choć chyba najbardziej jednak w tej dolnej połowie cennika).

Bardzo fajnie, że się pojawiło, chociaż nawet jeśli faktycznie odbierze MCV-ce niektórych klientów, to zasadniczo bije się o nich jednak w innym segmencie. I przy okazji świetnie pokazuje, co można by zrobić z daćki, gdyby ją trochę dopracować...

Naprawdę ciekawa oferta (:

Internet: http://www.pl.chevroletorlando.eu

(Niby oficjalna polska http://www.chevrolet.pl/samochody/orlando/ jest OKDR d: ).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-02-10, 00:42, w całości zmieniany 3 razy  

MarkD 

Marka: Skoda
Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Rocznik: 2011
Wysłany: 2011-02-10, 23:40   

Skoda odrobiła lekcje, Sandero już tak super cenowo nie wygląda:
http://otomoto.pl/skoda-f...-C17416637.html

Z dużych plusów: 4 poduszki, filtr przeciwpyłkowy.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-02-11, 09:09   

MarkD napisał/a:
Skoda odrobiła lekcje

I bardzo dobrze! Przecież właśnie o to chodzi w konkurencji (:

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-02-11, 10:30   

Zawsze mi się bardzo te pojazdy podobały, a też są do pewnego stopnia konkurentami daciek: http://www.piaggio-centrum.pl (:

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2011-02-11, 10:55   

Co do Orlando to jak bym miał wydać 63000-67000 za wersję z klimą z bagażnikiem 89l/450l haha to wolę grand scenica techrun za 68000 i wyposażenie pełne praktycznie. Prześwit bardzo mały 123mm. Czekam na następcę MCV za 2-3 lata.
A Sandero i Logan zwykły praktycznie przy takich cenach clio,thalii i fabii przestanie się sprzedawać. Duster ciągnie sprzedaż i MCV bo nie ma konkurencji w tej cenie.
Ostatnio zmieniony przez Auto Krytyk 2011-02-11, 10:56, w całości zmieniany 2 razy  

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-02-11, 12:11   

Nie wiem kto wymyślił te plotki jakoby Orlando miał terenowy charakter...Może ktoś ujrzał "masywną" sylwetkę nadwozia i puścił famę w obieg? Śmieszne jak dla mnie, równie dobrze można napisać że fiat 126p to sportowy samochód bo przecież tyle "tuningowanych" swego czasu jezdziło:) :mrgreen:
Co do Orlando jak dla mnie ciekawe autko, jak każde ma pewne mankamenty. Prześwit to już kwestia osobistych predyspozycji czy też potrzeb - osobiście dużośmigam ostatnio po drogach krajowych/ekspresówce/autostradzie i mniejszy prześwit na pewno by mi nie przeszkadzał. Z ciekawych rzeczy jakie mi wpadły w oczy to np system audio - radyjko można niejako "uchylić" wkładając do środka np pendriva z którego odtwrzamy mp3. Osobiście, gdybym szukał tego typu autka kupiłbym go z dwóch powodów:
-zwyczajnie mi się podoba. nadwozie, wnętrze, co tu dużo mówić po prostu autko w moim guście i tyle
-mam zaufanie do serwisu i dealera, a to akurat dla mnie bardzo ważne. Jak czasami słyszę/czytam jakie ludzie mają problemy w serwisach innych marek, tym bardziej pałam sympatią do kolesi z Fijałkowskiego z panem Dawidem w serwisie i panią Justyną w salonie na czele:)

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-02-11, 12:41   

benny86 napisał/a:
Nie wiem kto wymyślił te plotki jakoby Orlando miał terenowy charakter

Będę strzelał: ...Chevrolet? A może... Chevrolet? No chyba żeby... Chevrolet d:

(Tylko linka muszę znaleźć d: ).

Cytat:
po drogach krajowych/ekspresówce/autostradzie i mniejszy prześwit na pewno by mi nie przeszkadzał

Ba, nawet wręcz przeciwnie - np względem zużycia paliwa...

No ale to się właśnie trzeba zdecydować, co się reklamuje <;

benny86 

Wysłany: 2011-02-11, 12:56   

laisar napisał/a:
benny86 napisał/a:
Nie wiem kto wymyślił te plotki jakoby Orlando miał terenowy charakter

Będę strzelał: ...Chevrolet? A może... Chevrolet? No chyba żeby... Chevrolet d:

(Tylko linka muszę znaleźć d: ).

To trochę jak z Dacią, niby ma być tanią marką, a jeśli weżniemy pod uwagę ceny sandero/logana sedan arctica lub laureate wzbogaconej o klimę i metalik, to cena już sięga poziomu wielu konkurentów z klasy, niektórzy są nawet tańsi. Jeżeli chodzi o wersję "golas" to sprawa wygląda podobnie - np sandero acces i fabia (nie pamiętam nazwy najtańszej wersji) kosztujące około 29-30tysięcy zł

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-02-11, 14:02   

benny86 napisał/a:
Dacią, niby ma być tanią marką

Tego akurat nikt nigdy z Grupy Reno nie twierdził - tzw. Gama "Entry", to z założenia niby samochody "ekonomiczne". Oczywiście, jest to pojęcie szerokie i nieostre, ale w tym wydaniu miało oznaczać po prostu: "w cenach, za jakie warto je kupić przy ich osiągach i wyposażeniu" (((; (nieco tautogiczne, fakt d:).

Faktem jest również, że od premiery pierwszego Logana konkurencja - także wewnętrzna <: - rzeczywiście trochę odrobiła dystans, ale dopóki popyt przekracza podaż i cała produkcja jest wykupywana "na pniu", to Dacia nie musi się przejmować ocenami jej cen... Natomiast w razie potrzeby zapewne ma masę miejsca na walkę cenową - tylko że właśnie jak na razie w ogóle nie ma takiej potrzeby. Ba, w powyższych warunkach nie byłoby jej nawet, jakby Merc zaczął sprzedawać klasę R* po 10 kzł (słownie: dziesięć tysięcy złotych)... (;

---
* Tak, będzie odpowiedź, drogi kol. fi (:

benny86 

Wysłany: 2011-02-11, 14:26   

laisar napisał/a:
Faktem jest również, że od premiery pierwszego Logana konkurencja - także wewnętrzna <: - rzeczywiście trochę odrobiła dystans,

To, czy dystans zmienił się tylko "trochę" czy znacznie to już kwestia indywidualnej oceny. Jak teraz patrzę na Fabie, Grande Punta i Corsy z wyposażeniem podobnym lub nawet nieco lepszym niż moje Aveo to widzę, że od grudnia 2009r potaniały o około 5tys. zł. A to już dla mnie więcej niż "trochę"

laisar napisał/a:
Oczywiście, jest to pojęcie szerokie i nieostre, ale w tym wydaniu miało oznaczać po prostu: "w cenach, za jakie warto je kupić przy ich osiągach i wyposażeniu" (((; (nieco tautogiczne, fakt d:)

Pytanie czy naprawdę warto - w samochodzie za 38 tys zl brać kasę od klienta za boczne poduszki powietrzne jest posunięciem - jakbym to nazwał- co najmniej odważnym. Jeżeli dodamy do tego polityę dealerów którzy każą sobie zapłacić za montaż zimówek kupionych u nich, bądż też oczekujących opłaty z aparkowanie samochodu/wraku po wypadku (który był u nich kupiony) to obraz całości robi się średnio ciekawy. Pozostaje w zakresie eonomii jeszcze kwestia serwisu i kosztów z nim związanych. Tutaj Dacia rzeczywiście jest (chyba?) bezkonkurencyjna. Jeśli jednak dodamy zmianę oleju na każdym przeglądzie (może jestem głupi i się nie znam, ale nie jezdziłbym 2 lata na tym samym oleju) to koszty już rosną jak wiadomo. Osobiście za przegląd z wymianą oleju i odgrzybianiem klimy dałem 630zł i nie płaczę, stać mnie było na nowe auto to stać mnie też na jego przegląd raz w roku

laisar napisał/a:
dopóki popyt przekracza podaż i cała produkcja jest wykupywana "na pniu", to Dacia nie musi się przejmować ocenami jej cen

Pytanie czy nie jest odwrotnie - jakby nie patrzeć niski poziom produkcji sandero może wynikać właśnie z faktu, że w tej cenie więcej chętnych się nie znajdzie. Porównaj sobie na ten przykład takie rzeczy jak: wyposażenie, ceny, ilość zarejestrowanych egzemplarzy dla Sandero i Aveo - plus/minus 3 krotnie wiecej zarejestrowanych nowych w 2010r. Z tego można by wnioskować, że potencjalny target na autka w cenie o kilka tysięcy złotych tańszych istnieje i jest całkiem spory. Wątpię żeby w tej grupie klientów ktoś się przejmował "twardymi plastikami" więc te argumenty proponuję zostawić "dziennikarzom"

laisar napisał/a:
Natomiast w razie potrzeby zapewne ma masę miejsca na walkę cenową - tylko że właśnie jak na razie w ogóle nie ma takiej potrzeby. Ba, w powyższych warunkach nie byłoby jej nawet, jakby Merc zaczął sprzedawać klasę R* po 10 kzł (słownie: dziesięć tysięcy złotych)... (;

Nie bardzo rozumię. Czyli że co, na razie łupiemy klientów na wyższych cenach, odpuścimy jak konkurencja jeszcze bardziej się zaostrzy? Z tym mercedesem to już kompletnie pojechałeś, za 10 tysiaków to może jakieś alusy by się kupiło do klasy R a nie nowy egzemplarz :lol:

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-02-11, 14:31   

benny86, to jest ekonomia. Skoro nie ma przestoju nie trzeba dokładać do interesu.
Aveo staniało, bo kończą je robić. Od połowy roku będzie nowe - koreańskie - ładniejsze - ale droższe. Skąd wiem że droższe, bo nowy spark jest droższy od aktualnego aveo. Skoro będzie droższe - to i Dacia nic nie robiąc odrobi straty (w znaczeniu, że chevrolet podniesie cenę).

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-02-11, 14:38   

benny86 napisał/a:
Pytanie czy naprawdę warto

"To już kwestia indywidualnej oceny" (; - ale skoro Dacia sprzedaje wszystko co wyprodukuje, to oznacza to, że jej klienci odpowiedzieli "tak".

Cytat:
Pytanie czy nie jest odwrotnie

Przecież wiemy, że nie jest, bo 1) Daćki nie zalegają po placach, 2) fabryka pracuje pełną parą, a i tak się nie wyrabia, o czym świadczą terminy odbiorów.

I z punktu widzenia producenta jest raczej mało istotne, które modele w jakiej liczbie produkuje - liczy się, czy towar stoi i czeka na klienta, czy jest sprzedany.

Cytat:
Czyli że co, na razie łupiemy klientów na wyższych cenach, odpuścimy jak konkurencja jeszcze bardziej się zaostrzy?

Nie bardzo rozumiem czego nie rozumiesz - przecież tak to wszystko działa, na tym właśnie polega kapitalizm, czy to Dacia czy Mercedes, nie?

R to oczywiście hiperbola, ale sam argument pozostaje ważny: jest zupełnie nieważne, po ile sprzedają inni; ważne jest, czy Twój towar się sprzedaje...

benny86 

Wysłany: 2011-02-11, 15:00   

Prezes napisał/a:
benny86, to jest ekonomia. Skoro nie ma przestoju nie trzeba dokładać do interesu.
Aveo staniało, bo kończą je robić. Od połowy roku będzie nowe - koreańskie - ładniejsze - ale droższe. Skąd wiem że droższe, bo nowy spark jest droższy od aktualnego aveo. Skoro będzie droższe - to i Dacia nic nie robiąc odrobi straty (w znaczeniu, że chevrolet podniesie cenę).

Z tym, że nowy Spark jest droższy od Aveo to zależy od kryterium jakie przyjmiemy. Jeśli porównamy najtańsze dostępne wersje to woszem, jest droższy. Jeśli uwzględnimy wyposażenie, to okaże się że np 6 poduszek powietrznych będące standardem w sparku jest niedostępne w Aveo. Podobnie ESP - w sparku opcja za 1tys. zł w aveo niedostępne. Co do nowego aveo to wszelkie gdybanie przed ujawnieniem oficjalnego cennika, wyposażenia itp jest ono nic nie warte. Zobaczę auto life, zobaczę ceny i specyfikacje to wtedy mogę zabrać głos, jedyne co wiem ze gdybym kiedyś się na nie zdecydował to będe miał tańsze o tysiaka (nie dużo, zawsze coś, np zimówki barum+tankowanie+opłata rejestracyjna). Generalnie jeśli za sedana z 4pp, centralnym, elektryką szyb z przodu, metalikiem i klimą będą chcieć 40tys. zł to będzie super, jeśli drożej to już bym się zastanawiał (np. niewielka thalia czy też dość fajna linea które na wyprzedażach można wyrwać właśnie w takich cenach)

benny86 

Wysłany: 2011-02-11, 15:03   

jest zupełnie nieważne, po ile sprzedają inni; ważne jest, czy Twój towar się sprzedaje...
z wszytskim się zgadzam, ale mam jedno "ale" - tak patrzą na sprawę producenci/sprzedawcy/przedstawiciele danego koncernu. Jako zwykły, potencjalny Kowalski szukający niedrogiego auta kupię te, które w tej samej lu bardzo podobnej cenie będzie lepiej wyposażone i/lub bardziej bezpieczne

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-02-11, 15:20   

benny86 napisał/a:
jest zupełnie nieważne, po ile sprzedają inni; ważne jest, czy Twój towar się sprzedaje...
z wszytskim się zgadzam, ale mam jedno "ale" - tak patrzą na sprawę producenci/sprzedawcy/przedstawiciele danego koncernu. Jako zwykły, potencjalny Kowalski szukający niedrogiego auta kupię te, które w tej samej lu bardzo podobnej cenie będzie lepiej wyposażone i/lub bardziej bezpieczne

Ale sęk w tym, że KONCERN ustalił takie ceny a nie inne, a jednak Kowalski kupuje Dacię. Mimo tego, że kosztuje X i ma wyposażenie Y. I jeszcze czeka na nią parę miesięcy :)

benny86 

Wysłany: 2011-02-11, 15:28   

Na takiej zasadzie możemy rozmawiać w nieskończoność. Napisałem już co myślę o wielkości produkcji dacii i związanymz nim popycie, tylko jak widac niektórzy nie czytają postów innych mając z góry założoną tezę.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-02-12, 00:28   

Na jakiej zasadzie? I jaką tezę? Bo ja już nic nie rozumiem... :shock:

DrOzda 

Model: Lodgy
Rocznik: 2012
Wysłany: 2011-02-15, 12:34   

To "trochę" inny segment ale jak Wam się podoba nowa Lancia Ypsilon:
http://moto.pl/MotoPL/1,8...ia_Ypsilon.html
Mi bardzo. Do miasta samochodzik ekstra. Niestety zapewne cenowo zapewne na poziomie Fiata 500 i więcej a szkoda.

benny86 

Wysłany: 2011-02-15, 12:37   

wygląda ciekawie, Dacii raczej nie grozi odebraniem klientów:)

DAREK 

Marka: OPEL
Model: ZAFIRA
Silnik: 1.8
Rocznik: 2012
Wysłany: 2011-02-16, 12:29   

Poczytajcie wypowiedzi logującego się jako fid to zrozumiecie, czym jeździcie.
http://www.autogaleria.pl...a-Duster/page21

Bardzo ciekawe analizy :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez DAREK 2011-02-16, 12:34, w całości zmieniany 1 raz  

fi 

Marka: Hyundai
Model: i10
Silnik: 1.1 SOHC
Wysłany: 2011-02-16, 13:00   

fid z autogalerii to ja tutaj, milo mi poznac :mrgreen:
Analizy jak analizy - uwazam, ze i tak baaardzo lagodnie sie wypowiadalem :-P

marektbg 

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010
Wysłany: 2011-02-16, 14:03   

DAREK napisał/a:
Poczytajcie wypowiedzi logującego się jako fid to zrozumiecie, czym jeździcie.
http://www.autogaleria.pl...a-Duster/page21

Ciekawa sprawa. Dziwne, że kolega tak tej Dacii nie lubi i uważa ją za totalny chłam, a jednocześnie zmusza się do udzielania na tym forum. Ma to swoją nazwę :mrgreen:

fi 

Marka: Hyundai
Model: i10
Silnik: 1.1 SOHC
Wysłany: 2011-02-16, 15:58   

Coz, przewinienie nie gorsze niz zmienianie pogladow jak choragiewka.

edit: Ja przynajmniej mam formalnie powod - wujek wczoraj kupil Sandero. A, ze "nieinternetowy", to jestem jego reprezentantem. A Ty co z ta zielona kura tu robisz? :-P

P.S. Z ta stopka to uwazaj na kolege piotrres
Ostatnio zmieniony przez fi 2011-02-16, 16:03, w całości zmieniany 1 raz  

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-02-16, 19:23   

Mam takie deja vu:
http://www.autogaleria.pl...237e0ca0cf124a5

"...Ciagle powtarzasz, ze zalazla za skore, albo jestem zacietrzewiony - a to nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia

"Po prostu uwazam, ze to beznadziejne samochody, ktorymi wszyscy sie zachwycaja z niewiadomych powodow i proboje mowic prawde.
Co jest w tym najgorsze to to (i nie jest to wina Rumunow samych raczej, tylko francuskiego szefostwa - pracowalem sporo z Francuzami i wiem, jakie maja podejscie do spolek zaleznych w innych krajach), ze ta marka w ogole sie nie rozwija - technologicznie Duster nie rozni sie od pierwszego logana, ktory zjechal z tasm !!!.."

No wreszcie! Ktoś daje świadectwo prawdzie!

I uwazaaaj na piotrresa :-)
marektbg napisał/a:
ww.autogaleria.pl...a-Duster/page21

Ciekawa sprawa. Dziwne, że kolega tak tej Dacii nie lubi i uważa ją za totalny chłam, a jednocześnie zmusza się do udzielania na tym forum. Ma to swoją nazwę :mrgreen:

:lol:

P.S.: fi współczuję twojemu wujkowi.
Bo, ja usłyszałem rozmowę miedzy dziećmi szwagra mojej żony: " wujek Piotrek to podobno taki mądry, a jeździ dacią tata ma rację, że to idiota" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-02-16, 19:37, w całości zmieniany 3 razy  

malygabrys 

Marka: Dacia, Dacia
Model: Duster III, MCV
Silnik: 1,0ECO-G LPG, 1,6 MPI+LPG BRC
Rocznik: 2024 , 2010
Wersja: Extreme
Wysłany: 2011-02-16, 19:50   

piotrres - ale masz szwagra - że ojojoj :!: :!: :!:

A jak się komuś Dastrek (i inne Daćki) nie podoba to fora z(e) fora i nie wymądrzać się.

Każdy jeździ tym czym chce - i proszę nie obrazać innych użytkowników dróg - my nie obrazamy właścicieli aut ze stajni wieśwagena i itp.

A buractwa nie lubię :!: No :!: Trochę szacunku dla innych. :evil:

Odpowiedz do tematu