Czy ktoś wie gdzie szyją futerały skórzane na kierownice do naszych loganów...
Bo albo sobie kupie rękawiczki skórzane - albo będe musiał obszyć kierownice - tylko tak zeby nie przeszkadzały mi szwy. Bo niestety przy ostrzejszej jeździe zdarza mi się że dochodzi do uślizgów na kierownicy.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-03-06, 02:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2007-10-13, 00:01
GeRRaD napisał/a:
Na ładne szwy to aż się chce wziąć do ręki...
Nie w kazdym przypadku... bo gdyby to bylo takie rozwiazanie jak w Thalii, ktora jezdzilem (AllInclusive, 2007 r.) to faktycznie ladnie wyglada, ale przyjemnosci po przejechaniu juz kilku kilometrow drastycznie ubywa. Wynika to z delikatnie mowiac przeszkadzajacych szwow pod kciukami...
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-10-14, 20:49
Pokrowce? A po co? Może raczej eleganckie skórzane rękawiczki do prowadzenia samochodu? Takie w stylu retro. Wiecie, a'la Sobiesław Zasada, lata '70, por. Borewicz albo Alan Delon...
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
No właśnie wczoraj zrezygnowałem z pokrycia skórą kierownicy i zakupiłem rękawiczki skórzane bez palców - takie jak dla rowerzystów - cena 16zł, a kaczuszka o wiele lepiej się prowadzi....
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Pozdrawia Krystian
A ja sam obszyłem kierownicę wysokiej jakości skórą kupioną na allegro (45zł) już w pierwszym tyg. posiadania auta. ta plastikowa kierownica zupełnie mi się nie podobała. było trochę zabawy, ok. 3h, ale to niespecjalnie trudne.
Kierownica jest grubsza, nie ślizga się i zanaaacznie szlachetniejsza w dotyku. Szwy sa tak małe, że zupełnie nie przeszkadzają - przetestowane na bardzo dalekich trasach.
_________________ Gregosa
---------
MCV dCi lauréate | 63k+ km
Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997 Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 370 Skąd: Celestynów/Warszawa
Wysłany: 2007-10-18, 21:02
Myśłałem i ja o obszyciu skórą, ale jakoś wolno mi to myślenie szło. Jednak nie lubię ślizgających się dłoni na kierownicy, ani ciągłego przekładania łap przy manewrach parkingowych, jakichś omijaniach etc. I wpadłem na pomysł, że skoro jest trochę kręcenia w MCV fajerą , bo promień skrętu duży, a samochód długi, to kupię sobie kulkę na kierownicę niczym jaki traker albo autobusiarz. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. I od trzech tygodni jestem bardzo zadowolony. Koszt - 12,00 zł ( w hurtowni).
Jak będziesz użytkował takową kulkę to uważaj aby się nie objechała bo nie dość że narobisz sobie zniszczeń na kierownicy to jeszcze możesz spowodować wypadek - taką sytuację miał mój kolega w Tico.
A co do skóry na kierownicy to może jeszcze się na nią skuszę. W dodatku mogę powiedzieć że rękawiczki bez palców spokojnie starczają i jak je ściągnę to się zastanawiam jak ja do tej pory jeździłem, o wiele lepiej autko się prowadzi i nic się nie ślizga , ręce się mniej pocą i jest po prostu super - aż żałuję że wcześniej tego nie zrobiłem. I jeszcze co do kierownicy to mogę powiedzieć że w maluchu jest lepsza.
Pozdrawia Krystian
Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997 Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 370 Skąd: Celestynów/Warszawa
Wysłany: 2007-10-20, 06:03
Ja jeszcze w sprawie kulki na kierownicę. Zastanawiałem się nad aspektem dopuszczalności prawnej tego gadżetu, ale, póki co, nic nie znalazłem. Kulek uzywają najczęściej kierowcy zawodowi dużych krążowników, autobusów, ale też i niepełnosprawni. No i nieliczni amatorzy szukający wygody, jak ja. Gdyby jednak ktoś był na tropie jakiejś wykładni prawnej w tej sprawie, to będę wdzięczny za podpowiedź. Choć tak łatwo nie zrezygnuję.
Ale trzeba obiektywnie dodać i to, że w sytuacji poważnego wypadku kulka daje dodatkowe niebezpieczeństwo obrażeń, mimo swej gładkości i ostatecznego wyprofilowania.
Kulki używam w sytuacjach trudnych manewrów wymagających dużego kręcenia i przy małych prędkościach: zawracania na wąskich drogach, wjazdach i wyjazdach z ciasnych parkingów, długich odcinkach cofania. Na pewno powinno się rezygnować z używania kulki przy wyprzedzaniach na dużych prędkościach, bo ruchy oburęczne na kierownicy dają dużo większą precyzję.
Używanie kulki przy samochodach małolitrażowych typu Matiz, Tico to raczej sprawa fantazji. Inaczej ma się rzecz z dużogabarytowym samochodem osobowym typu Logan MCV przy przebiegu miesięcznym rzędu 5-6 tys. km.
A co bezpieczeństwa kulki pod kątem jej zamocowania to warto zwrócić uwagę, czy dany model ma stosowny atest. I to byłoby tyle z mojej strony w obronie kulki.
skora.jpg Otrzymany zestaw w/g moich pomiarów : obwód zewnętrzny koła 120 cm i obwód grubości kierownicy 7,5 cm http://allegro.pl/item1152391194_skorzany_pokrowiec_na_kierownice.html
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-02-10, 20:28
GeRRaD napisał/a:
Nie da się zrobić skórzanego pokrowca bez szwów ...
Nieprawda da się ... trzeba jedynie znaleźć zwierzę w kształcie kierownicy (może być wąż po mutacji) - upolować - oprawić - wysuszyć i naciągnąć na kierownicę.
Zdjęcie skopiowało się brzydkie, a w rzeczywistości to jest naprawdę ładne. Nie wiem jak to zrobić
[ Komentarz dodany przez: jackthenight: 2011-02-13, 14:27 ] Zdjęcia poprawiłem. Na przyszłość, jak umieścisz zdjęcie to usuwaj miniatury zdjęć, wtedy zdjęcia będą poprawnie wyświetlane
Jackthenight dziękuję za informację oraz za poprawienie zdjęć.
Oprócz pokrowca na kierownicę, chcę sobie jeszcze zrobić pokrowiec na drążek skrzyni biegów oraz na hamulec ręczny również w kolorze czarno - czerwonym. Materiał jaki dają przy sprzedaży auta - na drążek skrzyni jest słabej jakości tzw. skaj który po jakimś czasie pęka, natomiast skóra jest o wiele mocniejsza i trwalsza no i o wiele ładniej wygląda - dlatego zmienię sobie.
Czapki z głów, szczególnie za czas wykonania.
GRATULUJĘ
Przyznam że mnie przechodzą podobne pomysły dość szybko. A też coś powinienem, bo po 5 latach kierownica dość mocno wytarta.
Przymierzam się do obłożenia sobie kierownicy skórą i uszycia mieszka do dźwigni zmiany biegów. Dziś byłem w zakładzie gdzie oglądałem kolory skórek, najbliższa temu, co mam na podłokietniku jest ta, którą widać na zdjęciu.
Chciałem się spytać o Waszą opinię, czy coś takiego będzie dobrze wyglądało ? mam na myśli dopasowanie kolorystyczne, bo o tym, że wygląd zależy od dokładności wykonania wiem i mam zamiar być w tej kwestii upierdliwy niczym SSman ;)
Acha, zanim mnie dorwą modowie - szukałem jakiegoś zbliżonego tematu, ale nic nie znalazłem, więc jeśli Wam się uda, łączcie, scalajcie, itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum